Doelpuntrijk in de eerste divisie

Wedstrijden tussen FC Dordrecht en Go Ahead Eagles zijn vaak bijzonder en speelden zich meestal af in de eerste divisie.

In seizoen 1998-1999 pakte Dordrecht’90 de vierde periodetitel door een 4-0 overwinning op de Eagles. De trouwe (en oude) supporter van de Krommedijk herinnert zich vast ook nog de 8-0 winst in 2001. Andere doelpuntrijke ontmoetingen: 4-2 (in 2000), 2-3 (2003), 5-1 (2006) en 5-0 (2007).

Debuut in de Eredivisie

In de eredivisie is de historie tussen beide clubs een stuk korter en ook minder opwindend; drie ontmoetingen en driemaal een gelijkspel. De eerste confrontatie met Go Ahead Eagles – op 21 augustus 1983 – is echter zeer speciaal voor de Dordtenaren. Het is de allereerste eredivisiewedstrijd van de club!

21 augustus 1983: DS’79 – Go Ahead Eagles

„DS’79 is klaar voor de eredivisie”, kondigde aanvoerder Gerrie Mühren (zie foto) aan voor de confrontatie met Go Ahead. En al na drie minuten vlogen de splinters van paal toen Harry Melis het in die tijd nog echte houtwerk, buiten bereik van doelman Jan Jongbloed geselde. Ook Go Ahead Eagles kreeg kansen, onder andere via Henk ten Cate (later bekend als trainer) en de talenten René Eijkelkamp en Michel Boerebach.

Toch was het DS dat aanvallend alle aandacht op zich vestigde. Een pass van Melis op John Linford, die net niet bij de bal kon werd gevolgd door een loeiharde kogel van Peter Matena die millimeters over de lat scheerde. G.A. Eagles pakte de zaken wat te hautain aan en plotseling zeilde een voorzet van Geert Meijer (slechts vijf maanden als linksbuiten in dienst van DS) over de verdediging én doelman Jongbloed van de Eagles. John Linford (een typische Engelse spits, specifiek aangetrokken voor de eredivisie), stond op de juiste plaats en maakte de geboorte van het eerste DS-doelpunt op het hoogste niveau tot pure realiteit.

Go Ahead schakelde over op een hogere versnelling. Via de opkomende verdediger Ton Witbaard (een oude bekende uit het eerste jaar van DS’79) bouwde het aan een veldoverwicht. Een blunder van Henk Veldmate doorkruiste twee minuten voor de rust de Deventer plannen. Na een vlotte pass van DS-jongeling Edwin Gorter werd Jan Jongbloed eenvoudig door John Linford op het verkeerde been gezet, waarop Linford voor de tweede maal doeltreffend uithaalde: 2-0. De vijfduizend toeschouwers stonden op hun kop en wreven verbaasd de ogen uit.

In de tweede helft had Go Ahead Eagles slechts twee minuten nodig om de wedstrijd weer volledig over te nemen. Een razendsnelle aanval over rechts werd door René Eijkelkamp bekwaam afgemaakt: 2-1. En een kwartier voor tijd maakt Eddy Bosman de 2-2. De volgende dag spraken de krantenkoppen over ‘DS’79 raakt na rust kluts kwijt’ en ‘DS: een redelijk debuut’. DS’79 eindigde het seizoen op de laatste plaats met 21 punten (omgerekend naar het huidige drie punten systeem) en degradeerde.

Scoreverloop
1-0 23’ John Linford
2-0 43’ John Linford
2-1 47’ René Eijkelkamp
2-2 75’ Eddy Bosman

Opstellingen

DS’79: Jaap Bloem, Peter Matena, Gerrie Mühren, Piet Wijnberg, Jacques den Bakker (Bert Bartelings), Edwin Gorter, Terry Lees, Harry Melis (Wim van der Steene), Geert Meijer, John Linford, Hakim Braham.
Go Ahead Eagles: Jan Jongbloed, André Oostrom, Henk Veldmate, John Oude Wesselink, Ton Witbaard, Wim Woudsma, Henk ten Cate, Hans Voskamp, Mike Small (Michel Boerebach), Eddy Bosman, René Eijkelkamp.

Toeschouwers: 5000.
Scheidsrechter: Hobé.

Bij de wedstrijdfoto: John Linford schrijft historie voor DS’79. Op dit moment wordt het allereerste eredivisiedoelpunt voor DS een feit. Doelman Jan Jongbloed is kansloos tegen de gerichte kopbal. Inzet: Een juichende Linford.