Dordrecht in kop ranglijst

Op de terugweg vanuit Deventer mocht in de supportersbussen de overwinningrum weer ontkurkt worden. Dé wedstrijd was gewonnen, en hoe. Go Ahead was in eigen huis met 0-2 verslagen. Dat kon gevierd worden.

Dordrecht opende in de Adelaarshorst nog brutaal en na één minuut pegelde Garry Mendes Rodrigues net naast. De hegemonie duurde vijf minuten waarna de thuisclub in de richting van de luidruchtige eigen aanhang het heft overnam. FC Dordrecht werd teruggedrongen op eigen helft, maar de defensie gaf alleen maar een hand vol corners weg. En anders stond doelman Warner Hahn op zijn post.

In die fase leken de Schapekoppen een moeilijke avond tegemoet te gaan. Zonder de met griep thuisgebleven Harry van den Ham op bank – maar wel met Theo Bos op de tribune – had Virgil Breetveld op de rechtsbackplaats Jeffry Fortes in plaats van de geblesseerde Gielisse opgesteld. Daarnaast hadden Peersman en Rijsdijk in de beginopstelling plaats gemaakt voor Ricardo Samoender en de weer fitte Rogier Molhoek.

De aanvalsgolf van Go Ahead Eagles werd zonder kleerscheuren overleefd, maar aan het Dordtse spel was al te zien dat de ploeg popelde om de teugels weer in de handen te nemen. De omschakeling kwam op het halve uur en was onverwacht radicaal. De eerste de beste doelpoging was meteen raak. Veldwijk bediende Adnan Alisic die van dichtbij geen moeite had het net te vinden: 0-1.

De voorsprong was tegen de verhouding op het veld in, maar de gelijkmaker bleef door een sterke Dordtse afweer ver weg.

Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht. De Eagles probeerden nog wel aan te zetten, de spaarzaam gekregen kansen waren echter een prooi voor de attente Hahn. Het geloof bij de thuisclub ebde langzaam weg omdat de Dordtse voorwaartsen de Deventer opbouw vroegtijdig bleven verstoren. Bovendien vond de ploeg steeds meer het eigen combinatiespel waaruit het meer mogelijkheden haalde dan het zoekende Go Ahead.

De definitieve beslissing viel vijf minuten voor tijd toen Lars Veldwijk een zelf verkregen penalty (Heerkens hield de draaiende spits vast) koelbloedig binnen schoot: 0-2.

Zonder de door de Belgische arbiter Smet met rood weggestuurde Heerkens was Go Ahead Eagles in ondertal niet meer in staat een slotoffensief te forceren. Het meest opwindende toen nog waren de gele kaarten voor de tijdlengende Hahn en de met elkaar bakkeleiende Samoender en Philps.

Ex-trainer Nico van Zoghel (die Dordrecht in 1994 kampioen van de eerste divisie maakte, zei na afloop: “Jullie hebben een goede ploeg zeg, daar zit veel voetbal in. Het heeft allure en lef en er zit balans in het elftal. Jullie kunnen nog ver komen dit jaar”.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Amevor, Samoender; Alisic (88. Peersman), Post, Molhoek (62. Rijsdijk); Kalisse (73. Marina), Veldwijk, Mendes.
Bijzonderheden: Gele kaarten voor Hahn en Samoender.