Historische wedstrijd: FC Dordrecht- FC Volendam

Voor de historische wedstrijd tegen Volendam graaf ik ditmaal wat dieper in het archief en beland 40 jaar terug in de tijd, in 1975.

In seizoen 1974-1975 speelt FC Dordrecht voor 3.000 toeschouwers tegen het Volendam van trainer Joep Steur. Beide ploegen streden voor aanvang van deze wedstrijd nog voor een periodetitel. De afloop leest u verderop.

Eerst nog aandacht voor een onverwachte trainerswissel. Want na afloop van de wedstrijd maakt voorzitter Dick Passchier bekend dat trainer F.C. Dordrecht trainer Hans Alleman per direct is opgestapt en Cor van der Gijp als interim-trainer is aangesteld. Hans Alleman greep zijn carrièrekans om als technische directeur bij PEC Zwolle aan de slag te gaan. De prestaties onder Alleman gedurende anderhalf seizoen aan de Krommedijk waren middelmatig. Bij veel (oud)supporters is hij vooral bekend omdat hij in 1974, met begeleiding van alle spelers, als solist het allereerste clublied heeft ingezongen.

Zondag 23 maart 1975: F.C. Dordrecht – Volendam

De Dordtenaren kregen in de eerste minuut een prachtige kans de score te openen. De voorzet van Frans Struis werd echter door Gradus Roeland niet afgerond. De Palingboeren stonden de eerste helft onder druk (FC Dordrecht mocht 11 hoekschoppen nemen) maar zonder veel gevaar. Dat gevaar ontstond wel voor het Dordrecht-doel. Na iets meer dan 10 minuten mochten de gasten hun eerste hoekschop nemen en Dick Bond prikte de bal voor het doel. Jack Jonk verlengde naar de toestormende De Lange en die noteerde de 0-1. Vijf minuten later moest Dordrecht doelman Ton Ruts zich met een handblessure laten vervangen door de 20-jarige Peter Versloot. FC Dordrecht kreeg goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Een vrije trap van Struis werd door Dick Dubbeld naast gekopt en Gerrit de Keizer mikte nog een keer op de paal. Vlak voor rust drong Volendammer Dick Bond alleen op en zonder een strobreed in de weg te worden gelegd omspeelde hij met het grootste gemak de achteruit lopende laatste man Joop Warner, 0-2. Direct na deze tweede tegenslag kreeg FC Dordrecht een strafschop toegekend. Dick Hoogmoed dook fraai over de benen van Volendam-verdediger Jack Jonk. Hoogmoed zette zichzelf achter de bal, maar mikte op de paal. Na rust werd de strijd chaotisch. FC Dordrecht zette druk en Volendam speelde op de counter. Beide ploegen creëerden nog kansen, maar scoorden niet. Met de 0-2 eindstand ontmantelde Volendam de Dordtse aspiraties op een periodetitel

Opstellingen

F.C. Dordrecht: Ton Ruts, (Peter Versloot), Gerrit de Keizer (C. den Heijer), Joop Warner, Fred Groen, Ab van Oorschot, Rob Sanders, Dick Hoogmoed, Martin Breuer, Gradus Roeland, Frans Struis, Dick Dubbeld.
Volendam: Frans Hoek, De Boer, Jaap Jonk, Jack Jonk, Zwarthoed (Mol), Dick Bond, Hoogland, Buis, Plat, Karsten (Billy Bond), De Lange.

Toelichting bij foto’s
Foto 1: Dick Dubbeld (rechts) probeert artistiek de bal onder controle te krijgen op een modderige Krommedijk.
Foto 2: Voorzitter Dick Passchier neemt afscheid van het echtpaar Alleman. Naast de traditionele bloemen kreeg mevrouw Alleman namens FC Dordrecht ook een ijsemmertje aangeboden.
Foto 3: Gradus Roeland (midden) en Rob Sanders (rechts) belagen zonder succes Volendam-doelman Frans Hoek (de huidige assistent van Louis van Gaal bij Manchester United).

Tekst: Gerard van den Houten