FC Den Bosch haalt degelijke revanche

De heenwedstrijd, eind augustus vorig jaar, werd glansrijk en vooral doeltreffend in winst omgezet. Destijds werd een fraaie 2-4 mee naar huis genomen. Op een troosteloze maandagavond in februari haalde FC Den Bosch een verdiende revanche: 1-2. De ploeg uit Brabant was eenvoudig degelijker, zakelijker en efficiënter.

Het zit niet mee op dit moment. De homogeniteit en kracht die FC Dordrecht zo lang kenmerkte was dit keer niet aanwezig terwijl de gasten na een moeizame eerste competitiehelft met vier overwinningen op rij in 2013 juist de weg omhoog gevonden lijken te hebben.

Het treffen in het met een maandagavondbezetting gevulde stadion begon nog hoopgevend. Na amper twee minuten combineerde de thuisclub naar een riante mogelijkheid, maar Lars Veldwijk mikte net naast het doel.

Keeper Ramon Lujano Benavides (de vervanger van de geblesseerde Warner Hahn) kon bij zijn basisdebuut in de competitie aanvankelijk ook op zijn gemak toekijken. In een verder zelfde veldbezetting als drie dagen eerder tegen Go Ahead ging Dordt op zoek naar meer kansen en mogelijke doelpunten, maar tegen de gedegen Bossche afweer kon het ondanks een veldoverwicht geen potten breken.

Het eerste schot op het Dordtse doel na 25 minuten was nog een prooi voor Lujano Benavides, maar kort voor rust kwam de jonge doelman net een paar centimeter te kort op de inzet van Jeffrey Vlug. De 0-1 was een bittere tegenvaller, de Schapekoppen gaven zich echter niet zomaar gewonnen.

Met Andreas Luckermans voor Kalisse en Adnan Alisic voor Fortes begon Dordrecht fel aan de tweede helft. Het was meteen de beste fase van de thuisclub die gretig de jacht op de gelijkmaker en meer inzette. Binnen vier minuten was het ook gelijk raak toen Lars Veldwijk prima doorzetten van Roderick Gielisse afrondde: 1-1.

Even leek het erop dat er voor Dordt meer te halen viel, maar Den Bosch kreeg de aanvallende aspiraties weer in de teugels. Elke bal die het strafschopgebied in kwam, werd een eenvoudige prooi voor Begois of één van zijn verdedigers. Aan de overkant toonde het bovendien een opmerkelijke slagvaardigheid door zo ongeveer uit het niets via de ingevallen Seuntjes de 1-2 binnen te tikken.

Met nog bijna een half uur op de klok hoefde de partij nog niet verloren te zijn. Dordt weigerde zich dan ook neer te leggen bij de eigen machteloosheid, maar slaagde er toch niet in een hernieuwd overwicht te creëren. De pogingen bleven van raffinement gespeend.

Ook in de laatste fase, met Peersman voor Kousemaker en Lima als extra frontsoldaat in de aanval, kwam het niet meer tot echte kansen en moest Dordrecht gelaten de zege aan Den Bosch laten.

Scoreverloop: 0-1 Vlug (41), 1-1 Veldwijk (49), 1-2 Seuntjes (61).
Opstelling FC Dordrecht: Lujano Benavides; Gielisse, Lima, Amevor, Fortes (46. Alisic); Rijsdijk, Post, Kousemaker (72. Peersman); Kalisse (46. Luckermans), Veldwijk, Tano.
Bijzonderheden: Kalisse, Post en Veldwijk kregen aan Dordtse zijde een gele kaart van de voor het eerst op de Krommedijk fluitende Kamphuis. De Bock en Seuntjes werden van Den Bosch geboekt.

Foto’s: Erwin Spek