Les in effectiviteit voor FC Dordrecht

Op een uitverkochte Krommedijk trad FC Dordrecht thuis aan tegen AZ, zonder trainer Marco van Basten die met hartkloppingen in Alkmaar achter bleef. Bij FC Dordrecht ontbrak captain Funso Ojo, die nog steeds door een enkelblessure langs de kant staat. AZ is op zoek naar revanche, na de domper vorige week bij Willem II uit. Wellicht liggen er kansen voor FC Dordrecht om van de huidige vorm van AZ te profiteren.

De wedstrijd begon met veel balbezit voor de gastheren, maar AZ hield de gelederen gesloten. Toch was de eerste kans voor Giovanni Korte, die een perfect voorzet van Everon Pisas maar net over werkte. Het publiek liet zich direct horen, maar AZ liet direct de rust terugkeren. Guus Hupperts snelde weg op de linkervleugel en sneed naar binnen. Van dichtbij kon doelman Kurto zijn inzet pareren, maar die kaatste terug op de spits die zonder het zelf te beseffen de 0-1 binnen schoot. Een onfortuinlijk moment voor FC Dordrecht. De tweede kans voor AZ was in de 22e minuut ook direct een treffer. Tankovic kwam op de rand zestien vrij te staan en schoot de bal met een boog over de uitkomende Kurto. Twee kansen en twee doelpunten, een vervelende start van deze wedstrijd.

Op slag van rust wist Marvin Peersman een bal van Steven Berghuis maar net op de lijn te keren en behoedde FC Dordrecht voor een grotere achterstand.

Na rust wisselde Ernie Brandts Ricky van Haaren en bracht Jordy van Deelen, Jeffry Fortes schoof door naar het middenveld. Met grote aanvalsdrift ging FC Dordrecht op jacht naar de aansluitingstreffer, waar AZ loerde op mogelijkheden om uit te breken. In de 53e minuut kon Mart Lieder alleen op de debuterende doelman Rochet af. Eén op één faalde de spits niet en de 1-2 was een feit. Dit doelpunt hielp de Dordtenaren weer in het zadel en het publiek ging vol achter de ploeg staan. Helaas was het na vijf minuten alweer raak voor AZ en werd de marge verdubbeld. Steven Berghuis ontsnapte aan de aandacht van de verdediging en ook hij wist het net te vinden. Een domper voor FC Dordrecht, maar zij gaven nog niet op. Opgejaagd door het fanatieke publiek ging de jacht op doelpunten onverminderd verder. Troost-Ekong werd naar de kant gehaald voor Ten Voorde, alles of niets was het devies. Zelfs enig theater voor de neus van doelman Rochet bij een vrije trap mocht niets baten. De stand bleef ondanks enkele goede mogelijkheden zoals hij was, 1-3 in het voordeel voor AZ.

Opstellingen

FC Dordrecht: Filip Kurto; Jeffry Fortes, Ilias Haddad, William Troost-Ekong (’72 Ten Voorde), Marvin Peersman; Robin Gosens, Ricky van Haaren (’46 Jordy van Deelen), Joris van Overeem; Giovanni Korte, Mart Lieder en Everon Pisas (’72 Rihairo Meulens)

AZ Alkmaar: Rochet; Gouweleeuw, Wuytens, Haye, Poulsen, Ortiz, Luckassen (’85 Elm), Tankovic (’64 Haps), Gudelj, Hupperts en Berghuis (’71 Mühren).

Bijzonderheden: Arbiter Janssen gaf gele kaarten aan Gosens en Haddad van FC Dordrecht. Namens AZ ontving Gudelj een gele kaart.

Foto’s: Erwin Spek