DORDRECHT'90 BLIJFT STEMPEL OP DE COMPETITIE DRUKKEN
Dordrecht'90 speelt de laatste wedstrijden van het seizoen alleen nog voor de premies. Dat betekent niet dat de ploeg van trainer Robert Verbeek geen invloed uitoefent op de afloop van de competitie.
Integendeel. Na Veendam, Go Ahead Eagles en FC Den Bosch was FC Zwolle de vierde aspirant voor de nacompetitie, die niet kon winnen van Dordrecht'90: 2-2.
"En het was nog verdiend ook", constateerde Verbeek terecht en tevreden.
Verbeek moest in Zwolle de nodige omzettingen doorvoeren in zijn elftal door de schorsingen van Rook en Lankhaar en de blessure van doelman Peter van der Kwaak. Het vervangen van drie belangrijke steunpilaren bleek geen ondoenlijk karwei. Doelman Jan Scheurwater maakte een vreselijke fout bij de eerste gelijkmaker, maar speelde daarna een foutloze wedstrijd.
Ook verdediger Paolo Mendonca verdiende in de ogen van Verbeek een compliment. "Als je nagaat dat hij voor het eerst in de basis stond, heeft hij het heel goed gedaan."
Dordrech'90 hield in Zwolle rekening met een tot op het bot gemotiveerde tegenstander. FC Zwolle verspeelde de laatste weken veel punten en dreigde de zesde plaats, en daarmee het laatste startbewijs voor de nacompetitie, te verspelen.
De ploeg van trainer Jan Everse wilde de onzekerheid wegnemen met een zege tegen Dordrecht'90, maar daar kwam helemaal niets van terecht. Everse wond zich na afloop dan ook terecht op over het tamme spel van zijn ploeg. "Het leek erop alsof de jongens in juni al met vakantie willen. Dan zullen de prijzen wel lager liggen dan in het hoogseizoen", stelde Everse cynisch.
FC Zwolle liet zich volledig afbluffen door de aanvallend ingestelde gasten, die bovendien snel de leiding namen. In de zevende minuut kreeg Rick Hoogendorp van tegenstander Albert van der Haar de gelegenheid in alle rust de ruimte op te zoeken. Zijn voorzet was vervolgens op maat en Peter van der Veen kon niet alleen voor de 'slapende' verdediger Peter de Waal komen, maar tevens de bal achter de kansloze doelman Henk Timmer tikken: 0-1.
Na die treffer maakte FC Zwolle nog steeds niet de indruk dat het vocht voor een plaats in de nacompetitie. Ook al liet de Roemeen Lucian Ilie vrijstaand voor doelman Jan Scheurwater een dot van een kans liggen.
Bij de gelijkmaker na een klein half uur, hielp Dordrecht'90 de thuisclub een handje. Na een onschuldige aanval wilde Scheurwater zijn spitsen met een lange bal in stelling brengen, maar daarentegen schoot hij tegen de Fin Sami Ristila op, die de bal via zijn rug in die hoek zag verdwijnen. Een doelpunt uit de categorie curiosa.
Ondanks het feit dat zijn ploeg een betere indruk maakte, dan zijn opponent, was Verbeek na afloop toch niet te spreken over de eerste helft van zijn ploeg. "Je kon niet zien dat wij vrijuit speelden", was zijn kritiek.
Dat veranderde echter na de rust, toen het voetbal niet hoogstaand was, maar de wedstrijd wel vermakelijk werd door het op en neer golvende spel. FC Zwolle was meer in balbezit, maar de betere mogelijkheden waren voor Dordrecht'90. Invaller Melvin Leerdam, die de aan de rug geblesseerde Van der Veen al snel opvolgde, miste in de 54e minuut een joekel van een kans. Hij verscheen na een dieptepass van Eric van de Merwe en een onzelfzuchtige balletje breed van Rick Hoogendorp moederziel allen voor het doel van Henk Timmer, maar slaagde erin de bal over het doel te tillen.
Een kwartier voor het einde nam Leerdam op de gepaste wijze wraak voor die misser. Albert van der Haar dacht dat hij de bal rustig terug kon spelen op doelman Henk Timmer, maar de snelle aanvaller dacht daar anders over. Hij pikte de te trage bal op en versloeg Timmer in de korte hoek.
Dordrecht'90 kon echter nauwelijks genieten van dat doelpunt, omdat Harry Sinkgraven, die heerlijke duels uitvocht met collega-dertiger en uitblinker Cor Lems, FC Zwolle een minuut later weer langszij bracht.
In de laatste tien minuten gaf Dordrecht'90 het gelijkspel dat het verdiende niet meer uit handen. Al haalde Verbeek op de bank wel opgelucht adem toen Van der Haar, die met alle geweld zijn fout wilde herstellen, met een hard schot de paal raakte.
"De tweede helft was leuk", vond Verbeek, die glimlachend de balans opmaakte. Dat was aan de andere kant van de tafel bij Jan Everse wel anders. De bitterheid droop ervan af bij zijn commentaren. "We hebben het onszelf makkelijk gemaakt. We moeten nu winnen bij Go Ahead Eagles. Dat zijn de makkelijkste punten om op te halen."
De Zwolse trainer was nog niet uitgefoeterd, toen de Dordtse bus de snelweg opdraaide..."
Scoreverloop: 0-1 Peter van der Veen, 1-1 Ristila, 1-2 Melvin Leerdam, 2-2 Harry Sinkgraven. Scheidsrechter: Slot. Toeschouwers: 3250. Gele kaarten: De Waal (FC Zwolle), Plug (Dordrecht'90).
Opstelling FC Zwolle: Timmer; De Waal, Boekweg, Kromheer, Van der Haar; Roelofsen (46. Bosschaart), Sinkgraven, Ilie, Boudesteijn (77. Reingoud); Bruin, Ristila (64. Reynders).
Dordrecht'90: Scheurwater; Summerville, Baven, Mendonca, De Romijn; Van der Merwe, De Laat, Lems; Hoogendorp (82. Elliot), Van der Veen (37. Leerdam), Plug (90. Myssing).