DORDRECHT'90 BREEKT NIET MET NARE TRADITIE
De traditie wil dat Helmond Sport altijd een moeilijk te nemen obstakel voor Dordrecht'90 is. Tot afgelopen zaterdag bleken de Brabanders in 23 ontmoetingen veertien keer sterker. De Dordtenaren, die vorig seizoen in Helmond ook nog eens een keer voor de Amstel Cup van de Helmonders verloren, lukte het in deze reeks slechts twee keer een partij winnend af te sluiten. De laatste keer dat dit gebeurde was in de lopende competitie aan de Krommedijk, waar de brigade van Robert Verbeek met 1-0 zegevierde. In het met 2000 toeschouwers gevulde stadion De braak kraste de door Louis Coolen getrainde 'cupfighter' afgelopen zaterdag met 3- het vijftiende kruisje op de balk.
Het gebeurde in een weinig gepolijste en stevige partij voetbal. Beide onevenwichtige ploegen hadden geen seconde rust in hun kont en hanteerden meteen aandoenlijke gretigheid de lange bal.
"Het was rommelig", stelden beide trainers eensgezind vast. "Ik begrijp het niet", orakelde Robert Verbeek. "Ik neem het de ploeg kwalijk dat ze op dit uitstekende veld geen verzorgd voetbal kon spelen. Er was geen moment rust", aldus de ex-Spartaan, die zijn manschappen op veelvuldig balverlies kon betrappen. Logisch, dat dit in verband de naam Cor Lems weer eens viel. De balvaste Rotterdammer had vrijwel zeker wat rust in de chaos kunnen brengen, maar Lems had zich met griep afgemeld. Zijn vervanger Marco de Laat deed het ditmaal als schutter prima, maar is nu eenmaal een hel ander type voetballer dan Lems.
"Marco heeft twee keer gescoord", was Verbeek dan ook tevreden over de inbreng van de tot voor zaterdag niet best draaiende Brabander. "Voor de wedstrijd zei hij nog doelpunten nodig te hebben. Ik hoop dat hij er overheen is en er nu gewoon staat."
Wie uit het bovenstaande opmaakt, dat het publiek een waardeloze wedstrijd zag, heeft het mis. Vooral de eerste tien minuten en de vijf slotminuten waren uiterst spectaculair en in deel twee stond er een flink portie spanning op de partij. In de twee eerstgenoemde perioden vielen overigens vier van de vijf gescoorde treffers. Dordrecht'90 beet met de 0-1 van Marco de Laat in de vijfde minuut het spits af. De Laat, ooit contractspeler bij Helmond Sport, kogelde de bal onbedaarlijk hard door het midden van het doel achter de verstijfde Harald Wapenaar. Hij kon uithalen, omdat de Brabantse defensie een voorzet van Richard Plug onvoldoende had verwerkt. De snelle voorsprong werd vier minuten later al weer door Stegeman uitgewist. De aanvaller, die de voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd onder de maat blijvende Edward Sijahailatua een ongenaam avondje bezorgde, had succes nadat Peter van der Kwaak een van flinke afstand afgevuurde knal van Pascal Boer, zoals het hoort, met zijn vuisten naar de zijkant had geslagen. Maar helaas voor 'Kwaak' en Dordrecht'90 belandde het speeltuig precies voor de voet van de volgend seizoen weer voor Vitesse uitkomende Stegeman.
In de 41e minuut zat het de forse Dordtse sluitpost opnieuw niet mee. Hij keerde de harde inzet in de korte hoek va de door Wil Boessen weggestuurde Stegeman prima, maar de opnieuw ingezette bal werd door Olaf van Schijndel ingekopt: 2-1.
Dordrecht'90, waar de jonge spelers weer getuigden van wisselvalligheid, smeet echter nog binnen zestig tikken de gelijkmaker bij de verbaasde thuisclub op het bordje. Met opnieuw Richard Plug, hij was met Mischa Rook en Rick Hoogendorp een van de betere Dordtenaren, als de man van de 'assist' (hoekschop) knalde De Laat weer door het hart van het doel onvervaard binnen.
Het is dat de kort voor het doel van Van der Kwaak opduikende Evgeniy Levchenko in gebreke bleef, want anders had het publiek in dezelfde minuut nog een treffer gezien. Een treffer, die de weer sterke Peter van der Kwaak in de minuten tussen de vier goals nadrukkelijk verhinderde door verre knallen van Pascal Boer, John Stegeman en de op de bovenhoek mikkende Bobby Schoonens te temmen.
Na rust, met Melvin Leerdam in plaats van Ivo Reemnet en met de later toch weer op rechts belandende Richard Plug op links, leek er iets meer rust in de Dordtse tent te komen. "De organisatie was beter", concludeerde Robert Verbeek zuinigjes. Ook bleef aanvoerder Joop Lankhaar onveranderd het gros van zijn kopduels van Olaf van Schijndel verliezen. "Dat was niet nodig geweest", vond Verbeek. "Hij mag ze best winnen, maar dan had Joop er gewoon een paar meter achter moeten gaan staan."
Na de kantwisseling bleven de beide defensies kwetsbaar en bleef Peter van der Kwaak ook de doelman, die de meeste moeilijke klussen kreeg op te knappen. Zo wist hij bijvoorbeeld wel raad met een flitsend van dichtbij afgevuurd schot, waaronder de huurling van Vitesse Evgeniy Levchenko zijn handtekening zette. Harald Wapenaar kreeg de handen eveneens op elkaar door eerst een afdraaiende voorzet van Melvin Leerdam á la Van der Sar weg te tikken en vervolgens in de rebouind de lage streep van Rick Hoogendorp meesterlijk te ontkrachten.
Terwijl de Dordtse bank zich al zat te verkneuteren op 2-2 bij Helmond Sport hadden immers John Stegeman en Pascal Boer het veld geruimd - ging het in de 76e minuut toch nog mis. Invaller Nabil Bouchlal draaide zich naast het doel vrijwel op de achterlijn kinderlijk eenvoudig vrij van Edward Sijahailatua en bood de inkomende Ruud Bovee de 3-2 op een presenteerblaadje aan.
Ook al vreesde Louis Coolen vreemd genoeg voor de gelijkmaker, mocht het slotoffensief van Dordrecht'90 geen naam hebben. Slechts Richard Plug, zijn inzet werd geblokt, kwam nog in aanmerking voor de 3-3. Op de Dordtse bank hadden ze het toen al gezien. "Tien minuten vor tijd hingen alle koppies naar beneden", constateerde Robert Verbeek spijtig.
Opstelling Helmond Sport: Wapenaar; Schoonens (Meeuwsen), Vergoossen, Braem, Van Es; Bovee, Boessen, Levchenko; Boer (Van der Steen); Van Schijndel, Tegenaan (Bouhlal).
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Sijahailatua, Lankhaar, Reemnet (Leerdam); Reemnet, Plug, Rook, Van de Merwe, De Laat; Van der Veen, Hoogendorp.
Bijzonderheden: Arbiter Geert Inia deelde in De Braak gele kaarten uit aan Ruud Bovee (Helmond Sport) en Joop Lankhaar en Eric van de Merwe van Dordrecht'90. Voor Lankhaar was het z'n derde kaart en voor Van de Merwe de zevende prent, zodat hij tegen SC Heracles geschorst moet toekijken.
Bij Helmond Sport ontbrak het geschorste duo Hans Vincent/Dennis Gerritsen. Op de Dordtse absentielijst stonden de namen van Hennie de Romijn (knie), Dirk Jan Derksen (beenbreuk) en Cor Lems (griep).