Dapper FC Dordrecht houdt lang stand in Arena

Voor zowel supporters als voor de club is het vanavond de eerste keer dat de Arena bezocht wordt. De vorige competitie ontmoeting in Amsterdam vond nog plaats in de Meer.

Trainer Ernie Brandts trekt vanavond met een aanvallend ingesteld eltal ten strijde tegen de kampioen van de afgelopen seizoenen. Zowel Rick ten Voorde als Mart Lieder maken deel uit van de eerste elf.

Touré neemt na twee basisplaatsen op de bank plaats. Het motto van deze zware maand is volgens de oefenmeester: “Niets te verliezen, alles te winnen. Ieder punt is een bonuspunt”.

FC Dordrecht speelt, zoals het vooraf aankondigde, met druk op de bal en schuwt de aanval niet. Bijna pakte de tactiek wel erg goed uit, want direct in de 1e minuut kreeg Joris van Overeem in de zestien meter de kans om FC Dordrecht aan de leiding te brengen. Cillessen bleeft echter rustig en pakte zijn inzet.

Het eerste kwartier kon FC Dordrecht goed meekomen en zette het waar het kon druk op de tegenstander. Echte kansen leverde het helaas niet op. Lasse Schöne schoot in de 17e minuut nog een vrije trap net over, maar in de 21e minuut mistte hij niet na een goede voorzet van El-Ghazi. Klaassen kreeg daarna een niet te missen kans, maar vergat de 2-0 binnen te werken.

Marvin Peersman kon in de 29e minuut de wedstrijd niet vervolgen, Everon Pisas kwam voor hem in het veld. Van Rhijn en Van Overeem wisten beiden met een schot van afstand het doel niet te vinden en de ruststand is derhalve 1-0 voor de thuisploeg.

Ajax kwam beduidend sterker uit de kleedkamer na de rust. In een tijdsbestek van vijf minuten kregen El-Ghazi, Veltman en Klaassen een aantal grote kansen. Mede dankzij goed keeperswerk van Kurto bleef het 1-0 en FC Dordrecht kwam langzaam terug in de wedstrijd.

In de 62e minuut ontving Josimar Lima van scheidsrechter Janssen zijn tweede gele kaart en werd weggestuurd. Dit bleek het keerpunt te zijn in de wedstrijd, via Schöne en Veltman liep Ajax snel uit naar een comfortabele voorsprong. Andersen maakt een kwartier voor tijd nog de vierde Amsterdamse treffer. Doelman Kurto beperkte in de resterende speeltijd de schade, door met een aantal knappe reddingen, meer doelpunten van Ajax te voorkomen.

De aanvallende en herkenbare speelstijl zorgde ervoor dat FC Dordrecht tot ver in de tweede helft goed partij kon bieden. Brandts gaf daarom zijn elftal een compliment, want zij hadden de opdracht goed uitgevoerd. “Het is jammer dat Rick ten Voorde niet wist te scoren één op één met de doelman, dan kan het nog een interessante slotfase worden. Na de rode kaart weet je dat het over is en dat het tegenhouden wordt.”

FC Dordrecht kan zich de aankomende week opmaken voor nog een sterke tegenstander. Volgende week zondag is FC Twente op de eigen Krommedijk de tegenstander.

Scoreverloop:
’21 Schöne 1-0
’65 Schöne 2-0
’69 Veltman 3-0
’76 Andersen 4-0

Bijzonderheden: Scheidsrechter Ed Janssen gaf gele kaarten aan Mart Lieder en Ilias Haddad. Josimar Lima ontving twee gele kaarten en kreeg de rode kaart (’62).

Opstellingen
FC Dordrecht: Kurto, Fortes, Haddad, Lima, Peersman (’29 Pisas): Van Haaren, Van Overeem, Ojo; Ten Voorde, Lieder (’73 Touré), Meulens (’64 Troost-Ekong).
Ajax: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (’46 Viergever), Klaassen, Riedewald (’63 Serero), Andersen, El Ghazi (’73 Kishna), Sigthorsson, Schöne.

Foto’s: Erwin Spek