Dordrecht doet zichzelf tekort in Arnhem

Na een geflatteerde 3-0-nederlaag uit bij Vitesse komt degradatie wel heel dichtbij voor FC Dordrecht. De ploeg van Jan Everse bewees 65 minuten lang aardig met de Arnhemmers mee te kunnen voetballen, maar de 2-0 was genoeg het Dordste verzet te breken.

Het duurt niet lang voor de eerste goal genoteerd kan worden, maar het doelpunt van Anthony Biekman wordt afgekeurd na een discutabele buitenspelsituatie. Een niet groots spelend Vitesse is na een kwartier voor het eerst gevaarlijk, maar Sean Klaiber ligt een doelpunt voor Marko Vejinovic in de weg.

Dit leidt wel de spectaculairste fase van de wedstrijd in, waarin het een wonder is dat de vele kansen van beide kanten geen doelpunt opleveren. Dordrecht krijgt de eerste, maar Anthony Biekman kan te weinig met een goede voorzet van Everon Pisas. Meteen hierna is Bertrand Traore gevaarlijk namens de thuisploeg, deze weet de bal echter niet tussen de palen te krijgen.

FC Dordrecht zoekt meteen de aanval, wat een geweldige kans voor Jefrry Fortes tot gevolg heeft. Na een uitstekende voorzet van Giovanni Korte staat de middenvelder helemaal vrij in het vijfmetergebied, maar de Kaapverdisch international krijgt zijn hoofd niet goed tegen de bal. Uit de counter die hieruit volgt krijgt Zakaria Labyad de kans alleen op Kurto af te gaan; de Poolse doelman redt op fantastische wijze, en houdt de stand op 0-0.

De kansenregen gaat vervolgens liggen, in het vervolg van de eerste helft is Vitesse nog wel tweemaal gevaarlijk, maar zowel Renato Ibarra als Valeri Qazaishvili slaagt er niet in de score te openen.

De tweede helft opent met een enorme mogelijkheid voor FC Dordrecht, als Giovanni Korte Anthony Biekman vrij voor Vitessedoelman Room zet. De kans is echter niet aan de spits besteed; zijn schot gaat ver naast het doel. De eerstvolgende kans levert aan de overkant wel de 1-0 op; Qazaishvili wordt de diepte in gestuurd en opent de score namens de thuisploeg.

Vitesse doet meteen pogingen de voorsprong te verdubbelen, zonder dat dit in grote kansen resulteert. De eerstvolgende kans is zelfs voor de bezoekers, dat inmiddels Ten Voorde en Touré voor Biekman en de geblesseerde Klaiber gebracht heeft, wanneer Korte uit een moeilijke hoek de bal op de benen van Room mikt.

Als Qazaishvili in de 65e minuut de 2-0 binnen schiet, lijkt het laatste restje hoop van Dordtse hoop vervlogen. Deze hoop verdwijnt definitief als Ibarra drie minuten later de 3-0 op het bord zet en het vonnis voltrekt. Dordrecht krijgt nog enkele kansjes, bijvoorbeeld eentje voor Giovanni Korte, maar zelfs een eretreffer is de bezoekers niet gegund.

Scoreverloop
1-0 52′ Qazaishvili
2-0 65′ Qazaishvili
3-0 68′ Ibarra

Opstellingen
Vitesse: Room, Diks, Kashia, v.d.Heijden, Achenteh, Vejinovic (Nakamba/78), Qazaishvili, McEachran, Ibarra (Djurdjevic/70), B.Traoré, Labyad (Olijnyk/46)
FC Dordrecht: Kurto, Klaiber (Touré/57), v.Haaren, Troost-Ekong, Peersman, Fortes, Haddad, van Overeem, Korte, Biekman (Ten Voorde/53), Pisas

Bijzonderheden: Scheidsrechter Kamphuis gaf gele kaarten aan Labyad, Kashia en Traoré (allen Vitesse)

Aantal toeschouwers: 17.126

Foto’s: Erwin Spek