De historische wedstrijd: AZ’67 – DS’79

Op 24 augustus 1983 speelde DS’79 de tweede wedstrijd van het seizoen uit tegen AZ’67. De geflatteerde 2-0 overwinning van de Alkmaarders betekende de allereerste nederlaag in de clubhistorie van de Dordtenaren op eredivisie niveau. Want het eredivisiedebuut de week daarvoor (thuis tegen Go Ahead Eagles) eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Lang zag het er in De Hout naar uit dat DS’79 ook deze wedstrijd een goed resultaat ging behalen. AZ stuitte in de matige eerste helft voortdurend op de uitblinkers in de DS-defensie, doelman Jaap Bloem en libero Gerrie Mühren. Het middenveld van DS’79 met Wim van der Steene, Terry Lees en Edwin Gorter ontkrachtte menige aanval van AZ, waardoor de verdediging het uitstekend kon redden. Aanvallend toonde John Linford felheid en doorzettingsvermogen, maar benutte zijn mogelijkheden niet op een verrassend en op dat moment verdiend Dordts openingsdoelpunt. Een schlemielig doelpunt kort na de pauze nekte DS’79, een slap schot van Martin Haar werd via rug van AZ-spits David Loggie zoveel van richting veranderd dat Jaap Bloem kansloos werd verslagen: 1-0.

Kort na deze tegenvaller kreeg DS’79 vervolgens de pijn van een verkeerd uitgevallen wissel te verwerken. Hakim Braham, ingevallen voor de geblesseerde Harry Melis, mocht slechts tien minuten de vreugde van het meespelen beleven. Ook hij zocht hinkend de kleedkamer op. Met Bert Bartelings als rechterverdediger en Peter Matena vervolgens als versterking in de spits, trachtte DS-trainer Hans Dorjee het onheil af te wenden. De opzet mislukte en negen minuten voor het einde werd het pleit beslecht. Ricky Talan sprintte achter een dieptepass vanaf links aan en was net iets eerder bij de bal dan de Dordtse doelman. De 2-0 bracht eindelijk rust bij de hypernerveuze AZ’67 én oud-DFC trainer Piet de Visser.