Onderuit in Zwolle

De wedstrijd in het IJsseldeltastadion begon vijftien minuten later dan gepland. Reden was de verlate aankomst van de spelersbus van FC Dordrecht. De winterse omstandigheden hadden voor verkeerschaos en vertraging gezorgd, waardoor alles een kwartier opschoof en de mannen van hoofdtrainer Ernie Brandts en zijn staf pas om 20.00 uur aan de aftrap stonden.
In de eerste tien minuten leken de Schapenkoppen leuk mee te voetballen. De eerste kans was ook voor Dordt toen oud-Dordt Keeper Warner Hahn zich bijna liet verrassen door een lepe uithaal van Van Overeem. De doelman tikte de bal over de achterlijn en de corner, eveneens door Van Overeem genomen, leverde vervolgens geen gevaar meer op. Wel gevaarlijk werd het niet veel later aan de andere kant. Na balverlies in de Dordtse verdediging was het PEC dat razendsnel voor Robbert te Loeke opdook. Becker schoot rakelings over. Daarna voerde de thuisploeg de druk op en kwam er een fase in de wedstrijd waarbij de meeste dreiging van de Zwollenaren kwam. Te Loeke moest een aantal keer ingrijpen, wat hij met verve deed. Dordrecht leek af te stevenen op een verdienstelijke 0-0 stand bij rust, totdat een crosspass van Zwolle-aanvoerder Van Polen links voor de Dordtse zestien belandde. Het Zwolse schot raakte een speler in het groen en ketste precies voor de voeten van Stef Nijland: 1-0.

In de tweede helft werd de beoogde tactiek met een inschuivende laatste man, doorschuiven en druk zetten met meer overtuiging uitgevoerd dan in de eerste helft. Toch was het betere spel van de Dordtenaren niet voldoende om PEC echt te verrassen. De thuisploeg liet Dordt vaak een beetje komen om bij balverlies razendsnel om te schakelen naar de counter. Dat leverde dreiging op voor de goal van Te Loeke, maar een tweede doelpunt van de op dat moment virtuele nummer drie van de eredivisie, bleef uit en daarmee bleven de Schapenkoppen in de wedstrijd. De grootste Dordtse kans van de tweede helft kwam in de 75e minuut op naam van Rick ten Voorde, die in het veld was gekomen voor aanvoerder Ojo. Op de rand van de vijfmeterlijn belandde zijn schot via de grond op de lat boven Hahn. Op dat moment leek Dordt het momentum te grijpen, want een paar minuten later was er na een mooie combinatie opnieuw een kansrijke situatie in het vijandige doelgebied. Tot een gelijkmaker kwam het niet. PEC Zwolle was daarentegen een stuk effectiever en drong ook feller aan. In de 80e minuut werd een razendsnelle en feilloos uitgevoerde tegenaanval door Becker binnengeschoven. Met nog tien minuten op de klok en een 2-0 achterstand, ging Dordt va banc spelen. Lieder schoot in de 82e minuut nog in het zijnet, maar daarna was het Zwolle dat de wedstrijd definitief in het slot gooide met de 3-0 van Rienstra en de 4-0 van opnieuw Nijland.

FC Dordrecht: Te Loeke, Van Deelen, Lima, Peersman, Gosens, Ojo (’72 Ten Voorde), Van Overeem, Steenvoorden, Lewis, Lieder, Slory (’63 Pisas)
PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Lam, Van der Werff, Van Hintum, Brama, Drost, Rienstra (’88 Dekker), Becker, Nijland (’88 Ferfelis), Thomas (’82 Moro)

Scoreverloop:
’43 1-0 Nijland
’79 2-0 Becker
’85 3-0 Rienstra
’86 4-0 Nijland

Ernie Brandts was na afloop kritisch op zijn ploeg: “In de eerste helft ging er weinig goed en dat kwam doordat gemaakte afspraken niet werden nagekomen, zoals het inschuiven van de laatste man en het druk zetten. We hoopten desondanks met 0-0 te gaan rusten, zodat we in de kleedkamer de boel recht konden zetten. Toen viel de 1-0 op een heel ongelukkig moment. In de tweede helft hebben we wel meer ons eigen spel gespeeld, alleen verzuimen we te scoren op een beslissend moment. Op het laatst namen we meer risico en zijn we op de counter door PEC afgeslacht. We hebben vaker met dit bijltje gehakt en pakken de boel gewoon weer op waar we voor deze wedstrijd gebleven waren. De druk wordt wel opgevoerd ja en dat is misschien maar goed ook. Komende zaterdag tegen ADO telt alleen winst.”

Foto’s: Erwin Spek