De historische wedstrijd: FC Dordrecht – RKC Waalwijk

Uit zeven ontmoetingen in de Eerste Divisie wist RKC Waalwijk zesmaal te winnen aan de Krommedijk. Vorig seizoen ging RKC met een 1-2 overwinning terug naar Brabant.
Eénmaal eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is daarmee ruim in het voordeel van Waalwijkers, 4 – 16.

De historische wedstrijd van 29 augustus 2008: FC Dordrecht – RKC Waalwijk (0-1)

Desastreus, veel anders kan het verloop van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk voor FC Dordrecht in seizoen 2008-2009 niet worden omschreven. Het elftal van trainer Gert Kruys incasseerde tegenslag na tegenslag.
Een spits, Eddy Putter, die al na vier minuten met een blessure aan de linkerknie naar de kant moest. Een keeper, Govert Boyen, die kort voor de pauze een directe rode kaart incasseerde. En het duel met de Brabantse titelkandidaat ging ook nog eens onverdiend verloren met 0-1.

Het breekpunt van het treffen lag in de veertigste minuut. Ruud Kras verspeelde de bal na een breedtepass van Didi Longuet, waarop Fred Benson een vrije doortocht kreeg richting FC Dordrecht-doelman Govert Boyen. De RKC-aanvaller omzeilde de Belg en ging gretig naar de grond. Arbiter Bas de Groot wees niet alleen naar de stip, maar stuurde bovendien Boyen naar de kleedkamer.
,,Maar ik raakte hem niet, hij raakte mij,’’ sprak Govert Boyen na afloop woedend. ,,Hij tikte gretig mijn been aan en ging liggen. En de bal was ook nog eens allang veel te ver weg.’’
Vanaf elf meter zette Ruud Berger de bezoekers echter uiterst beheerst op een 0-1 voorsprong. Kruys moest Sjoerd Rensen als keeper inbrengen en haalde daarvoor Rihairo Meulens van het terrein. Daarmee stonden beide Dordtse spitsen die aan de aftrap verschenen, al voor de onderbreking onder de douche.

Tot aan de veelbesproken 0-1 was de partij redelijk in evenwicht. FC Dordrecht, nog zonder de geblesseerden Brian Pinas, Johan Versluis en Marcel van der Sloot, claimde al snel vergeefs een strafschop, nadat Frank van Mosselveld Meulens naar de grond trok. De beste kans van RKC kwam op naam van routinier Rob Maas, die van zeker 25 meter de paal trof. Verder bleven de Waalwijkers, die het zich konden permitteren om spelers als Benjamin de Ceulaer, Luwano Garcia en Anthony Obodai op de bank te houden, zwaar onder de maat.
Wie in de tweede helft dacht dat RKC het duel in overtal eenvoudig zou uitspelen, zat er lelijk naast. Het team van oefenmeester Ruud Brood was uiterst slordig in balbezit, terwijl FC Dordrecht de mouwen juist extra opstroopte. Na het inbrengen van Moussa Kalisse (voor Jerson Ribeiro) werden er zelfs kansen gecreëerd. Kalisse strandde zelf op de benen van RKC-goalie Theo Zwarthoed, die ook een vrije trap van Guy Ramos knap onschadelijk maakte. In blessuretijd zag Kalisse nog een gapende doelmond voor zich na een slippertje van Zwarthoed. De Dordtse invaller zocht, zwaar gehinderd, het doel te hoog. Waarmee FC Dordrecht, dat minimaal een punt verdiende, onrecht werd aangedaan.
Opstellingen
FC Dordrecht: Govert Boyen, Didi Longuet, Ruud Kras, Fernando Derveld, Bart van Muyen, Guy Ramos, Resham Sardar, Juanito Sequiera, Eddy Putter (6. John Verhoek), Rihairo Meulens (41. Sjoerd Rensen), Jerson Ribeiro (59. Moussa Kalisse).

RKC Waalwijk: Theo Zwarthoed, Dustley Mulder, Wouter Gudde, Frank van Mosselveld, Ferne Snoyl (89. Anthony Obodai), Ruud Berger, Fred Benson, Anton Jongsma (71. Jordan Remacle), Hans Mulder, Charlison Benschop (71. Luwamo Garcia), Rob Maas.
Scoreverloop: 0-1 Ruud Berger (penalty, 41)
Toeschouwers: 2.592
Gele kaarten: Derveld en Ramos (FC Dordrecht), Gudde, Mulder én Mulder (RKC Waalwijk)
Rode kaart: Boyen

Bewerkt wedstrijd verslag van André Valk – AD/De Dordtenaar

Foto’s: twee desastreuze momenten voor FC Dordrecht
# Verzorger Ronald van Est probeert Eddy Putter aan de zijlijn nog op te lappen, maar de spits
verlaat in de 4e minuut definitief het veld.

# Dordt-doelman Govert Boyen krijgt in de 40ste minuut de rode kaart van scheidsrechter Bas de Groot, na een vermeende overtreding op Fred Benson. Charlison Benschop (nummer 16) kijkt aandachtig toe.

# Govert Boyen keepte in totaal 22 wedstrijden voor FC Dordrecht.