Cor Lems krijgt geel van arbiter Inia. De aanvoerder van Dordrecht'90 kreeg vanaf de tribunes in Den Bosch de vreselijkste dingen naar zijn hoofd geslingerd. Ondanks alles hield Lems het hoofd behoorlijk koel. Overigens speelde Dordrecht'90 in de reserveshirts van FC Den Bosch, omdat de Dordtse paarse teveel op de blauwe van Den Bosch leken.
EEN INKTZWARTE DAG
Dordrecht'90 zal zich de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch op twee manieren herinneren. Uiteraard ten eerste omdat de ploeg van Robert Verbeek met 4-1 een gevoelig pak slaag kreeg, maar zeker ook vanwege de manier waarop het publiek Cor Lems beschimpte.
Beide zaken waren in en intriest. Een nederlaag kan je natuurlijk altijd overkomen. Het is inherent aan de sport. Alleen bij de manier waarop plaatste trainer Robert Verbeek zo zijn kanttekeningen.
Daarbij was het zeker voor Cor Lems een inktzwarte dag. De verwensingen, die hem vanaf de tribunes werden toegezongen hadden een harder ingrijpen van arbiter Inia zeker verdiend.
Vrijdagavond werd de wedstrijd tussen FC Zwolle en Cambuur Leeuwarden nog vijf minuten stil gelegd, omdat scheidsrechter Oskam, in het dagelijks leven officier van justitie, een daad wilde stellen voor hetgeen hem verbaal naar het hoofd werd geslingerd. Inia liet het echter bij een oproep van de speaker om te trachten de toeschouwers, die getuigden - ook op de businesstribune - niet over enig niveau te beschikken, tot bedaren te krijgen.
Hulde kan alleen opgebracht worden voor Cor Lems, die ondanks alles het hoofd vrij koel wist te houden.
Afgevraagd moet worden of de KNVB niet een reglement moet opstellen, waarin gesteld wordt hoe onder deze omstandigheden, waarbij uiteraard ook de oerwoudgeluiden tegen de gekleurde spelers moeten worden opgenomen, te handelen.
Nu was Cor Lems de wijste, maar wat als dat niet zo het geval was geweest. Een rode kaart voor een onbeheerste (re)actie is zo gegeven, daarmee zou het gesar op de tribune nog beloond zijn ook.
Gelukkig kwam het dus zaterdagavond niet zo ver en bleef voor Cor Lems en Dordrecht'90 de schade beperkt tot een nederlaag, die behoorlijk fors uit viel. En dat tegen een club, die toch zeker niet tot de kanshebbers op de titel gerekend mogen worden.
Wat dat betreft deed de nederlaag zeker pijn, vooral omdat Robert Verbeek zich in de steek gelaten voelde door een aantal van zijn spelers. Niet door Ivo Reemnet, die een loodzware avond had tegen Anthony Lurling en ook niet door Rodney Elliot, die bij zijn invalbeurt de longen uit zijn lijf liep.
"In dit geval hadden enkel van mijn vaste waarden de kar moeten trekken", stelde Robert Verbeek, die geen namen wenste te noemen, maar wel aangaf dat het vooral de spelers betrof, die in tegenstelling tot enkele anderen, nog geen nieuw contract aangeboden hebben gekregen.
"Ze weten zelf wel wie ik bedoel", was Robert Verbeek na afloop in de warmte van de perskamer grimmig. "Natuurlijk kan het feit dat je nog niet aan de beurt bent geweest, een teleurstelling zijn. Bewijs dat dan op het veld, maar gooi niet je kont tegen de krib. Daar doe je jezelf zeker geen voordeel mee.
Vanaf het moment dat ik bij Dordrecht'90 ben gekomen, heb ik alle spelers voorgehouden, dat ze niet alleen worden beoordeeld op hun manier van spelen. Dat is natuurlijk wel belangrijk, maar voor mij is even belangrijk hoe een speler zich gedraagt en hoe hij mee gaat in de groep. Dat telt voor mij even zo zwaar.
Tegen Den Bosch vind ik, dat juist die spelers van 23, 24, 25 jaar, die zelf vinden dat ze voor contractverlenging in aanmerking hebben gefaald. Als je zelf vindt, dat je zo goed bent, laat dat dan zien. En ben je dan inderdaad zo goed, dan hoef je je toch helemaal niet ongerust te maken?"
