De historische wedstrijd: FC Dordrecht – Sparta

In de historie van de eerste divisie heeft FC Dordrecht in eigen huis slechts tweemaal van Sparta weten te winnen. Naast de legendarische playoff wedstrijd van seizoen 2013-2014 (3-1 winst en promotie) konden de Dordtenaren de derby alleen in seizoen 2011-2012 winnend afsluiten. Drie keer bleef de teller op 0-0 staan en drie keer ging de winst naar de Kasteelclub.

14 oktober 2011: FC Dordrecht – Sparta 3-2

In de eerste helft was Sparta de bovenliggende partij. De vroege openingstreffer van spits Jeremy Bokila, overigens na zwak verdedigen aan Dordtse zijde, was meer dan terecht. Ook na het openingsdoelpunt domineerden de Rotterdammers. Ilias Bel Hassani kreeg de grootste kans om de score te verdubbelen, maar hij schoot rakelings naast.

FC Dordrecht kwam geen moment gevaarlijk voor het vijandelijke doel. De 1-1 kwam volledig uit de lucht vallen. Cecilio Lopes kopte knap binnen na een afgemeten voorzet van Shayron Curiel: 1-1. Het werd zelfs nog erger voor Sparta, toen Santy Hulst pal voor rust keeper Nico Pellatz, die voor het eerst met een helm speelde, van dichtbij passeerde na een door Bjorn Vlasblom opgezette aanval: 2-1.

Na rust was de eerste mogelijkheid voor Spartaan Bel Hassani, maar doelman Stef Doedee liet zich niet verrassen. De bezoekers hadden het meeste balbezit, maar FC Dordrecht bleef in de beginfase van de tweede helft eenvoudig overeind.

De thuisploeg kwam zelf een paar keer dreigend voor het doel van Sparta en in de 66-ste minuut viel de 3-1. Jeffrey Rijsdijk kreeg een niet te missen kans, toen Jesse Mayele hem bediende net voor de uitkomende Pellatz kon ingrijpen.

Het geloof in een goede afloop leek na dat doelpunt verdwenen bij de formatie van trainer Michel Vonk, maar een kwartier voor tijd kwam Sparta vanuit het niets toch op 3-2. Een schot van Bel Hassani werd van richting veranderd door Mawouna Amevor, waardoor keeper Doedee op het verkeerde been stond: 3-2. In de hectische slotfase ging Sparta op jacht naar de gelijkmaker, maar de Dordtenaren hielden knap stand.

Scoreverloop
12′ 0-1 Jeremy Bokila
36′ 1-1 Cecilio Lopes
44′ 2-1 Santy Hulst
66′ 3-1 Jeffrey Rijsdijk
75′ 3-2 Mawouna Amevor (eigen doelpunt)

Opstellingen

FC Dordrecht: Stef Doedee, Johan Versluis, Josimar Lima, Tom Beugelsdijk, Mawouna Amevor, Donny van der Dussen (Jeffrey Rijsdijk), Björn Valsblom, Jesse Mayele (Nick Coster), Cecilio Lopes, Santy Hulst, Shayron Curiel (Jermaine van Pijkeren)

Sparta: Nico Pellatz, Gijs Luirink, Jeroen Veldmate, Donovan Slijngard, Jaime Bruinier (Marten de Roon), Toni Varela, Ilias Bel Hassani, Steef Nieuwendaal, Sidney Schmeltz (Mark Veldmate), Jeremy Bokila, Mario Bilate (Tom Overtoom)

Shayron Curiel in duel met Donovan Slijngard

Vreugde bij FC Dordrecht na de 2-1 van Santy Hulst (links) met Donny van der Dussen (17), Shayron Curiel (rechts) en Tom Beugelsdijk (hoogst)