Cor Lems was voor rust de grote inspirator bij Dordrecht'90, dat nog niet in de shirts met het nieuwe logo aantrad.
EEN POSITIEVE START
Op de eerste oefenwedstrijd van Dordrecht'90 gisteravond in Den Bosch tegen de plaatselijke FC, kon door spelers en begeleiding met een goed gevoel worden teruggekeken.
En dat had zeker niet alleen met het resultaat (een 1-2 overwinning) te maken. Hoewel de selectie onder leiding van de nieuwe oefenmeester Robert Verbeek pas ruim een week in training is, en er dus absoluut nog geen verregaande conclusies aan het treffen op het terrein van BVV (naast het nieuwe te herrijzen stadion De Vliert) verbonden mogen worden, viel een aantal zaken in positieve zin op.
Ten eerste het spel van Cor Lems, die op het middenveld heerste als vanouds. De routinier was niet te beroerd meters te maken, toonde zijn inzicht en leverde menig fraaie pass af. Melvin Plet deed als rechtsback niet veel voor hem onder. De oud-speler van ADO imponeerde door zijn loopvermogen en aanvallende acties, terwijl hij en passant Anthony Lurling, de revelatie van vorig seizoen, vrijwel aan banden legde.
Op de werklust en spelvreugde van het totale team viel evenmin veel aan te merken en het was ronduit verheugend om te zien hoe positief de coaching in het veld was. De ervaren Hennie de Romijn onderstreepte dit laatste nog het best door de jonge invaller Rodney Elliot na en net mislukte actie te prijzen.
"Kijk maar op het bord, het staat er met grote letters op: positief praten", sprak Robert Verbeek na de ontmoeting met de Brabantse collega-eerstedivisionist. "Als iemand een pass over 40 meter wil geven, zal hij de bal nooit bewust verkeerd raken. Uiteraard mag men wel iemand wakker schudden die zijn taken verwaarloost."
Ronduit opmerkelijk was het dat Dordrecht'90 de officieuze start van het voetbaljaar zonder nieuwelingen beleefde. De elf basisspelers behoorden ook vorig seizoen reeds tot de inventaris van de Krommedijkclub. Pas na de pauze mochten Ceylan Arikan (ex-NAC) en Raymond van der Ent (ex-VVGZ) opdraven.
De van ASWH afkomstige doelman Jan Scheurwater (Verbeek: "Hij krijgt ook zijn beurtjes") bleef 90 minuten lang aan de bank gekluisterd. En de evenals Mischa Rook later van vakantie teruggekeerde Karsten Myssing (ex-PSV) en spits Marco de Laat mochten zelfs in 'burgerkloffie' blijven. "Marco is momenteel helemaal fit, maar heeft aan het eind van de voorbije competitie een knieoperatie ondergaan. Daarom doen we het met hem nog wat rustig aan."
Dordrecht'90, met André Wasiman in de rol van Harry van der Laan als schaduwspits (Verbeek: "Hij schopte er op die positie bij Volendam ooit vijftien in"), was in deel één tegen FC Den Bosch de betere ploeg. Cor Lems en de gedoseerd opkomende Hennie de Romijn stonden na 25 minuten aan de basis van de fraaie 0-1, die op naam kwam van Glenn Summerville. Vlak voor de pauze maakte de knap naar binnen draaiende Anthony Lurling gelijk, maar nog geen dertig seconden later zorgde Wasiman op aangeven van Summerville al weer voor een Dordtse voorsprong.
In de tweede helft bracht de van SHO overgekomen trainer Kees Zwamborn bij FC Den Bosch, dat nu wat meer balbezit kende, meteen zes nieuwe mensen in het veld. Toen later ook Dordrecht'90 driftig aan het wisselen sloeg en de vermoeidheid een woordje mee ging spreken, was van goed voetbal geen sprake meer. Tijdens de rommelige slotfase dreigde FC Den Bosch welgeteld twee keer, maar Peter van der Kwaak leverde op de inzetten van Lurling en Ger Schman puik keeperswerk af.
Dordrecht'90, dat voorin fysiek onderbezet blijft, schiep zich geen kansen meer. "Maar voor goals moeten we niet alleen naar de aanvallers blijven kijken. Er zal in dat opzicht ook het nodige van het middenveld moeten komen", benadrukte de inwoner van Hendrik Ido Ambacht.
Robert Verbeek verklaarde na afloop verder, dat hij na één werkweek content is met de gang van zaken. "De eerste dagen stonden weliswaar in het teken van kennismaken, maar er groeit toch iets. Ik heb een gretige groep aangetroffen, waarin de beleving groot en de sfeer goed is. Vandaag wilden ook alle selectiespelers, die niet in actie zouden komen, met de bus mee. Dat is een goed teken."
Dat er na het vertrek van Michel Langerak (de afgelopen competitie reeds). Reinier Robbemond, Brian Wilsterman, Harry van der Laan en de bij Bristol City stage lopende Ronald Hoop (hij moet weg) nauwelijks vervangers met betaald voetbalervaring zijn aangetrokken, vindt Verbeek geen probleem.
"Ik heb een selectie van 24 spelers en daar ben ik tevreden mee", stelde de graag pressie spelende coach, die beseft dat een nieuw stadion en jeugdcomplex van groot belang zijn. "Ik heb vertrouwen in de jeugd en die jongens pakken het voorlopig goed op. Als iedereen erin gelooft, kun je ver komen. Namen zeggen ook niet altijd alles. Kijk maar naar Denemarken op het EK van vier jaar geleden en Tsjechië vorige maand."
Scoreverloop: 0-1 Glenn Summerville, 1-1 Anthony Lurling, 1-2 André Wasiman.
Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven (Aerts); Laponder (Laisina), Schaap, Meulendijk (Gösgens), Janssen; Stricker (Lucius), Gerver (Schuman), Snip (Peeters); Van Helmond, Van Nistelrooy (Waterink), Lurling.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet (Reemnet), Baven, Lankhaar, De Romijn; Plug, Lems (Mendonca), Wasiman, Van de Merwe (Elliot); Derksen (Van der Ent), Summerville (Arikan).