Peter van der Veen is weggedraaid van Cambuur Leeuwarden verdediger Richard Goulooze (rechts) en staat op het punt de schitterende 1-0 voor Dordrecht'90 aan te tekenen.
PUBLIEK OP WENKEN BEDIEND
Uitgerekend nu Dordrecht'90 voor het eerst sinds mensenheugenis - de wedstrijden tegen de toppers in de eredivisie buiten beschouwing gelaten - weer eens meer dan 3000 toeschouwers trok, werd de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. Maar zo dramatisch als het wellicht klinkt, lagen de zaken na de verdiende 2-3 nederlaag tegen Cambuur Leeuwarden zeker niet.
Immers, de 3100 voetballiefhebbers, die zich afgelopen zaterdagavond een weg naar de Krommedijk hadden gebaand, werden getrakteerd op een levendig duel. De vaak positieve resultaten ten spijt, kwam het tot dusver niet veel vaker voor dat het publiek in Dordrecht op z'n wenken werd bediend. En met het verlies kon - gezien het betere veldspel van de Friezen - ook nog best worden geleefd.
Dordrecht'90 verkocht z'n huid duur, maar het gemis van vier basisspelers bleek maar moeilijk op te vangen. Hetgeen overigens niet als excuus voor het verlies kon worden aangevoerd, omdat de lappenmand bij Cambuur met liefst zeven man was gevuld. Trainer Han Berger (ex-Dordrecht'90) slaagde er desondanks in een prima voetballend elftal op de been te brengen. De gasten, die over een ijzersterke as beschikten, acteerden verzorgder, vonden elkaar wat gemakkelijker en hadden voorin twee prima aanspeelpunten. Diepe spits Marinus Dijkhuizen was nauwelijks van de bal te krijgen en de kort daarachter acterende Arno Arts overtrof Dijkhuizen zelfs in deze specialiteit.
Dordrecht'90-oefenmeester Robert Verbeek moest noodgedwongen met twee (Marco de Laat en Peter van der Veen) in plaats van drie spitsen aantreden. Richard Plug en Glenn Summerville acteerden ditmaal 'hangend' op de vleugels, terwijl Cor Lems (in de rug gedekt door de niet meevallende Karsten Myssing) zoals altijd een vrije rol had. Mischa Rook was op de plaats van John Baven in het centrum van de verdediging actief en daarmee leverde Robert Verbeek duidelijk aan stootkracht in.
Verbeek, die van zijn piepjonge bankzitters Rodney Elliot goed zag invallen, beaamde dit trouwens volmondig: "Met drie spitsen had ik te veel moeten gaan schuiven, nu hield ik de vaste koppels bij elkaar. En Mischa Rook heeft wel eens vaker met Joop Lankhaar achterin gespeeld. Ik weet dat het niet ideaal was, maar ik moest nu eenmaal keuzes maken."
Dit leken aanvankelijk ook de goede te zijn, want ondanks een moeizame start kwam Dordrecht'90 reeds na een kwartier op voorsprong. Plug zette Lems aan het werk en diens trekbal werd door Peter van der Veen uit de draai schitterend in 1-0 omgezet. Van der Veen, als amateur eigenlijk per toeval bij Dordrecht'90 neergestreken, maakt een stormachtige ontwikkeling door. De ex-aanvaller van Cappele en Excelsior scoorde niet alleen reeds zijn zesde competitiegoal, maar toonde zich tevens zeer balvast. Hij troefde in de lucht regelmatig Richard Goulooze af en zorgde met slim kaatswerk ook regelmatig voor een goede voortzetting. Pas na een uur, toen Van der Veen was leeggespeeld, kon Goulooze in de Friese defensie gaan heersen. Van der Veen had dan ook zeker de titel van 'man of the match', die naar de twee goals voorbereidende Cor Lems ging, verdiend.
De thuisclub, waar de rechterkant matig rendeerde, kon slechts tien minuten van de voorsprong genieten. Na een hoekschop van oud-PSV'er Frank Berghuis werkte Myssing slecht weg, waarna Walter Smak de 1-1 achter invaller-doelman Jan Scheurwater - gewoontegetrouw ver voor zijn lijn keepend - kon knallen.