Uiteraard keek Robert Verbeek nog even terug op het moment dat de wedstrijd wellicht een heel ander aanzien had kunnen geven. In de vijfde minuut ontfutselde Cor Lems immers Fred van de Hoorn de bal en kon alleen op doelman Jan van Grinsven afstomen. In plaats van de bal rustig langs de geroutineerde doelman te tikken, haalde Lems zo hard mogelijk uit, waardoor Van Grinsven met zijn lichaam voor redding kon zorgen. Prompt viel aan de andere kant van het veld wel de 1-0.
"Vooraf heb ik het er met Cees Zwamborn (trainer van FC Den Bosch) nog over gehad, dat het vaak de details zijn, die een wedstrijd beslissen. Dit was zo'n detail. Wie weet hoe de wedstrijd loopt als wij op 1-0 waren gekomen en niet Den Bosch."
Daarbij pakte voor Dordrecht'90 op het veld van FC Den Bosch, waar tonnen zand waren gestort om de grasmat nog enigszins bespeelbaar te maken, de tactiek net uit. De bedoeling was om zo snel mogelijk Peter van der Veen aan te spelen, waarna de andere spelers eveneens zo snel mogelijk moesten aansluiten.
Die vlieger ging echter niet op, omdat Van der Veen door Van de Hoorn uit de wedstrijd werd gehouden. "Hij speelde een fantastische partij", vond Verbeek. "Hij zorgde voor rust en coaching achterin en dat was een groot verschil met de situatie bij ons."
Robert Verbeek lijkt dan ook te snakken naar het moment dat Joop Lankhaar zijn rentree kan maken. Defensief was het immers bij Dordrecht'90 immers weer al te vaak te zwak. John Baven kan de leidersrol (nog) niet aan en dat kwam niet alleen tot uitdrukking in de fatale zevende minuut, toen de laatste lijn bij een Bossche vrije trap de bal niet krachtdadig genoeg kon wegwerpen. Opnieuw een vrije trap, waar de defensie van Dordrecht'90 zich wederom in verslikte, stond vervolgens aan de basis van de 1-0 door Ger Schuurman.
Vanaf dat moment holde Dordrecht'90 achter de feiten aan en kon het nauwelijks een vuist maken.
Verbeek trachtte door Richard Plug weer naar zijn vertrouwde linkerpositie op het middenveld terug te brengen meer evenwicht in het team te krijgen, maar pal daarop moest Dordrecht opnieuw een tegengoal incasseren. Lurling was duidelijk een maatje te groot voor Reemnet, die weliswaar diep in zijn tas met mogelijkheden tastte, maar toch niet kon voorkomen, dat Van Nistelrooy in staat werd gesteld de 2-0 aan te tekenen.
"Het was een fikse vuurdoop voor Reemnet. Lurling was tegen hem geweldig op dreef. Dat is geen schande voor Ivo, want Lurling is gewoon een uitstekende voetballer. Natuurlijk had ik Hennie de Romijn voor de leeuwen kunnen gooien. Hij heeft echter pas de training hervat en ik pas er voor om iemand dan meteen zo te belasten, dat hem vervolgens met zijn blessure weer op nul zet. Daar ben ik zelf vroeger teveel voor misbruikt", beschermt Verbeek zijn spelers. "Ivo moest dus wel door de zure appel heen bijten en nogmaals, hem treft zeker geen blaam aan deze nederlaag."
Na de rust trachtte Verbeek met het inbrengen van Rodney Elliot en Glenn Summerville meer stootkracht te krijgen. Dat lukte wel, maar dat was op het conto van Mischa Rook te schrijven, die nu meer naar voren was geschoven. Glenn Summerville, die dit seizoen toch zoveel krediet van Verbeek heeft gekregen, daarentegen was compleet onzichtbaar en had meer moeten brengen.
Een harde actie van Cor Lems op Nacer Abdellah ontstak het vuur in het Bossche stadion en toen Thijs Waterink ook nog eens de 3-0 aantekende, was het over en sluiten met Dordrecht'90.
Het enige positieve na de 4-0 van Laisina, was dat Ricky Hoogendorp vanaf de strafschopstip zijn eerste treffer voor Dordrecht'90 kon aantekenen. Cor Lems, normaal de aangewezen man bij de absentie van De Romijn, liet gezien de omstandigheden, nadat Richard Plug in het zestienmetergebied ten val was gekomen, de taak wijselijk over aan de nieuwe man bij Dordrecht'90
Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Stricker, Abdellah, Van der Hoorn, Te Riele; Lucius, Van Nistelrooy, Snip (53. Laisina), Lurling (81. Gösgens); Waterink, Schuman.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Baven, Rook Reemnet; Van de Merwe, Myssing (46. Elliot), Plug; Hoogendorp, Lems, Van der Veen (46. Summerville).