Kansenmorsend Dordrecht moet Volendam voorrang geven

De Krommedijk was vorig seizoen een schier onneembaar bastion, waar alleen kampioen FC Zwolle de volle buit kon wegkapen. Gisteravond ging het bij het eerste thuisoptreden voor FC Dordrecht al fout. De kansenmorserij van voor de pauze werd tegen FC Volendam fataal: 1-2.

Op basis van de eerste 45 minuten was de uitkomst totaal onverwacht. FC Dordrecht heerste voor de pauze, maar het aanhoudende gemis van fraaie kansen brak de formatie van interim-trainer Harry van den Ham in deel twee keihard op.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de voor het zomerreces overleden gewezen DS’79-speler Jaap van der Wiel, was FC Dordrecht 45 minuten lang de bovenliggende partij. Garry Mendes Rodrigues, de meest opvallende speler van FC Dordrecht in de voorbereiding, was daarbij onbetwist de smaakmaker aan de Krommedijk. De watervlugge buitenspeler draaide directe tegenstander Gerry Koning bijkans dol maar miste de finishing touch als hij na een speersnelle actie in kansrijke positie voor het doel kwam. Dat procédé herhaalde zich drie keer in de eerste 45 minuten.

De thuisploeg, die het vroege uitvallen van Adnan Alisic goed had verteerd, kwam binnen het halfuur toch verdiend op voorsprong. Jessy Mayele legde af op captain Wilmer Kousemaker, die de bal met de linkervoet achter doelman Sonny Stevens kruiste: 1-0.

Voor de pauze had FC Dordrecht zich vervolgens nog nadrukkelijker moeten belonen. Jessy Mayele was het eindstation van een prachtig uitgespeelde aanval, maar bevond zich in buitenspelpositie. FC Volendam, spelen in een fluorescerend oranje tenue dat op het netvlies bleef plakken, kon daar heel weinig tegenover stellen op een fraaie kans van Robert Muhren na maar die stond in schril contrast met de gevaarlijke momenten voor de neus van Stevens.

Van de Dordtse overheersing bleef na de rust weinig over. Volendams Aanvoerder en doelpuntenmachine Jack Tuyp, die nog steeds vlast op een buitenlands avontuur, maakte binnen vijf minuten het maatwerk van invaller Ludcinio Marengo ijskoud af. Marengo had zijn invalbeurt al vroeg nog meer cachet kunnen geven als hij een voorzet van voormalig Dordtenaar Nick Coster trefzekerder met het hoofd had afgerond.

FC Dordrecht verloor hoe langer hoe meer de controle op het middenveld en kon aanvallend veel minder uitrichten tegen het agressievere en slimmere FC Volendam, dat via verdediger Henny Schilder de voorsprong incasseerde. Het Dordtse slotoffensief kon vervolgens de eerste nederlaag in eigen huis niet meer afwenden. De gedachten aan de gemiste mogelijkheden voor rust deden daardoor extra pijn.

Scoreverloop: 28. Wilmer Kousemaker 1-0, 50. Jack Tuyp 1-1, 67. Henny Schilder 1-2

Opstellingen:
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Post (67. Samoender), Lima, Amevor; Alisic (21. Veldwijk), Molhoek (72. Vlasblom), Rijsdijk, Kousemaker; Mayele, Mendes Rodrigues.
FC Volendam: Stevens; Koning, Schilder, Van der Werff, Roj; Kramer (46. Marengo), De Lange, Fafiani, Coster (90. Kuwas); Tuyp (90. Tol), Muhren.

Bijzonderheden: Arbiter Edwin van den Graaf gaf geel aan Rogier Molhoek en Lars Veldwijk van FC Dordrecht en Michiel Kramer en Nick Coster van FC Volendam.

Tekst: Arco Bomgaars / AD