Voorbeschouwing FC Dordrecht – AZ

Na nederlaag bij Sparta, de moeizame zege op AGOVV en het verlies tegen Fortuna, lieten de Schapenkoppen afgelopen vrijdag in Almere hun oude gezicht zien. Er werd goed gevoetbald en verdiend gewonnen. En dat met tien man tegen een tegenstander die de laatste tijd een prima reeks had neergezet. Halverwege de competitie presteert FC Dordrecht de eerste seizoenshelft stabiel.

2012 zal worden afgesloten met twee thuisduels. Vrijdag wacht Emmen voor de competitie, nu komt eerst AZ op bezoek aan de Krommedijk voor de KNVB Beker. Vorig jaar troffen beiden teams elkaar ook al in Dordrecht in de bekerstrijd, toen was het één ronde eerder.

Aan de kant van de Dordtenaren is alleen Wilmer Kousemaker nog niet inzetbaar, de middenvelder heeft zich inmiddels wel aangesloten bij de groepstraining. Adnan Alisic lijkt op tijd hersteld van zijn hamstringblessure en Danny Post is na zijn schorsing weer beschikbaar. Marvin Peersman mag nog wel spelen, maar zal door zijn twee gele kaarten in Almere komende vrijdag moeten toekijken.

De tegenstander
Na de zege bij PEC Zwolle bezet AZ de twaalfde plaats in de eredivisie. Hoewel het pas de vierde competitiezege was, is het dit seizoen nooit onrustig geweest in Alkmaar. Neem je het vertoonde spel over het algemeen dit seizoen, dan is er ook geen enkele reden om in paniek te raken bij AZ. Het team van Gertjan Verbeek heeft de nodige goede duels gespeeld waarin het vaak enkel ontbrak aan het scoren van doelpunten. Met Niklas Moisander, Rasmus Elm, Brett Holman, Ragnar Klavan en Simon Poulsen is er bovendien veel kwaliteit vertrokken en door de knieblessure van Maarten Martens mist het elftal een belangrijke en bepalende speler.

Jozy Altidore is, met Adam Maher op gepaste afstand, de clubtopscorer van AZ. De Amerikaan was tegen PEC Zwolle tweemaal trefzeker en staat nu op elf doelpunten. Altidore fungeerde tot dusver drie keer als aangever bij een doelpunt, zo gaf hij meer assists dan Maher die wel vier keer wist te scoren dit seizoen. Maher, vorig jaar matchwinnaar, blijft het grootste talent van AZ, maar is dit seizoen minder opvallend.

In de overwegend jonge selectie zijn Roy Beerens, Donny Gorter (zoon van oud DS’79-speler Edwin Gorter), Dirk Marcellis, Etiënne Reijnen en Viktor Elm de spelers met de nodige routine. Vanzelfsprekend heeft Maarten Martens ook veel ervaring, maar kan deze momenteel niet tonen door zijn blessure. Van de jonge garde zijn Markus Henriksen, Steven Berghuis en Mikhail Rosheuvel de meest in het oog springende spelers.

AZ rekende in de vorige bekerronde af met SWZ Boso Sneek door die club begin november in Friesland met 4-1 te verslaan. In bekerverband staan Viktor Elm en Jozy Altidore in de top vijf van de topscorerranglijst. Beide spelers troffen driemaal doel.

AZ won de beker in 1978, 1981 en 1982 en was verliezend finalist in 2007. De “dennenappel” werd toen aan Ajax gelaten omdat de Amsterdammers de strafschoppen beter namen.

Hersteltrainer Hans Eijkenbroek was na zijn spelerscarrière een aantal jaren trainer van AZ’67. Dat was in het seizoen 1982-1983 en tussen 1986 en 1989. Verder heeft Rogier Molhoek een verleden in het shirt van AZ. De middenvelder van FC Dordrecht speelde tussen 2006 en 2007 voor de club uit Alkmaar.

De bekerwedstrijd moet in goede banen worden geleid door Serdar Gözübüyük. Hans Olde Olthof en Hessel Steegstra zullen Gözübüyük assisteren, Tom Koekoek is de vierde official.

Historie Dordrecht – AZ, de laatste 5 keer

27-10-2011: FC Dordrecht – AZ: 2 – 3 (beker)
27-09-1997: Dordrecht’90 – AZ: 1 – 0
28-10-1995: Dordrecht’90 – AZ: 1 – 1
28-11-1993: Dordrecht’90 – AZ: 1 – 1
16-03-1991: Dordrecht’90 – AZ: 0 – 0

De historische bekerwedstrijd
Seizoen 2011-2012: FC Dordrecht – AZ: 2-3 (beker)
Scoreverloop: 0-1 Wernbloom, 0-2 Klavan, 1-2 Curiel, 2-2 Hulst en 2-3 Maher

Het verhaal van destijds:
FC Dordrecht slaagde er net niet in om voor een stunt te zorgen in de derde ronde van de KNVB Beker. De ploeg van trainer Theo Bos verloor pas na verlenging van AZ, toen koploper in de eredivisie: 2-3.

Voor rust bleef de thuisploeg zelfs lang zonder veel moeite overeind tegen de formatie van oud Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek. Alleen op een schot van Roy Beerens, die later geblesseerd uitviel, moest keeper Nick van der Ploeg in actie komen. Aan de andere kant zeilde een schot van Santy Hulst over het vijandelijke doel. Pal voor rust kwam AZ op voorsprong door een rake kopbal van Pontus Wernbloom.

Ook na de rust gaven de Schapenkoppen goed partij. Toch kwam AZ na een uur spelen op 0-2 (goal Ragnar Klavan). Tien minuten later brak er een periode aan waarin het stadion op zijn kop werd gezet. Goals van Shayron Curiel en Santy Hulst (ex AZ) brachten de stand in een kleine vijf minuten tijd op 2-2.

Na de gelijkmaker deed AZ er alles aan om een verlenging te voorkomen, hetgeen niet voor elkaar kwam. Maar na de verlenging kwam de ploeg van Gert-Jan Verbeek toch als winnaar uit de bus dankzij een prachtige treffer van Adam Maher.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.