DORDT'90 NOG NIET RIJP VOOR DE TOP
Bij het bakken van een cake kan er wel eens het een en ander fout gaan. Bijvoorbeeld als de ovendeur te vroeg wordt opengedaan, dan wil de lekkernij nog wel eens flink wat van zijn postuur verliezen. De cake zakt ineen en hoewel de smaak goed is, heeft de vorm veel weg van een mislukking.
Zoiets overkwam Dordrecht'90 zaterdagavond in het verre en natte noorden bij Veendam. Na een redelijke eerste helft, die herinneringen opriep aan het duel met MVV, kwam de formatie van Robert Verbeek ditmaal te snel na rust op achterstand. Het bleek een klap, die de ploeg maar moeizaam te boven kwam. Vooral, omdat de ploeg door het ontbreken van Joop Lankhaar de kracht van Mischa Rook voor het grootste deel weer had moeten opofferen om defensief niet in al te grote problemen te komen. Daardoor kon Dordrecht'90 net als tegen Cambuur niet die pressie uitoefenen, die het zo graag voor ogen heeft en stond er uiteindelijk een nederlaag van 1-0 op het scorebord.
Alleen in de slotfase van de wedstrijd kon Dordrecht'90 voor de nodige oorlog zorgen en bijna had de ploeg van Robert Verbeek nog een puntendeling uit het vuur weten te slepen, ware het niet dat de voor Peter van der Veen ingevallen Marco de Laat voor een bijna verlaten doel d bal hoog over knalde.
Ook na die unieke mogelijkheid toonde Dordrecht'90 overeenkomsten met een mislukte cake, want veel spelers lieten zich toen moedeloos ter aarde zakken.
Derhalve moest Dordrecht'90 voor de tweede keer op rij op de knieën tegen een van de ploegen, die voorafgaande aan het seizoen al tot een van de favorieten was gerekend. Dordrecht'90 hoorde daar door de vele spelersmutaties aan het einde van het vorig seizoen niet bij en Robert Verbeek stelde na afloop dan ook reëel, dat zijn ploeg ook nu nog niet tot de titelkandidaten gerekend mag worden.
"Dordrecht'90 is nog altijd een ploeg in opbouw. Vooraf was gesteld dat we zouden proberen mee te doen en proberen een periode te pakken. Dat is een heel andere doelstelling dan we gaan meedoen voor het kampioenschap en we gaan een periodetitel winnen."
De afgelopen weken hebben we even aan de top mogen ruiken en was het belangrijk om te kijken hoe we ons in de wedstrijden tegen de toppers staande zouden weten te houden. Tegen Cambuur resulteerde dat helaas in de eerste helft in plankenkoorts, omdat een aantal jongens nog nooit voor een thuispubliek van 3100 man had gespeeld en ook de wedstrijd tegen Veendam paste weer in het leerproces. Nu weten ze wat ze komend vrijdag in Deventer staat te wachten als er dik vierduizend toeschouwers als één man achter de thuisploeg (Go Ahead Eagles) gaat staan.
Week voor week komen we een stapje verder en hoewel de top momenteel voor ons nog te hoog is gegrepen, hebben de jongens wel de smaak te pakken gekregen. Ondanks de nederlagen van de afgelopen twee weken, hebben we toch laten zien dat we de strijd met de top best aan willen gaan. We zijn nog niet één keer volledig overlopen en dat vind ik toch een compliment waard aan onze spelersgroep."
Zoals gezegd, Dordrecht'90 had door het ontbreken van Lankhaar, van wie wordt gevreesd dat hij ook voor de komende wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet op tijd fit is. Mischa Rook weer naar achteren moeten halen. "Maar hij had van mij wel toestemming om constant mee naar voren te gaan als hij daar de tijd rijp voor achtte. Je kunt een speler, die voor zoveel druk van achteruit kan zorgen, niet in een harnas persen", vond Verbeek, die overigens wel John Baven aan de altijd lastige Hennie Meijer had geketend en die dat uitstekend deed.
Omdat Karsten Myssing de samenwerking met Rook prima vervulde, kon de Dordtse kilometervreter inderdaad veel meer naren voren gaan, maar echt resultaat leverde dat niet op, omdat Peter van der Veen en Glenn Summerville voorin de bal niet goed vast konden houden. Daardoor leed Dordrecht'90 vaak te snel balverlies en gaf het Veendam de kans pressie uit te oefenen.
In de negentiende minuut had die in de 1-0 voor de thuisclub kunnen resulteren. Hennie Meijer kreeg tot tweemaal toe de mogelijkheid, maar nadat hij in eerste instantie op Peter van der Kwaak, hij was wel weer fit genoeg om zijn stek onder de lat in te nemen, was gestuit, hoefde Meijer de bal vervolgens alleen maar in het verlaten doel te poeieren. Hij bleek evenwel buiten de waard van Richard 'beep beep' Plug te hebben gerekend, die door een ultieme sprint te trekken de bal alsnog van de doellijn wist te halen.
Nadien kreeg Dordrecht'90 meer vat op het spel van Veendam en kon het zelf gaan bouwen aan een offensief, dat leidde tot een knal van Richard Plug op de lat en een kopbal van Glenn Summerville, die rakelings voorlangs zoefde.
Hoewel Robert Verbeek zijn ploeg nog voor de eerste tien minuten na de rust had gewaarschuwd, werd de eerste periode na de hervatting Dordrecht'90 toch fataal. Binnen drie minuten vond Hennie Meijer Jouke Dantuma, die niet aarzelde en Van der Kwaak met zijn machtige uithaal kansloos liet: 1-0.
Het betekende een geweldige tegenvaller voor de Dordtenaren die wel Eric van de Merwe nog een vrije doortocht zagen krijgen, maar bij wie de bal hopeloos van de voet sprong. Dom van de Dubbeldammer was het om vervolgens zijn frustraties op een tegenstander af te reageren, hetgeen hem op zijn vijfde gele kaart kwam te staan.
Nadat Oosting voor Veendam nog op de lat had geschoten, trachtte Verbeek door Summerville en Van der Veen voor Elliot en De Laat in te ruilen het tij nog te keren. Bijna leverde dat nog succes op ook, nadat eerst De Romijn ten koste van een vrije trap moest worden gestuit en vervolgens Cor Lems met een sublieme pass Melvin Plet de diepte had ingestuurd. Plet bracht de bal voor, Mischa Rook stapt netjes over de bal, maar De Laat stuurde het vrijwel zekere gelijkspel richting de sterren.
Scoreverloop: 1-0 Jouke Dantuma.
Opstelling Veendam: Vennema; Slor, Wiekens, MacAndrew, Prinsen; Van de Meulen (Stokkingreef), Ebbinge, Dantuma; Meijer, Zuurman (Oppens), Oosting.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Baven, Rook, De Romijn; Van de Merwe, Myssing, Lems, Plug; Summerville (Elliot), Van der Veen (De Laat).