Geweldige avond eindigt met domper

Tot de 96e minuut van een spetterende derby tussen FC Dordrecht en Excelsior zinderde de sensatie van de komende 3-2 overwinning door het bomvolle stadion. Het publiek, dat in de spannende slotfase aan de stoeltjes gekluisterd bleef, wilde het feestje meevieren. De aangegeven vier minuten extra speeltijd waren al ruimschoots verschreden, maar Braamhaar liet nog altijd doorspelen. En toen gebeurde toch het onverhoopte. Manu worstelde zich zowat op de achterlijn langs Amevor en Peersman en schoot met de ultieme gelijkmaker alsnog de Dordtse droom aan flarden: 3-3.

Het late puntgewin voor de gasten uit Rotterdam was – in alle redelijkheid – nauwelijks verdiend te noemen. De tweede helft was volledig door de thuisploeg gedomineerd en Dordt had zich daarin voldoende kansen geschapen om het duel definitief te beslissen. Het had de ruim 3.800 toeschouwers getrakteerd op een mooie voetbalavond die alleen net niet in euforie kon worden beëindigd.

In de sfeervolle ambiance van de Krommedijk was Excelsior nog voortvarend van start gegaan. Het balbezit in het eerste kwart was goeddeels voor de Kralingers en de 0-1 in de 20e minuut door Manu kon naar verhouding worden genoemd, al moet gezegd worden dat de doortocht gemakkelijk werd weggegeven. Dat zelfde gold voor de 0-2 van diezelfde Manu vier minuten later.

Het stadion viel stil en de wedstrijd leek al vroegtijdig gedaan, maar Dordrecht rechtte de rug en ging op pad naar het andere doel. De aanzet naar voren beloonde zich al op het halve uur toen Moussa Kalisse met zijn eerste geslaagde actie direct raak schoot: 1-1.

Dat was het sein om vol gas te geven en twee minuten later ontplofte het stadion bij de gelijkmaker van Josimar Lima die de bal van dichtbij binnenkopte: 2-2.

De doelpunten smaakten naar meer en Dordt rook zijn kans. Roderick Gielisse, die zijn rechtsbackpositie had teruggekregen, werd gewisseld voor Jeffry Fortes die voor de volgepakte West-tribune meteen als een hinde de frontlinie bestormde. Excelsior werd teruggedrongen en een voorsprong leek voor rust zelf mogelijk.

Na de onderbreking werd die lijn voortgezet. Dordt greep het heft stevig in handen en toonde andermaal voetballend zijn kwaliteiten. Het doel van Joey Deckers werd bestookt, maar de kansen waren nog niet aan de voorwaartsen besteed. Tot de 82e minuut. Rogier Molhoek had nog maar net zijn rentree gemaakt ten faveure van de goed spelende aanvoerder Danny Post toen een vloeiende aanval over de rechterkant bij de onvermoeibare Jeffrey Rijsdijk terecht kwam. Die bleef in het volle strafschopgebied koelbloedig en legde de bal panklaar voor Lars Veldwijk. De sterke spits kon eenvoudig de 3-2 binnen tikken.

De aanhang vierde feest en de – verdiende – zege kwam steeds dichterbij. Excelsior gaf zich echter nog niet gewonnen, maar zelfs met Javier Martina als frisse aanvaller voor Moussa Kalisse moest (of ging) Dordt toch achteruit. Warner Hahn hield zijn ploeg met een geweldige reflex aanvankelijk nog op de been, maar vervolgens moest de sluitpost zich toch gewonnen geven. Manu maakte zijn derde van de avond: 3-3.

Scoreverloop: 0-1 Manu (20), 0-2 Manu (24), 1-2 Kalisse (30), 2-2 Lima (32), 3-2 Veldwijk (82), 3-3 Manu (90+5).

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Gielisse (34. Fortes), Lima, Amevor, Peersman; Rijsdijk, Post (80. Molhoek), Alisic; Kalisse (86. Marina), Veldwijk, Mendes Rodrigues.