Joop Lankhaar werd door scheidsrechter Dick van Egmond en Cambuur-speler Leonard van Utrecht met een rode kaart (tweemaal geel) opgezadeld.
DORDT'90 IN DE MALLEMOLEN
Op het nabij gelegen parkeerterrein gierden de botsautootjes, draaide het carrousel en proefden verliefde paartjes van dezelfde suikerspin. Het was kermis in Leeuwarden, maar de spelers van Dordrecht'90 hadden er bij het verlaten van het stadion van Cambuur weinig oog voor. Met de nederlaag van 4-0 in het achterhoofd, viel er voor de Dordtenaren ook zeker geen feestje te vieren.
Met de handen voor zijn gezicht zocht trainer Robert Verbeek na afloop naar de woorden om het verlies te verklaren. Alleen het bericht dat Fortuna Sittard van broer Pim bij Feyenoord wellicht de competitie in de PTT Telecompetitie aan het beslissen was, bracht even een flauwe glimlach op zijn gezicht.
Want behalve de nederlaag, moest Dordrecht'90 in Leeuwarden nog meer verliezen incasseren. Neem alleen al de rode kaart voor aanvoerder Joop Lankhaar en de nieuwe blessure voor Hennie de Romijn. Verbeek kon er echt niet vrolijk van worden.
"Onze opzet was om hier lekker vrijuit te spelen. De druk lag immers bij Cambuur, dat moest winnen om in de race te blijven voor het kampioenschap. Omdat we te snel met 1-0 achterkwamen, viel dat plan in duigen. Door die vroege achterstand was ik zelfs nog even bang voor een compleet echec. Op zo'n moment kan het hier met de fanatieke aanhang gaan spoken en was het afwachten hoe mijn ploeg daar mee om zou gaan."
Gelukkig voor Dordrecht'90 bleef een complete aframmeling in het ijs-en ijskoude Friesland nog uit, hoewel de achterstand van 3-0 bij rust het ergste deed vrezen.
Maar toen al was de ruime voorsprong van de thuisclub redelijk geflatteerd te noemen. Dordrecht'90 was immers niet zo veel minder dan de kampioenskandidaat, die inderdaad een bliksemstart kende, doordat Frank Berghuis met een vlammend schot uit de tweede lijn doelman Peter van der Kwaak al na vijf minuten kansloos had gelaten.
De Dordtenaren waren vervolgens de vroege achterstand snel te boven, waarna zich een gelijkopgaande wedstrijd ontspon. Daarbij claimde Dordrecht'90 in de twaalfde minuut een strafschop bij scheidsrechter Van Egmond, nadat Mischa Rook door doelman Wim de Ron naar de grond was getrokken.
"Wordt op zo'n moment de strafschop gegeven, krijg je misschien een heel andere wedstrijd", verzuchtte Verbeek later.
Door de bal niet op de stip te leggen, drukte Van Egmond voor het eerst zijn stempel op de wedstrijd. Het zou de eerste van een serie beslissingen zijn, waar zowel door Dordrecht'90 als door Cambuur de nodige vraagtekens bij gezet konden worden.
Het volgende half uur werd onder meer bepaald door een overvloed aan vrije trappen, die weliswaar voor spektakel zorgden, zo mocht Cambuur na een licht contact tussen Lankhaar en De Roo een indirecte vrije trap in het zestienmeter gebied nemen, maar het spel niet ten goede kwamen.
Zoals gezegd, Dordrecht'90 kon zich in die fase goed meten met Cambuur. Wat het grote verschil tussen de twee uitmaakte, bleek in de slotfase van de eerste helft. Met Frank Berghuis, Bram Marbus en daarachter ook nog eens Arno Arts en Leonard van Utrecht, bleek Cambuur over een veel slagvaardiger voorhoede te beschikken dan Dordrecht'90.
