Dordt maakt er boeiende avond van

In de tweede helft leek FC Dordrecht op herhaling te gaan. Een nieuwe stunt leek in de maak toen de ploeg van Harry van den Ham de schroom van zich af voetbalde en de 0-3 achterstand tegen AZ door doelpunten van Kalisse en Veldwijk bijna nivelleerde. De jacht op een verdiende gelijkmaker strandde echter in de slimmigheid van de eredivisionist. Een snel genomen vrije trap velde in de laatste minuut het vonnis: 2-4.

In een ongewijzigde samenstelling ten opzichte van de winst in Almere begon Dordrecht voortvarend aan de wedstrijd. Zeker in het eerste kwartier liet het zich van een goede kant zien en gaf het de favoriete opponent gelijkwaardig tegenspel. De thuisploeg kreeg ook de eerste kans, maar doelman Esteban liet zich Garry Mendes Rodrigues niet verschalken.

Aan de overkant was Hahn machteloos toen Dirk Marcellis een afgeslagen hoekschop van net buiten het strafschopgebied via de binnenkant van de paal tegen de touwen kreeg: 0-1.

Dordt pareerde onmiddellijk, maar Mendes richtte te hoog en Rijsdijk precies op de lat. De vrije trap van de ijverige middenvelder krulde buiten bereik van Esteban richting kruising, maar spatte uiteen op het aluminium. De rebound kende in het woud van benen een smorend einde.

Vervolgens was het aan die andere kant wel weer raak. Altidore verschalkte Lima, Amevor en vervolgens Hahn met een droge schuiver in de verre hoek (0-2). Niet veel later gleed Viktor Elm bij de tweede paal een voorzet van Beerens in het doel en binnen het half uur leek de wedstrijd beslist. De 0-3 tussenstand was het resultaat van raffinement en efficiëntie, zo ongeveer het verschil tussen de eredivisie en de Jupiler League.

Dordt liep even op eieren, schijnbaar beducht de score tot de rust verder stabiel te houden en AZ kon gemakkelijk controleren. Toch had de aansluiting nog voor de thee kunnen vallen, maar Mendes richtte andermaal te hoog.

Na de pauze, waarin Van den Ham aanvoerder Rogier Molhoek verving door Danny Post, ging het volle vaart richting Dike Side. De mentaal sterke Dordtenaren toonden andermaal de veerkracht en begonnen aan de inhaalrace. De linies werden in stelling gebracht en op elkaar afgestemd, maar vervolgens werd het smullen op de volle Krommedijk.

Moussa Kalisse bracht het eerste gejuich bij de aanhang teweeg door op eigen kracht de 1-3 op het scorebord te werken. De wedstrijd brak daarmee definitief open en AZ kreeg meer ruimte tegen het aandringende Dordt. Warner Hahn voorkwam echter verdere averij.

Met Lars Veldwijk als extra aanvaller voor Marvin Peersman gooide Dordt in het laatste kwart alles op alles. De ‘alles-of-niets’ roep van het publiek werd daarmee op de wenken bediend. Tien minuten voor tijd werd de strijdwijze beloond. Garry Mendes Rodrigues verdiende een strafschop nadat hij Marcellis op een verre uittrap van Hahn te snel af was. Lars Veldwijk was vanaf de stip onberispelijk: 2-3.

Het publiek geloofde er weer helemaal in en de stemming steeg gelijk met de spanning iedere minuut. Al eerder dit seizoen had de ploeg zich uit schier geslagen positie terug geknokt en AZ leek zich onder de Dordtse druk toch ongerust te maken over de afloop. “Ik heb toch even met de billen tegen elkaar gestaan”, gaf AZ-trainer Gertjan Verbeek na afloop ook toe.

De Dordtse passie vond echter geen koelbloedigheid meer in de afronding. En juist daarin onderscheidde de gasten zich in de laatste minuut. Een vrije trap werd snel genomen en de ingevallen Ruud Boymans kon vlak voor het doel gemakkelijk binnenschuiven: 2-4. De wedstrijd was daarmee beslist.

Na afloop mocht FC Dordrecht de complimenten en het applaus in ontvangst nemen en mocht AZ de koker weer in voor de volgende bekerronde.

Scoreverloop: 0-1 Marcellis (17), 0-2 Altidore (25), 0-3 Elm (29), 1-3 Kalisse (62), 2-4 Veldwijk (82/pen), 2-4 Boymans (90).

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Lima, Amevor, Peersman (67. Veldwijk); Rijsdijk, Fortes, Molhoek (46. Post); Kalisse, Mayele, Mendes.

Bijzonderheden: Scheidrechter Serdar Gözübüyük kon op eigen gezag de kaarten en het respectbandje op zak houden.