DORDRECHT'90 NEEMT VOL BEZIELING REVANCHE

Rick Hoogendorp (rechts), de dit seizoen van MVV overgekomen Hagenaar, kon zich tegen Go Ahead Eagles twee keer als doelpuntenmaker laten feliciteren. Door zijn treffers mag Hoogendorp zich nu samen met Peter van der Veen met zeven goals topscorer van Dordrecht'90 noemen.
Dordrecht'90 pleegt de laatste seizoenen het best te presteren wanneer er geen druk meer op de ketel staat. Dat was zo in de periode van interim-trainer Jan Versleijen in de eredivisie en ook vorig seizoen onder het trainersduo Kees van den Bosch/Hans Eijkenbroek.
In de lopende voetbaljaargang, nu met trainer Robert Verbeek, is het niet veel anders. Nu alleen nog de sportieve eer en de overwinningspremie op het spel staan, wordt er door Dordrecht'90 boordevol bezieling en frank en vrij geijverd voor een goed resultaat.
Voorbije zaterdag mondde dit uit in een verdiende 2-0 zege op het Deventerse Go Ahead Eagles. Waarmee de brigade van Robert Verbeek het nuttige met het aangename verenigde, want er werd zo immers ook revanche genomen voor het destijds geflatteerde 4-1 verlies op de Adelaarshorst. Het Dordtse voetbal, waaraan - laat daar geen misverstand over bestaan - overigens best nog de nodige mankementen kleefden, deed Verbeek zelfs uitroepen, dat het voor hem al 7 juli - de dag waarop Dordrecht'90 start met de voorbereidingen op de nieuwe competitie - mag zijn.
Verbeek zag zijn ploeg een vroege voorsprong nemen en wel in de 8e minuut. Cor Lems, de overijverige 36-jarige die zich wel eens over de kop liep, priemde toen een vrije trap voor het doel van Anton Scheutjens. Alle Deventenaren concentreerden zich op de kopsterke Mischa rook en zagen de duikende en met het hoofd scorend Rick Hoogendorp over het hoofd.
Het elftal van Jan van Staa, dat de laatste kans op regelrechte promotie verspeelde, kon niet veel anders doen dan op het uiterst hobbelige veld, waar alle acteurs moeite mee hadden, naar voren plooien. Zij het opvallend genoeg niet al te fanatiek, want de beide vleugelverdedigers bleven achterin op hun stekkie staan. Hetgeen niet wegneemt, dat de kleine Victor Sikora twee prima kansen verkwanselde. Beide keren keerde de vliegensvlug met z'n been reagerende Peter van der Kwaak de inzet.
Een van der Kwaak, die al eerder de aandacht op zich gevestigd had door te klungelen. De sluitpost trapte een keer verkeerd uit, maar werd door John Baven gered, en werd bij een terugspeelbal van Hennie de Romijn geplaagd door een weerbarstig graspolletje.
Anders dan Hans van Breukelen destijds in de Kuip en FC Utrecht-doelman Stefan Postma nog vrij recent kon 'Kwaak' opgelucht ademhalen. Zijn mistrap bleef immers zonder nare gevolgen.
"Dit heeft niets met de belangstelling van Sparta te maken, hoor", concludeerde Verbeek later, terwijl de opgeluchte doelman zelf zich gretig laafde aan de opmerking dat een goede keeper nu eenmaal altijd geluk heeft.
Verbeek, die zijn verdedigers bij Deventer balbezit te vaak achteruit zag lopen en niet tevreden was over de organisatie achterin, kon in deel één twee goede kansen van de naast schietende Joop Lankhaar turven. Tevens pegelde Rick Hoogendorp een vrije trap rakelings naast en zag de dor het centrum doorstotende Cor Lems zijn inzet op het lichaam van doelman Anton Scheutjens eindigen. Iets eerder twijfelde de uitblinkende Mischa Rook, die eerst Erik Tammer en daarna Kingsley Obiekulu tot figuranten tot figuranten degradeerde, bij een hoekschop van Richard Plug tussen schieten en koppen, waardoor Scheutjens redding kon brengen.
In de tweede helft duurde het erg lang, voordat het zonder de geschorste Michel Boerebach aantredende Go Ahead Eagles zich in positieve zin liet zien. Het door de ijverige aantekeningen makende Azing Griever van Emmen gadegeslagen Dordrecht'90, dat nu wel met John Baven regelmatig voor de mandekkers verscheen, had aanvankelijk geen enkel probleem meer met de lamgeslagen tamme Adelaars. Ook al, omdat nu iedereen bij Dordrecht'90 wist wie precies wie moest dekken.
Pas na de 2-0 in de 72e minuut van Rick Hoogendorp, wiens strakke inzet van afstand een voor doelman Scheutjens vervelend stuitje meekreeg, drong Go Ahead Eagles, zij het op slechts op opportunistische wijze, aan. Kingsley Obiekulu had na de 2-0 vrijwel onmiddellijk de 'aansluiter' op zijn schoen, maar de duikelende Van der Kwaak wist dit nog net te voorkomen. Iets later nog had Van der Kwaak bij een inzet van een andere invaller, Sergej Clescencoo, de assistentie van de achter hem op de doellijn liggende Hennie de Romijn nodig om averij te voorkomen.
Richard Plug, op wiens voorzetten bij de tweede paal beter gereageerd moet worden, tenslotte wilde opgaan voor een ludieke huldiging van 3-0, maar zijn van ver en hoog verstuurde 'fantasietje' verdween net naast de kruising. Zo Erik van der Merwe zijn afstandsschot door Scheutjens getemd zag worden.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Baven, Rook, De Romijn; Van de Merwe, Lankhaar, Plug, Lems (Leerdam); Van der Veen (De Laat), Hoogendorp.
Go Ahead Eagles: Scheutjens; Hulshoff, Verkuyl (Clescenco), Hofstede, Peelen (Obikulu), Michels, Waslander, Rorije (Tahya), Krüzen, Tammer, Sikora.
Bijzonderheden: De weinig overtuigende leidende arbiter Jack van Hulten gaf Dennis Hulshoff en Arno Hofstede van Go Ahead Eagles een gele kaart. Ook invaller Marco de Laat kreeg geel. Ook Cor Lems, die door Jan Michels werd geflikt, kreeg het gele kartonnetje voorgehouden. Volgens Lems was het z'n derde prent, maar zijn trainer Robert Verbeek dacht dat het de vierde kaart van de Rotterdammers betrof.