Grootse overwinning in Emmen

Met overdonderende cijfers bevestigde FC Dordrecht vrijdagavond in Emmen de koppositie. Als een sneltrein denderde de gretige Dordtenaren in nog geen tien minuten tijd over de amechtige thuisclub heen. Het sierde Emmen dat het zich na de vlotte 0-3 nog niet gewonnen gaf, maar moest uiteindelijk met 1-6 ruimschoots de meerdere in de gasten erkennen.

Harry van den Ham had voor dit duel uit zijn ruime keuzemogelijkheden een ‘poweropstelling’ bedacht. Iliass Haddad was doorgeschoven naar het middenveld waar hij samen met Robin Gosens achter de verrassende nummer 10 Paul Gladon de bezetting vormde. Het trio maakte zowel aanvallend en verdedigend de meters en vormde daarmee de basis voor de krachtige samenstelling.

Achterin vormde William Troost-Ekong en Javier Vet een nieuw, maar vooral gedegen centrum en voorin kreeg de sterke Jessy Mayele als aanspeelpunt een basisplaats in de punt van de aanval.

De laatste Dordtse overwinning aan de Meerdijk dateerde alweer van acht jaar geleden (04/05 2-5) en de balans uit de overige 14 voorgaande duels in wat tegenwoordig de ‘Jens Vesting’ heet was duidelijk in het voordeel van Emmen. De wedstrijd was daarom toch met het nodige ontzag benaderd, vooral ook omdat Emmen dit seizoen in eigen stadion goed presteert.

De gedegen voorbereiding leidde tot een superieur resultaat. Het initiatief werd vanaf de aftrap opgeëist en de weg naar voren gezocht. In de vierde minuut was het al raak. Giovanni Korte haalde als eerste doeltreffend uit (al werd de bal volgens de officiële lezing van scheidsrechter Van de Graaf nog door Diekman van richting veranderd voor de 0-1). Amper zestig tellen later zeilde een pegel van Robin Gosens heerlijk in de bovenhoek (0-2) en in de negende minuut werd de slim weggedraaide Mayele binnen het strafschopgebied neergelegd. Jeffry Fortes benutte de toegekende penalty feilloos: 0-3.

Het had er op dat moment alle schijn van dat de sprookjesscore tot bombastische vormen zou uitgroeien want de Dordtse doelpuntendrift was nog lang niet gestild. Kansen en mogelijkheden bleven komen terwijl Emmen zich nog niet gewonnen wenste te geven blijkens het bijna tiental corners dat het kreeg toebedeeld.

Nog voor het halve uur werd de Drentse illusie definitief aan flarden geschoten toen Paul Gladon zijn sterke wedstrijd met een treffer mocht bekronen: 0-4.

In de rust had de thuisclub toch nog nieuwe krachten weten te verzamelen en ging op jacht naar eerherstel. Verder dan een treffer van de al vroeg ingevallen Weghorst (1-4) kwam het echter niet. FC Dordrecht profiteerde optimaal van de groter wordende ruimtes, maar stuitte bij herhaling op Peter van der Vlag. Toch was de keeper kansloos op het bekeken stiftje van Giovanni Korte (1-5) en de prachtige actie van Erixon Danso die zijn trainer met de 1-6 bedankte voor diens steun.

In de slotfase mocht Funso-King Ojo nog zijn eerste speelminuten maken in het groene shirt van zijn nieuwe club en waren de invallers Zschusschen en Snijders nog dicht bij een (extra) doelpunt.

De forse nederlaag werd in Emmen echter als bijzaak ervaren. De gedachten waren vooral bij het plotseling overlijden van voormalig elftalleider Riny van Vilsteren. Het nieuws werd kort voor de wedstrijd bekend, maar toen nog stil gehouden voor selectie en staf. Uit respect onthield Harry van den Ham zich na afloop van commentaar op de eclatante zege en betuigde slechts zijn medeleven met het verlies van de gewezen clubman.

Scoreverloop: 0-1 Diekman (4/ed), 0-2 Gosens (5), 0-3 Fortes (10/pen), 0-4 Gladon (28), 1-4 Weghorst (52), 1-5 Korte (76), 1-6 Danso (84).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Troost-Ekong, Vet, Peersman; Haddad, Gosens, Gladon (83. Ojo); Korte (79. Snijders), Mayele (75. Zschusschen), Danso.
Bijzonderheden: Scheidsrechter Edwin de Graaf gaf gele kaarten aan Gladon en Korte van FC Dordrecht en aan Schokker van Emmen.

Foto’s: Erwin Spek | Bekijk de fotorapportage