AFGANG VOOR DORDRECHT'90
Wanneer een amateurclub wint van een betaald voetbalvereniging, is er sprake van een grote verrassing. Maar wie gisteravond de 'liefhebbers' van De Baronie van eerstedivisionist Dordrecht'90 zag winnen (3-1), keek daar nauwelijks nog verbaasd van op.
Immers, de thuisclub uit Breda was domweg beter dan het elftal van Robert Verbeek. Baronie had geen gelukkige counter nodig en hoefde niet met z'n elven voor de 'pot' te gaan liggen om het duel winnend af te kunnen sluiten. Nee, de Brabanders hadden - even afgezien van een grotere dosis agressie - een betere spelopvatting, vonden gemakkelijker de vrije man en tikten de bezoekers uit de Merwestad bij vlagen van het kastje naar de muur.
"Dit is een afgang", wond een danig teleurgestelde Robert Verbeek er na afloop geen doekjes om. "Een aantal jongens denkt na twee, drie goede wedstrijden, en hoge cijfertjes en een cadeautje, dat ze er al zijn. Nou, vandaag is wel gebleken dat dit zeker niet het geval is."
Verbeek noemde geen namen, maar het was duidelijk dat hij op John Baven, Eric van de Merwe en in mindere mate doelman Peter van der Kwaak doelde. Dit trio was ook nadrukkelijk in negatieve zin betrokken bij de openingsgoal van Baronie, die reeds na acht minuten het levenslicht zag. Na een pass van Hubert Baardemans liet Van de Merwe zijn man lopen, verzuimde Baven in te grijpen en kwam Van der Kwaak onnodig ver uit zijn doel: Arno Gabriëls, één van de vele ex-profs bij de algeheel zondagkampioen, deed er dankbaar zijn voordeel mee: 1-0.
"En ik heb de jongens nog zo gewaarschuwd", aldus Robert Verbeek. "Geen onderschatting en concentratie, concentratie, concentratie. Daarop valt ook niet te trainen, dat verwacht je van een prof. Je hebt nota bene een goede kans om een eredivisieclub te loten, en die laat je dan zo liggen..."
Het doelpunt betekende dat Dordrecht'90, dat aan een gelijkmaker voldoende had voor plaatsing voor de tweede ronde, moest komen. En dus het spel moest maken, en daar wringt 'en bij de 'schapenkoppen' nou net de schoen. Spelers als bijvoorbeeld Van de Merwe, Joop Lankhaar en Mischa Rook, die prima vanuit hun taak kunnen spelen, blijken toch maar moeilijk eigen initiatieven te kunnen ontplooien. Bovendien ontbrak het aan creativiteit op het middenveld door de absentie van Cor Lems.
"Cor kreeg maandag last van zijn kuit en dat wilde maar niet weggaan", verklaarde Verbeek. "Hij is 35 jaar en ik heb hem dit seizoen nog hard genoeg nodig. Het was dus zeker geen onderschatting van mijn kant om hem eerst op de bank te houden. Maar als ik hem vandaag vanaf het begin had opgesteld, zou ik hem waarschijnlijk zaterdag (bij TOP Oss) of misschien ook wel de weken daarna hebben moeten missen. En dat risico kan ik niet nemen."
Rond het half uur werd het 2-0, toen Baven op rechts werd gedold door Martijn van Galen en oud-Willem II'er Ton Soffers - niet gehinderd door de ook al weinig alerte Melvin Plet - simpel kon inkoppen.
Dordrecht'90 wist alleen via diepste spits Peter van der Veen, die volkomen op zichzelf aangewezen was, een keertje dreigen.
Na de pauze verscheen Marco de Laat voor André Wasiman tussen de lijnen om te gaan 'pompen', maar het haalde allemaal niets uit. Dordrecht'90 met Richard Plug op rechts en Mischa Rook op links, slaagde er maar niet in om zich een kans te creëren.
Aan de overkant was het regelmatig alarmfase één. Zo werd Soffers ten onrechte teruggevlagd voor buitenspel - de zich hierover druk makende Baronie-trainer Jos Broers werd door arbiter Karremans op kinderachtige wijze achter de afrastering gestuurd - en vuurde Van Galen rakelings naast.
Verbeek had Cor Lems (voor Baven) nog geen minuut daarvoor in het veld gebracht, of de 3-0 lag achter de vaak weinig resoluut wegwerkende Van der Kwaak. Van Galen won in de lucht van Karsten Myssing, die aanvankelijk spelmaker Jack Sweres in toom moest houden, en Gabriëls vuurde raak.
Pas de laatste twintig minuten, niet toevallig toen Lems was ingebracht, liep het bij Dordrecht'90 wat beter. Zo kreeg Van der Veen twee mogelijkheden op een treffer, maar hij ging niet bijster slagvaardig te werk. De manier waarop de gasten uiteindelijk in de slotminuut aan de nauwelijks eerreddende goal kwamen, was kenmerkend. Grensrechter Rijsbergen vlagde, omdat de sterke invaller-doelman Marc Swinkels bij het uittrappen buiten zijn strafschopgebied zou zijn geweest. Uit de daaropvolgende vrije trap kegelde Marco de Laat - hij staat zaterdag in de basis - 3-1 in.
"Hier wordt morgen (vandaag dus) zeker met een paar jongens over gesproken, want dit kan natuurlijk net", besloot Verbeek. "Neem nou ook Glenn Summerville, die ik alle vertrouwen geef door hem steeds te laten staan. En hij is ook zo snel, maar doet er niets mee. Ik hoop nu maar dat Baronie een topper loot, zodat mijn jongens bij wijze van spreken met tranen in de ogen komen te zitten."
En alsof ze bij Sport7 de woorden van Verbeek hadden gehoord: rond de klok van kwart voor elf rolde de wedstrijd De Baronie - Feyenoord uit de bus...
Scoreverloop: 1-0 Arno Gabriëls, 2-0 Ton Soffers, 3-0 Arno Gabriëls, 3-1 Marco de Laat.
Opstelling De Baronie: Swinkels; Marc van Rijswijk, Baardermans, Houtzager, Jos van Rijswijk; Van Haperen, Sweres (Verstraten), Van Galen, De Roy; Gabriëls, Soffers (Den Boer).
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Lankhaar, Baven (Lems), Van de Merwe; Summerville, Myssing, Wasiman (De Laat), Rook; Plug, Van der Veen.
Bijzonderheden: Scheidsrechter R.H. Karremans, die het voor hooguit 300 toeschouwers niet moeilijk had, gaf een gele kaart aan Karsten Myssing van Dordrecht'90. Bij Baronie ontbraken doelman Sander van der Heijden (deze zomer nog op proef bij Feyenoord), Gerard Bayings en Micha Lekawael. Dordrecht'90 kon niet beschikken over Dirk Jan Derksen en Hennie de Romijn, die vandaag de training hoopt te kunnen hervatten.