Dordrecht vergeet zichzelf te belonen

Kersverse trainer Harry van den Ham kon vrijdagavond meteen vol aan de bak. Na drie dagen voorbereiding waarin ook nog twee nieuwe spelers aan de selectie werden toegevoegd ontvingen de Schapenkoppen koploper FC Volendam in eigen huis. Dordrecht begint met één wijziging ten opzicht van de wedstrijd tegen FC Emmen. Aktaou vervangt Haagen in de verdediging.

Dordrecht snel in de aanval
Binnen twintig seconden stond Dordrecht al voor het doel van de Volendammers en wilde een strafschop, maar arbiter Van den Kerkhof zag er geen hands in. Twee minuten later staat Dordrecht, na mooie combinatie weer voor het doel van Verhulst,  maar de bal wordt slecht afgewerkt. Even later was het bijna raak aan de andere kant, na een verkeerde terugspeelbal. Steltenpool profiteerde niet omdat de bal van de doellijn werd gegleden door een Dordtse verdediger. De thuisploeg had de eerste tien minuten het betere van het spel, ondanks dat het vooral de lange bal speelde. Na ruim tien minuten had ook debutant Fahd Aktaou zijn eerste doelpoging in het shirt van de Schapenkoppen gehad. Dordrecht speelde aanvallend en vermakelijk voetbal in het eerste gedeelte van de eerste helft. Volendam liet Dordrecht komen om vanuit de tegenstoot effectief te kunnen zijn.

Effectiever Volendam slaat plotseling toe
Dordrecht bleef lang gevaarlijk onder andere met een grote kans voor verdediger Gravenberch die naar voren was gekomen maar de bal verkeerd raakte. Wanneer net het half uur is gepasseerd en Dordrecht nog steeds niet tot scoren komt, lukt dat Volendam plotseling wel. Na een individuele actie van Van Son aan de rechterkant, legt hij de bal af op Tuyp die er 0-1 van maakt. Gezien het voetbal een onterechte tussenstand. Vlak voor rust is het weer uit het niets dat FC Volendam kan scoren. Van Velzen, die met snelle acties de Dordtse verdediging te slim af is, legt de bal af op Jack Tuyp die zijn tweede van de avond maakt.

Geen genade van Van der Ham
Harry van der Ham laat er geen gras overgroeien en wisselt drie spelers in de rust. Janga, die zijn debuut maakt, Van Wermeskerken en Chacon moeten het verschil maken in de tweede helft. Het is effectief zo lijkt, want na 23 seconden in de tweede helft is het 1-2 door een doelpunt van Jeroen Lumu.  Toch was de spanning maar van korte duur. Na een uur voetballen werd het 1-3 door de Volendamse aanvoerder, Kees Kwakman.
De spelers zijn zichtbaar aangeslagen, terwijl de supporters er achter blijven staan en een feestje vieren.
Dordrecht blijft meedoen via een omhaal van Arias en vrije trappen die rakelings naast of over gaan. Roorda en Daniels waren goed in de combinatie maar de ballen werden net niet goed geraakt om het doelman Verhulst lastig te maken.

FC Dordrecht
Te Loeke, De Greef (46”van Wermeskerken), Gravenberch (46”Janga), Aktaou, Fortes, Lima, Roorda, Touré (46”Chacon), Daniels, Arias, Lumu

FC Volendam
Verhulst, Schilder, Kwakman, Evers, Schouten, van Velzen, Tuyp (77”Laghmouchi) Steltenpool, Vlak (86”Mertens),van Son (88”van Kippersluis), Prijor

Scoreverloop 0-1 Tuyp 31’ 0-2 Tuyp 45’ 1-2 Lumu 46’ 1-3 Kwakman 59’
Scheidsrechter Van den Kerkhof gaf geel aan Lima (FC Dordrecht) en Schouten (Volendam)

Tekst: Niels Beenakkers

Foto’s: Erwin Spek