Professioneel uitgespeeld

FC Dordrecht zit in de koker voor de volgende bekerronde. Dankzij een 2-1 zege op Scheveningen werd die doelstelling – op de laatste tien minuten na – met gemak gerealiseerd.

In de beginopstelling maakte de jonge keeper Ramon Lujano Benevides zijn debuut op de plaats van de aan zijn hand geblesseerde Warner Hahn. Lujano kweet zich met verve van zijn taak en mocht een aantal malen de complimenten van ploeggenoten en publiek in ontvangst nemen. Ondanks dat clubarts Peter Fontijne de mogelijkheid weet om Hahn wellicht komende week alweer tussen de palen te krijgen, wekte het optreden van de debutant vertrouwen.

Daarnaast hadden ten opzichte van de wedstrijd tegen Go Ahead Peersman en Rijsdijk met Samoender en Post van bankplek geruild.

De mutaties deden niets af aan het spel van de thuisclub. Vanaf de aftrap werd de topklasser uit Scheveningen op eigen helft vastgezet om daar vervolgens 25 minuten (bijna) niet meer vanaf te komen. Dordrecht tikte een tikkie-takkie spel op de mat waarbij het balbezit tegen de 90% aangelopen zal zijn. Het enige dat ontbrak waren de kansen. Alleen Rijsdijk verscheen één keer gevaarlijk voor de goal, maar doelman Beeldsnijder redde heldhaftig.

De gasten – die zich tot dan toe massaal achter de bal hadden geposteerd – kregen na het halve uur iets meer vat op de wedstrijd en leken in de counter zeker tot gevaar in staat. De beste mogelijkheid kwam uit een vrije trap. Lujano Benevides pareerde echter stijlvol. (Zie foto 1.)

Tegen de rust aan begon het ongeduld de – voor een dinsdagavond goed bezette – Krommedijk binnen te sluipen want ondanks het grote veldoverwicht kon Dordrecht nog niet gevaarlijk worden. Scheveningen was dat wel, maar Lujano Benevides voorkwam kort voor de thee de achterstand.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Van den Ham bracht met Mayele voor Molhoek een extra aanvaller binnen de lijnen en die opzet slaagde ruim tien minuten later. Jessy Mayele kopte een lange bal van achteruit door en gaf daarmee Lars Veldwijk vrije doortocht. De spits rondde koelbloedig af: 1-0.

De ban leek daarmee gebroken. Zeker toen Veldwijk even later op aangeven van Rijsdijk de 2-0 binnen schoot. De wedstrijd leek daarmee beslist. Voor Scheveningen was het echter het sein om te laten zien dat ook naar voren kon voetballen. De wedstrijd werd opener en toen Peersman ruim een kwartier voor tijd binnen de lijnen een overtreding maakte, leek het nog spannend te gaan worden ook. Peters benutte vanaf elf meter en halveerde de achterstand: 2-1.

FC Dordrecht – met twee verse aanvallers – verzuimde vervolgens het duel definitief te beslissen en omdat Scheveningen alle schroom van zich afzette, was er nog eventjes sprake van een echte cupsfeer. Lujano had nog een stijlvolle redding in petto waardoor de stand niet meer veranderde en FC Dordrecht – overigens volkomen terecht – de zegeronde mocht lopen.

Donderdag wordt er geloot voor de achtste finale die gespeeld zal gaan worden op dinsdag 18 december of één van de twee volgende dagen daarna. De exacte speeldatum zal na het weekend door de KNVB bekend gemaakt worden.

Scoreverloop: 1-0 Veldwijk (64), 2-0 Veldwijk (70), 2-1 Peters (p/83).
Opstelling FC Dordrecht: Lujano Benevides; Fortes, Lima, Amevor, Peersman; Alisic, Rijsdijk, Molhoek (52. Mayele); Kalisse (75. Kalisse), Veldwijk, Mendes Rodrigues (75. Post).
Bijzonderheden: Peersman (bij de penalty) en Post (overtreding) zagen in de slotfase een gele kaart van scheidsrechter Honig.