Als een enkel kansje had de Friese hoofdstedelingen voldoende om toe te slaan en op dat punt mankeerde het, wederom maar eens, bij Dordrecht'90. "Dan kun je zien dat Cambuur een aantal jaren verder is met de opbouw dan wij", vond Robert Verbeek. "Een Peter van der Veen kun je nog lang niet vergelijken met een Marbus van dit moment. Maar ook hij is in de anonimiteit begonnen en eigenlijk pas onder Rob Baan een beetje naar voren gekomen. Dat Van der Veen zo ver nog niet is, mag duidelijk zijn. Maar hij speelt ook pas dit seizoen voor het eerst in het betaalde voetbal. Dat moet nog groeien."
Marbus stond in de 40e minuut precies op de goede plek, nadat Frank Berghuis een te late sliding van John Baven - hij is met zijn donkere manen haast onherkenbaar - had omzeild.
De 2-0 had de ruststand moeten zijn, ware het niet dat Dordrecht'90 in de laatste minuut van de eerste helft nog een keer met de billen bloot moest. Ditmaal ontbrak het de defensie aan de nodige routine. In de laatste lijn had Hennie de Romijn het veld moeten verlaten, nadat hij zich bij het uitverdedigen verstapte. De Romijn, die tot dan een uitstekende wedstrijd speelde, werd vervangen door de minder ervaren Reemnet. .Zowel hij als de ook al met weinig routine bedeelde Glenn Summerville was bij een hoekschop van Cambuur nog naar de directe tegenstander aan het zoeken, toen Berghuis de bal loepzuiver op het kale hoofd van de volledig vrijgelaten Marcel Keizer kon mikken. Het was voldoende om Van der Kwaak voor de derde keer de gang naar het net te laten maken.
In principe betekend deze 3-0 de nekslag voor Dordrecht'90 en het maakte de tweede helft in feite tot een formaliteit. Het sierde de ploeg van Robert Verbeek dat het toch bleef zoeken naar een tegentreffer, waar onder andere de voor Van der Veen ingevallen Marco de Laat en Rick Hoogendorp erg dicht bij waren, en daardoor bleef de tweede helft nog het aanzien waard.
Niet het aanzien waard bleven de beslissingen van Van Egmond, die eerst Cor Lems en later Joop Lankhaar wegens praten op de bon slingerde. Voor Lankhaar kreeg het muisje nog een extra staartje, toen hij in de 69e minuut werd 'genaaid' door Van Utrecht. Nadat deze de bal te diep kreeg toegespeeld, liet hij zich bij het insnijden langs Lankhaar wel erg gemakkelijk vallen. Deze waarschijnlijk in Italië opgestoken misselijke streek leverde de woedende Lankhaar, die Van Utrecht het nodige toewenste, zijn tweede gele en dus rode kaart op.
Tot overmaat van ramp kon Cambuur uit de toegekende vrije trap via Peter van den Berg ook nog de 4-0 binnen krijgen en was het helemaal over-en-sluiten met Dordrecht'90.
Om nog maar eens aan te geven, hoe slecht scheidsrechter Van Egmond de wedstrijd las, dient het voorbeeld van de gele kaart, die René van Rijswijk werd voorgehouden. Deze raakte de bal verkeerd en zag het leer luttele minuten voor tijd en een voorsprong van 4-0 het stadion uitgaan. Tijdrekken, vond Van Egmond, en hield ook de ex-speler van Puttershoek, SVW en RKC de gele kaart voor.
Scoreverloop Cambuur Leeuwarden - Dordrecht'90: 5. 1-0 Frank Berghuis, 2-0 Bram Marbus, 45. 3-0 Marcel Keizer, 70. 4-0 Peter van den Berg.
Opstelling Cambuur Leeuwarden: De Ron; Elzinga, Van den Berg, Goulooze, Abma; Keizer, De Roon, Van Utrecht (Van Rijswijk); Marbus, Arts, Berghuis.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Baven, Lankhaar, De Romijn (Reemnet); Van der Merwe, Rook, Lems; Van der Veen (De Laat), Plug, Hoogendorp.