Met hangen en wurgen

FC Dordrecht bereikte gisteravond niet zonder problemen de laatste zestien van het toernooi om de KNVB beker. Het elftal van Harry van den Ham ontdeed zich aan de Krommedijk in de tweede helft met hangen en wurgen van zaterdag-topklasser Scheveningen: 2-1.

FC Dordrecht slaagde er voor rust nauwelijks in Scheveningen, dat in 2004 nog met 7-1 werd geklopt in een bekerduel, in de problemen te brengen. De bezoekers zakten massaal in en gunden FC Dordrecht het balbezit. De thuisclub speelde echter in een te laag tempo en bovendien kwamen de vleugelspitsen Moussa Kalisse en Garry Mendes Rodrigues niet in het stuk voor.

Jeffrey Rijsdijk had FC Dordrecht desondanks al in de elfde minuut op voorsprong kunnen zetten, maar op aangeven van Lars Veldwijk trof hij vrij voor Samir Beeldsnijder het lichaam van de Scheveningse doelman. Verder stichtte FC Dordrecht alleen gevaar uit standaardsituaties. Zo waren er kopkansen voor de centrumverdedigers Mawouna Amevor en Josimar Lima na vrije trappen van Rijsdijk.

Naarmate de tijd vorderde werd Scheveningen steeds brutaler. Vlak voor de doelwisseling was er een beste kans voor de kustbewoners. Uit een corner van Giorgio Achterberg (ex-FC Dordrecht) mocht Samir El Moussaoui vrij inkoppen, maar Ramon Lujano Benevides – vervanger van de aan zijn vinger geblesseerde Warner Hahn – bracht redding.

Van den Ham stuurde voor deel twee nog wel dezelfde elf uit de kleedkamer, maar bracht na zeven minuten aanvaller Jesse Mayele voor middenvelder (en aanvoerder) Rogier Molhoek. Mayele vatte naast Veldwijk in de punt van de aanval post. Het zorgde voor meer druk op het Scheveningse centrum. In de 64ste minuut viel de zo vurig nagestreefde openingstreffer. Met Ma-yele als bliksemafleider kreeg Veldwijk vrije doorgang en alleen voor Beeldsnijder maakte de huurling van FC Utrecht geen fout en scoorde 1-0.

Scheveningen moest nu komen, maar ook ruimte weggeven. Daar wist FC Dordrecht wel raad mee en na een fijne assist van Rijsdijk verbond Veldwijk in de zeventigste minuut op vrijwel identieke wijze (met een wippertje over Beeldsnijder) ook zijn naam aan de tweede Dordtse treffer.

Daarna geloofde FC Dordrecht het wel en werd slordig in de passing. Na een overtreding van Marvin Peersman op Joël Tillema mocht Tim Peters de achterstand vanaf de strafschopstip zelfs verkleinen. Verdere schade bleef FC Dordrecht bespaard, mede dankzij een redding van Lujano Benevides op een inzet van Achterberg.

,,Het probleem was dat we over de zijkanten niet doorkwamen,” blikte Van den Ham terug. ,,Met een spits erbij en bewegende mensen eromheen ging het beter. Maar het belangrijkste was dat we door zouden komen.”

Opstellingen
FC Dordrecht: Lujano Benevides; Fortes, Lima, Amevor, Peersman; Rijsdijk, Molhoek (52. Mayele), Alisic; Kalisse (75. Post), Veldwijk, Mendes Rodrigues (75. Martina).
Scheveningen: Beeldsnijder; Tillema, Michael Ros, El Moussaoui, De Jong; Scheffer (75. Jeffrey Ros), Pronk; Aldogan, Huntink (78. Nieuwlaat), Achterberg; Peters.

Bijzonderheden: Scheidsrechter Rogier Honig gaf gele kaarten aan Peersman, Post (beiden van FC Dordrecht), Michael Ros en Peters (beiden van Scheveningen). Bij FC Dordrecht, waar Wilmer Kousemaker, doelman Warner Hahn en Roderick Gielisse ontbraken, fungeerde keeperstrainer Rody Hoegee als reservedoelman.

Tekst: André Valk / AD