IJsberen en watertanden tegen Ajax

Seizoen 1983-1984: DS’79 – Ajax

Om te kunnen winnen van topploegen moet je meer dan alle geluk van de wereld hebben. DS’79 ontbeerde op woensdagavond 30 november 1983 in de vrieskou dat geluk en verloor derhalve van Ajax met 1-2.

Voor 8.500 toeschouwers maakte de Dordtse eredivisionist tegen de landskampioen de wedstrijd. Aad de Mos, trainer van Ajax, verklaarde als goedmakertje dat DS zeker een punt verdiende.

IJsberen

De vrieskou was door de toeschouwers die avond snel vergeten door het hartverwarmende elan waarmee DS zijn tegenstander tegemoet trad. Binnen een kwartier kreeg DS drie kansen om van te watertanden en Ajax om van te ijsberen. Doelman Hans Galjé moest bij de eerste al zijn talent aanspreken om een steenharde kopbal van Wim van der Steene uit zijn doel te plukken. Een misser van Galjé, die bij een hoekschop van Edwin Gorter onder de bal doorging, werd voor de neus van de inkomende Harry Melis door Ronald Koeman uit de gapende doelmond gehaald. En als laatste werd een mislukt schot van Hakim Braham millimeters door de inglijdende Harry Melis gemist. Het waren drie mogelijkheden waarbij Cor Lems, met een nadrukkelijk stempel in de wedstrijd zijn terugkeer bij DS’79 vierde.

Openbaring

De rentree van Lems was een openbaring. Hield hij zich in de eerste helft nog in, in de tweede helft kwam de kleine middenvelder, die de voorkeur had verkregen boven Cees Spaan, tot volle ontplooiing. Maar niet alleen het optreden van Lems was een openbaring. De verdediging van DS dwong, met aan het hoofd Gerrie Mühren, alle respect af. Terry Lees, de onverzettelijke Brit, Niels Overweg en Jacques den Bakker speelden in de laatste lijn een voortreffelijke wedstrijd.

Feest aan de Krommedijk

Na twaalf minuten in de tweede helft diende zich een uiterst reële mogelijkheid aan. Een lange, hoge voorzet werd doorgekopt door Peter Matena, de bal vond vervolgens het hoofd van Harry Melis. Peter Matena was ter plekke voor de afwerking doch hij zag de bal ver buiten bereik van Galjé net naast de paal vliegen. Aad de Mos kreeg haast en liet twee spelers warmlopen. Voor hij echter Jan Molby inzette voor John Bosman joeg DS zijn tegenstander genadeloos naar een achterstand. Een slecht weggewerkte bal van Johnny Silooy werd door Harry Melis voor de voeten van Edwin Gorter gelegd. Als een doorschietende granaat vloog de bal langs Galjé in de touwen. Het feest aan de Krommedijk barstte los, DS leidde met 1-0.

Ommezwaai in 2 x 5 minuten

Vijf minuten later echter verslikte scheidsrechter Hobé zich in de spelregels. Invaller Molby mocht aarzelend doorwandelen na een overtreding en schoof de bal naar Olsen, die Schoenaker in staat stelde het Dordtse feest te bederven: 1-1. Weer vijf minuten later kneep Hobé zijn ogen dicht toen Jesper Olsen Cor Lems tegen het hoofd trapte, wat de geprikkeldheid bij DS alleen maar deed toenemen. Genadeloos sloeg Ajax vervolgens toe. Bij een snelle counter forceerden de Amsterdammers een hoekschop, die razendsnel door Vanenburg werd genomen. Buitenspel, reageerde DS bij het schot van Molby. Het was twijfelachtig. Hobé liet in ieder geval doorspelen, waarop Frank Rijkaard de 1-2 zege tot een feit maakte.

Ajax overleefde het slotoffensief van DS met alle geluk van de wereld, met name op het moment dat Silooy de bal opzettelijk met de hand beroerde. Het bleef onbestraft. Het geluk liet DS in de nijpende slotminuten wel heel nadrukkelijk in de steek toen Edwin Gorter via een vrije trap de lat geselde. Het was het laatste wapenfeit van een moegestreden DS dat wederom moest ervaren dat het lang duurt voor je als topclub in de eredivisie echte erkenning krijgt.

Bijschrift foto 1
Peter Matena (liggend op de grond) schiet buiten bereik van Ajax-doelman Hans Galjé net naast.