FC Dordrecht kan goede reeks niet voorzetten tegen Jong Ajax

Vanavond stond er wederom een wedstrijd op het programma tegen een beloften elftal. Op Sportpark De Toekomst mochten de Schapekoppen aantreden tegen de trotse bezitters van de eerste periodetitel: Jong Ajax. FC Dordrecht reisde met vertrouwen af naar Amsterdam na de overwinningen op Go Ahead Eagles en Jong AZ. De Eagles werden vernederd en tegen de jonge beloften uit Alkmaar trokken de Dordtenaren in de slotfase aan het langste eind. Jong Ajax verloor vrijdag van concurrent en koploper NEC, wat na de winst uitliep op een verschil van zeven punten.
FC Dordrecht liet de afgelopen twee wedstrijden zien dat er met defensief voetbal en een goede counter ook gewonnen kan worden van sterke ploegen. De jonge Amsterdammers daarentegen pakten de afgelopen drie wedstrijden geen punten. Voor beide ploegen stond er vanavond niets anders dan een overwinning op het spel. Trainer Gérard de Nooijer kon vanavond niet beschikken over Statia en Amevor, zij zijn nog herstellende van een blessure.

Met Danny Bakker op het middenveld voor de geblesseerde Amevor werd er afgetrapt in Amsterdam. In de eerste minuten werd al duidelijk dat Jong Ajax het spel mocht gaan maken. De Dordtenaren waren nadrukkelijk aan het verdedigen en zochten naar een uitbraak. De eerste vijfentwintig minuten leverden geen oogstrelend voetbal op. Waar de Amsterdammers moeite hadden om kansen te benutten, lukte het de Dordtse formatie vaak niet om een goede bal bij haar aanvallers te krijgen. In de zesentwintigste minuut was er de eerste echte grote kans voor Jong Ajax op een voorsprong, maar Renze Fij wierp zich goed voor de bal. Daarna probeerde FC Dordrecht om zich wat meer met het spel te gaan bemoeien. Er ontstonden een aantal kleine kansjes en het werd de hoofdstedelingen wat moeilijker gemaakt. Toch was het Jong Ajax dat op een niet geheel onverdiende voorsprong kwam. Dennis Johnson liep technisch vaardig door de Dordtse verdediging heen en schoot de bal vervolgens rustig tussen de palen: 1-0. In de tweeënveertigste minuut konden de schapekoppen wat terug doen toen Calcan de bal voorgaf bij de tweede paal, maar helaas wist Lima de bal niet goed binnen te koppen. De bal belandde nog bij de voeten van Rosenthal, die vervolgens uithaalde, maar net over de kruising heen schoot. Na vijfenveertig minuten spelen zochten beide ploegen met een 1-0 stand de rust op.

In de tweede helft was het meeste balbezit weer voor de ploeg uit Amsterdam. De Dordtenaren lieten weliswaar meer van zichzelf zien maar wisten geen grote kansen te creëren. Met name via Lima kwamen er wat ballen voor de goal, maar de bal kwam steeds maar niet in de voeten of op het hoofd van Groothusen. In de tweeënzeventigste minuut kwam Jong Ajax op een 2-0 voorsprong. Na een vrije trap kon Dani de Wit de bal bij de tweede paal binnenwerken. In de negenenzeventigste minuut had Mahmudov de grootste kans op de aansluitingstreffer na een goede voorzet van Groothusen. Helaas raakte zijn inzet de lat, waarna keeper Van Bladeren de bal kon oprapen. Na een aantal kleine kansen voor beide teams en een grote één op één kans voor Groothusen, was het Jong Ajax dat de wedstrijd besloot. Nunnely zorgde voor een eindstand van 3-0. Voor beide ploegen klonk vlak daarna het laatste fluitsignaal. FC Dordrecht wist zich vanavond niet te weren tegen de Amsterdammers voor wie drie doelpunten genoeg waren om de winst te pakken.

Aanstaande vrijdag wacht er een nieuwe wedstrijd. De Schapekoppen mogen dan opnieuw aantreden in een uitwedstrijd, ditmaal tegen de huidige koploper van de Jupiler League: NEC. De ploeg uit Nijmegen staat met 33 punten boven aan de ranglijst en heeft als enige doel om te promoveren naar de Eredivisie. De ploeg verloor vandaag echter op bezoek bij Telstar en werkt dus net zoals FC Dordrecht met een verlies op zak toe naar het komende duel. Komt allen naar Nijmegen om de Schapekoppen aan te moedigen tegen deze sterke tegenstander.

Tot vrijdag, de wedstrijd begint om 20:00 in Stadion De Goffert.

Opstellingen:
FC Dordrecht: Fij (K); Delorge, Bliek, Alkan, Statia; Bakker, Hamer, Rosenthal (63’ Mahmudov) ; Lima Duarte Lopes (72’ Mutzers), Calcan, Arias (56’ Groothusen).
Jong Ajax: Van Bladeren (K); Dankerlui, Doekhi, Bergsma ©, Savastano (45’ Bakker), Eiting, Flemming (71’ Nunnely), Cassierra; De Wit, Johnson, Mazraoui (62’ Bijleveld).

Doelpunten: 34. 1-0 Johnson, 72. 2-0 De Wit, 93. 3-0 Nunnely