Topper is geen topper geworden

De 2012-uitvoering van de derby Sparta – FC Dordrecht zal niet als de meest memorabele de geschiedenisboeken ingaan. Op het aanvankelijk zonovergoten Kasteel kwam de wedstrijd nooit echt op gang en toonde de thuisclub zich bijzonder effectief door ieder slordigheidje van de Dordtenaren direct genadeloos af te straffen: 3-0.

Conform verwachting greep Sparta bij de aftrap het initiatief. Het tempo was echter te laag om tot in de buurt van het doel van Warner Hahn te komen. De wind in het stadion had in ieder geval meer beweging dan de snelheid op het veld kon veroorzaken. Maar toen Dordt ergens halverwege het eerste kwartier grip op het duel begon te krijgen, was het evenmin in staat een volgende versnelling te vinden. Sparta liet zich bij balverlies eenvoudig terugzakken op eigen helft en blokkeerde daarmee redelijk eenvoudig de doorgang van de gasten.

Ondanks dat de eerste doelpoging slechts resulteerde in een afzwaaier van Moussa Kalisse, leek dat toch het sein op meer. De supporters in het goed gevulde uitvak begonnen voor hun club te zingen, maar kwamen al snel bedrogen uit. Aan de overkant van het stadion werd Donovan Deekman vrije doortocht verleend. De Spartaan liet Hahn met een droge schuiver kansloos en de Rotterdamse aanhang juichen: 1-0.

“Niets aan de hand”, was de conclusie in het supportersvak. Een Dordtenaar is heden ten dage immers niet meer zo snel onder de indruk van een achterstand. Ook niet na de vrijwel identieke 2-0 van Roald van Hout amper een kwartiertje later. En zelfs niet toen vlak voor rust het afstandschot van Steef Nieuwendaal voor de 3-0 de kruising in zeilde. De tweede helft kwam er nog aan en dan zou alles goed komen.

“Het lukt niet iedere keer”, sprak Warner Hahn na afloop voor de camera’s. “Het kost veel kracht en die was er deze wedstrijd niet. Bovendien heeft Sparta het goed gedaan en gaf ons niet de ruimte. Het is zonde dat wij hen die kansen hebben gegeven, want wat dat aangaat hebben wij het ze wel makkelijk gemaakt”.

Ondanks de verse aanvalskrachten Martina en Mayele die in de rust werden ingebracht, kwam Dordt in de tweede helft eigenlijk niet verder dan één vroege kans. Mayele kopte echter naast. Sparta hield de ruimtes klein en daarmee de tegenstander ver van de eigen goal.

Het na de sensatie tegen MVV vooruitgesnelde imago kon dit keer dus inderdaad niet waargemaakt worden. Het lukte niet om het vele balbezit op het overvolle middenveld tot rendement te laten komen. “We hebben het zelf niet goed gedaan”, zei Jeffry Fortes. “In de tweede helft zijn één op één gaan spelen en ging het wel beter, maar we zijn niet gevaarlijk geweest. Dat was balen, maar dit zal ons geen tweede keer meer overkomen”.

De enige opwinding na rust ontstond bij de tweede gele kaart voor Mawouna Amevor tien minuten voor tijd.

Het Sparta-publiek verwelkomde de naderende overwinning pas toen de klop op 90 stond. Voor de eerste keer weerklonk de eigen clubnaam door het stadion. Niet voor lange duur overigens want twee minuten later was ook de extra toegekende tijd voorbij en mocht eenieder – even snel als dat we de wedstrijd maar zullen vergeten – een warm heenkomen zoeken.

Scoreverloop: 1-0 Deekman (16), 2-0, Van Hout (29), 3-0, Nieuwendaal (43).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Amevor, Samoender (31. Peersman); Post, Rijsdijk (46. Mayele) Alisic; Kalisse, Veldwijk en Mendes Rodriques (46. Martina).
Bijzonderheden: Eric Braamhaar gaf Amevor twee maal een gele kaart en dus rood.

Foto’s: Michel Sterrenberg