Victorie op de Vijverberg

“De Graafschap is de volgende!,” zoiets werd er gezongen na de gewonnen titanenstrijd tegen Jong PSV afgelopen vrijdag. Gesterkt door een gezonde dosis zelfspot aangevuld met een open vizier en een klein beetje “we-zien-wel-waar-ons-driepuntenschip-strandt”,  togen de supporters maandag naar Doetinchem. Het waren er niet veel;  de maandagavond, de afstand en de economische crisis eisten hun tol.

In de Vijverberg, het huis van de zogenaamde Superboeren, werden we in het uitvak overstemt door meer dan 3000 superkeeltjes die van alles riepen om hun spelers beter te laten voetballen. Het maakte niet veel indruk op Giovanni Korte die meteen de aanval inzette. Het maakte wel indruk op de verdedigers van De Graafschap die hem de weg versperden. Oké geen doelpunt maar we hadden alvast onze schapentanden laten zien. Kom maar op Superboeren, als je nog durft. Ze waren niet bang, al geloof ik niet dat de supporters van De Graafschap ook zo koelbloedig op hun stoel zaten. Dordt liet zich van haar meest aanvallende kant zien, tikje hier, schotje daar en voor iedere meter werd geknokt. Voor de neutrale kijker moet dit een feest zijn geweest, ook al viel er in de eerste 45 minuten geen doelpunt.

Het hele stadion keek uit naar de tweede helft, er ging een doelpunt vallen dat zagen we allemaal aankomen, maar aan welke kant? Aan de verkeerde, Graafschap speler van Ewijk schoot feilloos in de kruising. Onhoudbaar voor keeper Robbert te Loeke die Warner Hahn  vervangt  tijdens zijn Jong Oranje- avontuur. Het Gelderse feestje duurde gelukkig niet al te lang, Erixon Danso kende ook zo’n trucje en liet ons weer juichen.

Met de 1-1 op het scorebord en nog een half uur te gaan was de term ‘spannend’ wel het meest gebezigde woord op de tribunes. Bescheiden zongen de Dordt supporters dat ze bovenaan stonden om daarna overstemt te worden door ‘Blue White Army’ van de vakken ernaast. Het leek er even op dat Dordt ging bezwijken onder de druk van de blauw-witten. Misschien was een gelijkspel eigenlijk wel een mooi resultaat, de boog kan niet altijd gespannen zijn. En nadat de lat ons vlak voor tijd van een 2-1 behoedde werd er al bijna door iedere Dordt aanhanger getekend voor een puntje. Gelukkig dat Erixon Danso niet voor dat ene puntje was gekomen. In de aller, allerlaatste minuut van de vier minuten blessuretijd kreeg hij de bal achter de doelman. Het gejuich van de tientallen meegereisde Dordt supporters galmde door de Vijverberg.

Terwijl het thuispubliek in stilte naar huis vertrok werd er een groot klein feestje gevierd in het uitvak. “Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!!”
Hoorde ik iemand roepen: “Venlo is de volgende?”

Dit verslag komt van iDordt, de blogsite over alle actualiteiten in Dordrecht.

Foto’s: Erwin Spek | Bekijk de complete Fotorapportage van Erwin Spek