FC Zwolle-aanvoerder Claus Boekweg moet toekijken hoe Dordrecht'90-spits Peter van der Veen met de bal aan de haal gaat.
'NUL' ÉN PUNT HET ENIGE POSITIEVE
Het was maar goed dat Dordrecht'90 - FC Zwolle gisteravond niet live door Supersport werd uitgezonden. Filmnet, dat een dag voor de wedstrijd plotseling tot de ontdekking kwam dat het duel aan de Krommedijk niet meer van belang was voor de tweede periodetitel, bespaarde de kijkers immers een povere partij voetbal.
Beide trainers waren na de bloedeloze 0-0 snel klaar met hun van galgenhumor doorspekte napraatje. "Wij hebben in ieder geval de 'nul' gehouden", ontdekte Jan Everse namens de Zwollenaren zowaar nog een positief puntje. "En wij hebben na vijf nederlagen eindelijk weer eens een puntje gepakt", wenste Robert Verbeek niet bij zijn voormalige stadsgenoot achter te blijven.
"Wij hebben ons lopen sparen voor zondag", grapte Jan Everse, die de trainer van bekeropponent Fortuna Sittard, Pim Verbeek, op de door 900 toeschouwers - onder wie Lex Schoenmaker en Piet Schrijvers - bezette tribunes wist.
"Pim had ons dit seizoen nog niet eerder zien spelen", glimlachte zijn broer Robert Verbeek, wiens assistent Hans Eijkenbroek niet begrijpend opmerkte dat er ditmaal helemaal geen voetbal in de ploeg zat.
De oudst van de broers Verbeek viel dus gisteravond in de Dordtse vrieskou niet bepaald met zijn neus in de boter. "Die vijf nederlagen zaten toch dieper als ik gedacht had", somberde Robert Verbeek, die de op de training als verdediger uitgeprobeerde Glenn Summerville opnieuw buiten de ploeg had gelaten.
"Er was geen zelfvertrouwen, lef en bezieling. Dit had ik niet verwacht, omdat het dinsdag in de grote trainingspartij allemaal nog zo goed ging", oordeelde de van de slechtste thuiswedstrijd van het seizoen reppende Verbeek.
FC Zwolle leek zich overigens in eerste instantie wat beter aan het door de vorst wit uitgeslagen lastig bespeelbare veld aan te passen. Niet dat Dordrecht'90 doelman Peter van der Kwaak er in de laatste competitiewedstrijd van 1996 aan de Krommedijk direct in verlegenheid gebracht werd, mar hij moest wel degelijk wat meer in het geweer komen dan zijn collega Henk Timmer aan de andere kant. De Dordtse doelman hield aan zijn 'nul' in ieder geval nog het predikaat 'man van de wedstrijd' en de daarbij behorende honderdvijftig gulden over.
"Laten we maar zeggen dat de 'nul' het enige positieve is", stelde de lange sluitpost. "Het was slecht en ik ben helemaal schor van het schreeuwen", maakte hij duidelijk dat er binnen de lijnen het nodige gecorrigeerd moest worden.
Voor Arjan Bosschaart van FC Zwolle liep de wedstrijd, waarin beide elftallen op geen enkele echt uitgespeelde kans kon worden betrapt, in de buurt van zijn geboorteplaats Rotterdam slecht af. De snelle oud-speler van DRL blesseerde zich in de 25e minuut bij een uitlopende actie van Peter van der Kwaak dermate ernstig dat hij per brancard het veld afmoest. "Er is iets niet met zijn knieschijf in orde", treurde Everse, "het is niet best en ik denk dat ik hem wel een maand of drie kwijt ben."
Rodney Elliot en Cor Lems van Dordrecht'90, dat Joop Lankhaar node miste, maakten de wedstrijd evenmin af. Elliot verdween per brancard met een scheurtje in zijn hoofd en Lems blesseerde kort voor tijd bij de achterlijn zijn knie. "Een verrekking", vermoedde Robert Verbeek, "tegen RBC zal hij er wel weer bij zijn."
Mischa Rook, die op het middenveld begon doch noodgedwongen weer achterin het centrum eindigde, kan er zich op beroemen met enkele kopballen de meest gevaarlijke Dordtenaar te zijn geweest. Melvin Plet, na rust langs de lijn erg actief, was de rapste speler van de thuisclub. Een 'knal' van hem kon door Timmer slechts ternauwernood uit het doel worden getimmerd.
In deel één kwam ook de herstelde Hennie de Romijn over links nog een paar keer goed door aan de buitenkant.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Baven, Elliot (De Laat), De Romijn; Van de Merwe, Lems (Reemnet), Rook, Plug; Hoogendorp, Van der Veen.
FC Zwolle: Timmer; Wijnands, Kromheer, Boekweg, Van der Haar; Sinkgraven, Boudestein, Rijnders; Bosschaart (Reingoud), Bruin, Ristilä (Knipenberg).
Bijzonderheden: Scheidsrechter Jef van Vliet, die door een klein deel van het Dordtse publiek op onbeschofte wijze werd toegezongen, gaf invaller Marco de Laat van Dordrecht'90 een gele kaart.
Bij Dordrecht'90 ontbraken Dirk Jan Derksen (beenbreuk), Joop Lankhaar (buikspier) en André Wasiman (knie). Jan Everse moest het bij FC Zwolle doen zonder de voor vier duels geschorste André van Tuinen en Björn Raven (knie).
[Lees ook: Dordt'90 hard toe aan 'winterslaap']