Dordrecht'90-aanvaller Peter van der Veen verlaat teleurgesteld het terrein, terwijl héél Emmen de meegereisde aanhang bedankt.
EMMEN HEEFT GELUK VAN EEN KOPLOPER
Dordrecht'90 gleed afgelopen zaterdagavond na de vierde nederlaag op rij, 0-1 tegen lijstaanvoerder Emmen, af naar de grauwe middenmoot van de eerste divisie.
Het elftal van Robert Verbeek, dat amper vier weken geleden na de knappe zege bij MVV nog uitzicht had op de koppositie, telt inmiddels al elf punten achterstand op de Drenten.
Emmen kende aan de Krommedijk duidelijk het geluk van de koploper, want de teleurstellende ontmoeting verdiende domweg geen winnaar. In 90 minuten uiterst zwak voetbal vielen er welgeteld twee echte kansen te noteren. Maar was Dordrecht'90-nieuwkomer Rick Hoogendorp vrij voor Theo Migchelsen niet verder kwam dan het been van de Emmen-goalie, daar vond Henry Meijerman negen minuten voor tijd wel de touwen. En veel meer verschil tussen de twee opponenten was er niet waar te nemen.
Emmen kende wel meer balbezit, maar speelde allerminst als een kampioensploeg. Trainer Azing Griever, die voortdurend trachtte, zijn manschappen tot grotere daden aan te sporen, was ook de eerste om dit toe te geven. "Dit was zeker niet onze beste wedstrijd", sprak de succescoach nog eufemistisch. "We gaven te veel ruimte weg, speelden onnauwkeurig in, waren achterin slordig en onze zijkanten voorin konden geen bal vasthouden. Ja, en dan wordt het moeilijk om kansen te creëren. Ik ben eigenlijk alleen tevreden met de punten."
Dordrecht'90 bakt er zo mogelijk nog minder van, maar had wel het excuus vijf potentiële basisspelers te moeten missen. En dat is - gezien zijn smalle selectie.
Voor Robert Verbeek maar moeilijk op te vangen. Om Emmense druk enigszins te voorkomen trad hij met drie spitsen aan, terwijl ook elders in het team de nodige aanpassingen moesten worden gedaan. Mischa Rook speelde (met succes contra topschutter Michel van Oostrum) weer centraal in de verdediging, basisdebutant Ivo Reemnet (net 20) en Karsten Myssing (nog maar 19 jaar) vormden de linkerflank en Richard Plug moest het rechts op het middenveld proberen. "Die wijzigingen komen een elftal nooit ten goede2, meldde Verbeek. "Het is zoeken en automatismen ontbreken. Al moet ik Ivo Reemnet een groot compliment geven. Hij heeft het fantastisch gedaan."
Dordrecht'90, dat vooral voor de rust te veel met de bal liep, in de aanval raffinement miste en alleen in Cor Lems een creatieve balvaste pion had, stichtte gevaar via Peter van der Veen (op Migchelsen na misverstand tussen de doelman en Peter Uneken) en Mischa Rook. Na een hoekschop van Plug werd Rooks kopbal nog net door Migchelsen onder de lat vandaan getikt. Emmen dreigde tweemaal van afstand via de vaak naar binnen trekkende René Grummel.
In het tweede bedrijf, toen Emmen tot wat meer pressie kwam, werd het er allemaal niet beter op. Wel kreeg Dordrecht'90 een geweldige mogelijkheid om op 1-0 te komen. Maar na missers van Uneken en Erwin Leurink wist Hoogendorp oog-in-oog met Migchelsen niet tot scoren te komen.
"Maar ik neem Rick niets kwalijk, hoor", nam Verbeek de Haagse ex-MVV'er in bescherming. "Je kunt zien dat hij lang niet heeft gespeeld. Dan mis je het gevoel op het juiste moment."
Dit laatste had Henry Meijerman, tot dan uitstekend bewaakt door de halfzieke 'man of the match' John Baven, even later wel. Na een voorzet van Uneken was de lange centrumspits scherper dan Rook en Baven en was een puntertje langs de foutloos keepende Peter van der Kwaak goed voor de beslissing.
"Dit was een typische 0-0 wedstrijd", besloot Robert Verbeek, die problemen had met de tamme invalbeurt van Glenn Summerville. "We hebben amper kansen weggegeven, maar staan toch weer met lege handen. Daar zakt mijn broek echt van af. Want we scoren nu wel nul uit vier, en dat moet niet tegen je gaan werken. We hebben in de serie tegen sterke clubs goed tegenspel geboden, maar te weinig gekregen. En dat is voor ons best frustrerend.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Rook, Baven, Reemnet; Plug, Lems, Myssing (83. Elliot); Hoogendorp, Van der Veen, De Laat (71. Summerville).
Emmen: Migchelsen; Uneken, Van Raalte, Arts, Leurink; Nurmela, Van Oostrum, Grummel; Alberda, Meijerman, Canalle (66. Nijhuis).
Bijzonderheden: Scheidsrechter Hugo Luyten hield voor 260 toeschouwers de kaarten op zak.
Dordrecht'90 miste Erik van de Merwe (geschorst), Joop Lankhaar (buikspier), Hennie de Romijn (dijbeen, waarschijnlijk zaterdag bij FC Den Bosch weer inzetbaar), André Wasiman (knie) en de van een beenbreuk herstellende Dirk-Jan Derksen. Emmen moest het zonder Etienne Barmentloo (geschorst), Ulrich Wilson (achillespees) en Martin Drent (knie) stellen.