De nog wedstrijdritme en scherpte tekort komende spits Marco de Laat (links) in duel met de onlangs van Den Bosch gekomen taaie verdediger Marc Latupeirissa.
SUMMERVILLE BREEKT BAN
'Eindelijk daar was ie dan', is een zin uit het ooit door Gerard Cox populair gemaakte liedje; 'Het is weer voorbij die mooie zomer'.
De 1300 aanhangers van Dordrecht'90 zullen weliswaar afgelopen zaterdag in het treffen tegen Helmond Sport niet aan de zon, de volgende twee woorden in het liedje van Cox gedacht hebben, maar toch een diepe zucht van verluchting geslaakt hebben.
Met het door Glenn Summerville in de 77e minuut gescoorde doelpunt, dat achteraf genoeg bleek voor de 1-0 zege, brak voor hen eindelijk toch ook een beetje de zon door. Voor Summerville, die in de eerste helft van de zeker niet geweldige partij tegen de Brabanders een beste kans om zeep had geholpen, was het fijn, dat hij uitgerekend juist hij na bijna 260 minuten doelpuntenloos voetbal aan de Krommedijk de ban wist te breken.
Trainer Robert Verbeek, die hem de voorbije weken tegenover iedereen is blijven verdedigen was uiteraard ook blij met de goal van de snelle donkere middenvelder. "Dit keer heb ik de bespreking een beetje anders gedaan. Niet met de groep, maar meer individueel. Ik heb gepraat met Glenn Summerville en Melvin Plet samen. Ik heb hen Hennie de Romijn en Richard Plug als voorbeeld gesteld. Jullie zijn er goed uit, zijn snel en kunnen goed voetballen, maar laat het dan eens een keer zien", hield Verbeek, die voor de wedstrijd ook John Baven nog even met een opmerking prikkelde, beide voetballers de spiegel voor. Dat de tegen Helmond Sport uiterst gretige Summerville, die daarom nogal eens buitenspel liep, zo zou vlammen had Verbeek ook niet durven hopen. "Meestal zie ik op de training als hij loop te lachen dat stukje goud in z'n mond2, maar dat heb ik ditmaal heel de week niet gezien", grinnikte Verbeek, die na het in de 60e minuut wegzenden van Vergoossen (tweede gele kart) verdedigende middenvelder Eric van de Merwe vrijwel onmiddellijk inruilde voor extra aanvaller Peter van der Veen.
Verbeek kon tegen Helmond Sport bogen op twee goede flanken. Na De Romijn en Richard Plug kwamen ditmaal dus ook Glenn Summerville en Melvin Plet aan het loslaten van goede voorzetten toe. "We hadden dus nu ook een sterke rechterkant", sprak Verbeek tevreden. Een Verbeek, die ook niet naliet rechtsachter Plet te loven. "Die jongen kan hel ver komen", voorspelde hij. Misschien zelfs wel bij Ajax. Als Van Gaal zo'n Bogarde kan maken als voetballer kan hij dat zeker van Plet."
Verbeek, aan wie nu weer de taak is beide tegen Helmond Sport zo goed presterende spelers met beide benen op de grond te houden, noemde de nipte 1-0 terecht. "Ik had ook liever een keer met 3-0 of 4-0 gewonnen", gaf hij aan dat de score hoger had moeten uitvallen. Een ruimere uitslag, die overigens ruimschoots tot de mogelijkheden behoorde, maar scoren - Dordrecht'90 mikte in zeven competitieduels pas zeven keer raak - blijkt dit seizoen een zeer lastige opgave voor de Krommedijkers te zijn. Daarom deden de uitspraken van Helmond Sport trainer Louis Coolen nogal lachwekkend aan. De coach, die Ruud Bovee op het randje van het toelaatbare zag spelen, repte over veel pech, veel kansen en een slechte scheidsrechter Patrick Gerritsen, die in de tweede helft onterecht Dominik Vergoosen uit het veld zou hebben gestuurd."Wij hadden hier met drie punten weg moeten gaan", vertelde hij zonder blikken of blozen. De waarheid is dat Helmond Sport, dat qua veldspel zeker niet tegenviel doch aanvallend absoluut geen vuist kon maken, slechts twee keer uitzicht op een goal heeft gehad. In de eerste minuut toen er niemand in de buurt was om de voorzet van de trage Joris van Lanen binnen te werken en in de slotfase toen ex-Ajacied Dennis Gerritsen vanuit een aantrekkelijke positie naast het doel van Peter van der Kwaak knalde. Het was juist Dordrecht'90, dat zich kon beroepen op de factor pech. Zo gleed Marc Latupeirissa tot twee keer met de nagel van zijn teen gevaarlijke voorzetten tot hoekschop en deed Hans Meeuwsen hetzelfde een keer koppend bij een voorzet van Summerville. Voorts was een gemis aan scherpte en wedstrijdritme bij spits Marco de Laat er de oorzaak van dat de score zo lang droog bleef staan. De Laat, die met name als aanspeelpunt wel vorderingen maakt, wist twee beste kansen niet te verzilveren. Ook de door Richard Plug de ruimte ingestuurde Summerville liet, zoals reeds gezegd, een 'knots' van een kans onbenut. Mischa Rook bleef eveneens een keer in gebreke. De topscorer van Dordrecht'90, dat inmiddels één van de minst gepasseerde defensies in de eerste divisie heeft, was wel betrokken bij de winnende goal. Na een voorzet van de aardig door Hans Vincent beteugelde Cor Lems, die duidelijk één van zijn mindere wedstrijden speelde, ging hij op de doellijn de lucht in. Het speeltuig rolde via het hoofd van een Brabantse verdediger voor de voeten van Summerville, die tussen de gevallen doelman Harald Wapenaar en Ferry Maas door raak vuurde.
Opstelling Helmond Sport: Wapenaar; Meeuwsen, Vergoosen, Maas, Latupeiressa; Bovee (Braem), Vincent, Boer (Van Schijndel), Van Lanen; Bouchlal (Sijahailutua), Geritsen.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Baven, Lankhaar, De Romijn, Van der Merwe (Van der Veen), Rook, Summerville, Lems; De Laat, Plug.