Twee persoonlijke fouten aan Dordtse zijde leidden ertoe dat Cambuur, waar de na lang blessureleed teruggekeerde Peter de Ro (overgenomen van Veendam) zich met redelijk succes in Cor Lems vastbeet, in de tweede helft al na dik twintig minuten op 1-3 stond. Eerst verspelde Glenn Summerville de bal knullig aan de hard en hoog raak vurende Danny Jörns en vervolgens reageerde Jan Scheurwater niet snel genoeg op een schot vanaf de zijkant van Frank Berghuis. Maar nog geen 30 seconden na de derde Friese treffer aanschouwde de 2-3 reeds het levenslicht. Terwijl de vreugde bij Cambuur de concentratie even deed wegebben, passte Lems slim op Rodney Elliot, die door Geert-Jelle de Vries werd gevloerd. Hennie de Romijn toonde zich vanaf de strafschopstip koelbloedig. Het naar de gedeelde derde plaats zakkende Dordrecht'90, eerder alleen bij VVV met de verliezerfooi afgescheept, probeerde daarna nog wel druk uit te oefenen, maar het duidelijk onder zijn stand levende Cambuur haalde zonder al te grote problemen winnend het einde.
"Dit was onze beste wedstrijd tot nu toe", meldde een zichtbaar opgeluchte Han Berger. "Het vertrouwen is bij ons nog niet groot, maar ik zie toch dat we bij vlagen meer initiatief durven te nemen."
Robert Verbeek droeg de nederlaag zoals het hoort: "Cambuur heft goed gespeeld en terecht gewonnen."
Over de oorzaken van het verlies wilde Verbeek, die zijn elftal te goedkoop de goals zag weggeven, het volgende kwijt: "Vooral in de eerste helft waren we niet onszelf. En ik denk dat veel te maken had met onze hoge positie op de ranglijst. De jongens hebben heel veel aandacht gehad. In plaats van underdog waren we opeens favoriet en daar moet een aantal jongens nog mee leren omgaan. We waren dan ook veel te gespannen in balbezit. Na rust ging het wat beter, maar het laatste kwartier zaten we er zowel lichamelijk als geestelijk doorheen. Maar bij MVV hebben we met z'n allen verloren."
Tot besluit stond Verbeek nog even stil bij het voor Dordrecht'90 ongekend hoge aantal van 3100 (het gemiddelde deze competitie was 1433) toeschouwers: "Daar ben ik echt heel blij mee. En ze hebben nog een leuke wedstrijd, waaraan de tegenstander uiteraard heeft meegewerkt, gezien ook. Wij weten nu wat het is om een keer voor veel eigen mensen te spelen, dat hebben we vandaag geleerd. En ik hoop nu uiteraard dat we het de komende twee uitwedstrijden (Veendam en Go Ahead Eagles) goed doen, zodat het daarna bij het eersvolgende thuisduel (tegen Emmen) weer lekker vol zit."
Opstelling Dordrecht'90: scheurwater; Plet, Rook, Lankhaar, De Romijn; Summerville (64. Elliot), Myssing, Lems, Plug; De Laat, Van der Veen.
Cambuur Leeuwarden: De Ron; De Vries, Goulooze, Smak, Abma; Jörns (89. Hartman), De Roo (75. Oosterhof), Keizer, Berghuis; Dijkhuizen.
Bijzonderheden: De goed leidende arbiter Mario van der Ende, overmorgen leidsman bij het Champions League-duel tussen Manchester United - En Galatasaray, voelde er niets voor om de gele kaart tevoorschijn te halen. Bij Dordrecht'90 ontbraken Joh Baven (enkel), Peter van der Kwaak (hamstring), André Wasiman (knie), Dirk-Jan Derksen (beenbreuk) en de geschorste Eric van de Merwe. Cambuur kon niet beschikken over de geblesseerden Peter van der Berg, Richard Elzinga, Roy Hendriksen, Bram Marbus, Gregory Playfair, ex-Puttershoeker René van Rijswijk en Harry van der Laan. Laatstgenoemde, dit seizoen overgenomen van Dordrecht'90, had dolgraag tegen zijn oude club willen spelen, maar liep tijdens en midweeks oefenwedstrijdje een hamstring kwetsuur op.