PETER VAN DER KWAAK LANG STA-IN-DE-WEG VOOR EINDHOVEN
De voetbaljaargang 1996-1997 dreigt voor Dordrecht'90 op een lijdensweg uit te draaien. De brigade van Robert Verbeek, die voorbije zaterdag in en tegen Eindhoven met 2-1 onderuit ging, is na de 1-2 zege tegen MVV op 19 oktober van vorig jaar met een sneltreinvaart naar beneden gegleden.
Na 'Maastricht' volgde een troosteloze periode van acht duels, waarin slechts één armzalig puntje veroverd werd. De eerste wedstrijd na de winterstop tegen VVV leverde een 2-0 overwinning op, maar de Krommedijkers, die ook nog door de amateurs van De Baronie uit de beker werden gekegeld, lieten de winnende draad vorige week bij Excelsior al weer los.

Somber
De sombere balans uit de laatste elf duels bedraagt vier winstpunten en het is dan ook geen wonder dat de hoopgevende tweede plaats (10-21) van medio oktober intussen is ingeruild voor een uitzichtloze twaalfde: 21-25. De kloof met nummer elf Eindhoven, is al uitgediept tot zes punten. De zesde plaats, in de eerstedivisie altijd goed voor voetbal in de nacompetitie, is verder weg dan ooit en een rol in de derde 'periode' is er evenmin bij. Wil Dordrecht'90, dat er door het vertrek van Melvin Plet natuurlijk ook al niet sterker op geworden is en ook Mischa Rook nog dreigt kwijt te raken, nog iets van dit seizoen te maken, zal er snel duidelijkheid moeten komen.
De bouw van een nieuw stadion is natuurlijk lovenswaardig, maar wanneer alle centjes in de nieuwbouwput verdwijnen, is er geen ruimte voor versterking van de ploeg. Het snel vastleggen van een aantal routiniers is een goede zet van het bestuur geweest, maar de gaten binnen de selectie louter met jonge spelers uit eigen kweek en amateurs opvullen zeker niet.
In Eindhoven bleek weer eens, dat je niet zomaar ongestraft jonge spelers kan inpassen. Jeugd, die bovendien de pech heeft in een niet draaiend elftal terecht te komen. Van de jongelingen beviel Ivo Reemnet (20) als linksachter tegen Eindhoven het best en het optreden van Glenn Summerville (22) aan de rechterkant was vergeleken met een week geleden hoopgevend.
Rodney Elliot (19) kon zijn draai op het middenveld niet vinden en in de spits had Melvin Leerdam (21) het eveneens moeilijk. Ook al, omdat hij en de andere frontsoldaat, Rick Hoogendorp, louter achter lange ballen werden aangestuurd.
Hetgeen weer alles te maken had met het ontbreken van een rust- en aanspeelpunt in het elftal. Normaliter is dat de 36-jarige Cor Lems, maar de met veel inzicht en een goede pass gezegende Rotterdammer keek vanaf de kant geschorst toe.

Schorsing
De sombere Robert Verbeek, bij wie er tijdens het napraatje geen glimlachje vanaf kon, zag binnen zijn zonder zelfvertrouwen spelende elftal onder meer Marco de Laat (in de positie van Lems), Eric van de Merwe en Richard Plug, die zijn vierde bekeuring opliep en dus een schorsing wacht, niet in de wedstrijd zitten. Pech was het geblesseerd wegvallen van Mischa Rook. "Ik heb al een paar weken last van een binnenbandje in m'n knie en durf niet voluit een duel aan te gaan en daarom raakte ik nu geblesseerd", wist Rook.
Verbeek noemde het optreden van zijn ploeg in deel één nog redelijk, maar zag het gretige Eindhoven in de tweede periode zijn manschappen met huid en haar verslinden. "Wij misten na rust te veel kwaliteit en routine", vatte Verbeek het ondermaatse optreden kort samen.
Het optreden van doelman Peter van der Kwaak is echt boven alle lof verheven. De nu ook voor z'n doel heersende Van der Kwaak voorkwam met een serie sublieme reddingen een Dordtse afstraffing.
Tegenover de inzetten van Rafael Losado, door de benen van Summerville en door Eric van de Merwe van richting veranderd, en rechtsachter Sammy Greven bleek zelfs de uitblinker machteloos. Een uitblinker, die trouwens met een verre uittrap, die door Ralf Manders achter z'n eigen doelman John Achterberg werd gekopt, aan de basis van de eerdere 0-1 voorsprong stond.
Opstelling Eindhoven: Achterberg; Greven, Manders, De Jong, Martens; Libregts, Weijrs, Van de Rijt; Van der Borght, Vromans, Losada.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Van de Merwe, Lankhaar; Reemnet; Plug, Elliot, Rook (Baven), De Laat; Leerdam (Van der Veen), Hoogendorp.
Bijzonderheden: Bij Eindhoven ontbraken de van FC Den Bosch overgekomen John Laponder en Gerri Schuman - het duo is geruild met Patrick Deckers en Patrick Hobbelen - wegens blessures. Ook de Belg Kurt Thijsbaert, Sander van Huijksloot, Patrick Vrijsen en ex-NAC'er Peter Remie waren geblesseerd. Dordrecht'90 moest het stellen zonder de geschorste Cor Lems en het geblesseerde trio Hennie de Romijn, Dirk Jan Derksen en André Wasiman.