FC Dordrecht eindigt met terechte zege op Ajax

Dordrecht heeft in zijn laatste wedstrijd gestunt door Ajax in eigen huis met 2-1 te verslaan. Lang stevende de wedstrijd af op een gelijkspel, maar in de blessuretijd slaagde Ricky van Haaren erin de bal in het doel van Diederik Boer te krijgen.

Dordrecht begint aanvallend, maar het zijn de Amsterdammers die voor het eerste gevaar van de wedstrijd zorgen. Uit een voorzet van Ricardo Kishna kopt Amwar El-Ghazi de bal naast Kurto’s doel. Kishna is enkele minuten later zelf gevaarlijk, maar ziet zijn lobje van de rand van het strafschopgebied over het doel verdwijnen.

Hierna is het de thuisploeg dat enkele keren gevaarlijk is; het schot van Ricky van Haaren wordt geblokt, en dat van invaller Sean Klaiber (Everon Pisas viel al snel geblesseerd uit) verdwijnt naast het doel. Net binnen het halfuur bezorgt Giovanni Korte Van Haaren opnieuw een grote kans, maar de gelegenheidsspits heeft het geluk niet aan zijn zijde. Datzelfde geldt even later voor Korte zelf, hij schiet de bal naast.

De grootste kans van de eerste helft is vervolgens voor Jeffry Fortes, maar de rechtsback vergeet oog in oog met Boer de score te openen. Vijf minuten voor rust laat Ajax weer van zich horen, als Mike van der Hoorn een corner van Sinkgraven net over kopt.

Ajax komt beter uit de kleedkamer, El-Ghazi is hier in de beginfase de verpersoonlijking van. De vleugelspeler maakt het de defensie van Dordrecht enkele keren lastig, maar slaagt er niet in een medespeler te vinden, of zelf de 0-1 op het bord te krijgen. Hierna creëert de heel sterk spelende Robin Gosens twee kansen voor zichzelf, maar kan in geen van beide gevallen Dordrecht op voorsprong zetten.

Een minuut later, in de 57e minuut, opent Viktor Fischer namens Ajax de score. De Deen vindt eerst tweemaal Filip Kurto op zijn weg, maar weet de rebound in het lege doel te schuiven. De voorsprong voor Ajax is tegen de verhouding in, maar komt in de tweede helft niet helemaal uit de lucht vallen.

Dordrecht geeft zich niet zo makkelijk gewonnen, en is enkele minuten later via Ricky van Haaren erg dicht bij de 1-1. Ook Giovanni Korte ontbeert enkel geluk, als in een één-tegen-één-duel met Boer de doelman wel passeert, maar de paal raakt. In de 70e minuut zet Van Overeem met een goede pass Klaiber vrij voor de keeper, die eindelijk beide ploegen op gelijke hoogte brengt.

Hierop beseft Ajax dat het aan de bak moet, maar tot grote kansen leidt dit niet, tot Haddad vlak voor tijd een nodige overtreding maakt op de rand van het penaltygebied. Invaller Arkadiusz Milik krijgt zijn vrije trap vanaf zeventien meter niet over de muur, wat Dordrecht opgelucht laat ademhalen. Even later zijn de rollen omgedraaid, als Van Haaren vanaf dezelfde afstand een vrije schop te nemen krijgt. Deze vrije trap gaat niet alleen over de muur, maar ook over het doel, waardoor Ajax dezelfde zucht van verlichting slaakt.

In de 91e minuut blijkt deze opluchting van zeer korte duur, als Ricky van Haaren na een goede actie Van der Hoorn van zich afschudt, en met zijn verkeerde linkerbeen Dordrecht naar de verdiende zege schiet.

Scoreverloop
57′ 0-1 Fischer
70′ 1-1 Klaiber
91′ 2-1 Van Haaren

Opstellingen

FC Dordrecht: Kurto, Fortes, Haddad, Troost-Ekong, Peersman, Gosens, Touré (Alisic/75), van Overeem, Korte (Boogers/90+3), van Haaren, Pisas (Klaiber/18)

Ajax: Boer, Tete, van der Hoorn, Riedewald, Boilesen, Bazoer, Schöne, Sinkgraven (Serero/60), El Ghazi, Fischer (Milik/60), Kishna (Andersen/75)

Bijzonderheden: Scheidsrechter van Boekel gaf 2 gele kaarten, één aan Haddad (FC Dordrecht) en één aan Riedewald (Ajax)

Foto’s: Erwin Spek