Paul Malherbe kopt Kozakken Boys tegen Dordrecht'90 naar 2-1. John Baven (links) komt te laat.
ROOK VOORKOMT AVERIJ
Dordrecht'90 deed tegen Kozakken Boys in de tweede poulewedstrijd van het toernooi om de Amstel Cup wat het aan haar stand verplicht was. Het elftal van Robert Verbeek zegevierde (met 2-1), maar daar was meteen ook alles mee gezegd.
"Het is altijd te weinig, want een 6-0 overwinning vindt iedereen normaal", sprak Verbeek afgelopen zaterdag aan de Dordtse Krommedijk, waar zich slechts 500 toeschouwers verzameld hadden. "Maar het vertoonde spel liet inderdaad te wensen over, dat moet ik toegeven. Wij komen echter in de problemen als een ploeg met tien man achter de bal speelt, omdat we het spel niet kunnen maken. Maar het blijft altijd moeilijk tegen amateurs, kijk maar naar Go Ahead (1-0 tegen AFC) en MVV, dat met 1-1 gelijkspeelt tegen RIOS'31."
Later op de dag bleken overigens ook BVO's als FC Volendam, Heracles en FC Zwolle flinke averij tegen 'niet-broodvoetballers' te hebben opgelopen. Dit bleef Dordrecht'90 dus bespaard en dat was voornamelijk te danken aan Mischa Rook. Zeker na het wegvallen van Dirk Jan Derksen is de aanvallende middenvelder de enige speler die bij Dordrecht'90 met zijn 'power', kopkracht en diepgang voor gevaar voor de vijandelijke goal zorgt. Rook beschikt bovendien over scorend vermogen, hetgeen hij tegen Kozakken Boys onderstreepte door beide treffers voor zijn rekening te nemen. Van de laatste vijf officiële goals van Dordrecht'90 waren er - niet toevallig - liefst vier afkomstig van de oud-Feyenoorder.
De 'boys', die de alom geprezen Paul Malherbe (net achter Frenk van der Kleij) voorin hadden geposteerd, werden in de 26e minuut op achterstand gezet, toen de voor doelman Johan van der Werff komende Mischa Rook de bal na een voorzet van Ceylan Arikan - hij kreeg een keer de voorkeur boven Eric van de Merwe - tegen de netten knikte.
Verder had Kozakken Boys, dat zelf te veel ontzag voor de opponent toonde en veel te weinig initiatief nam, weinig van Dordrecht'90 te duchten. Over de vleugels kwamen de backs Melvin Plet en Hennie de Romijn wel regelmatig goed door, maar met hun voorzetten werd nauwelijks iets gedaan. Opvallend daarbij was dat de tweede paal vaak onbezet was. Centrumspits Peter van der Veen is dan wel sterk genoeg voor de kaats, maar mist de nodige beweeglijkheid.
"Maar dat kun je Peter niet kwalijk nemen. Hij is nu nog net te laat, maar over een maand of drie is hij waarschijnlijk al veel verder. En na rust stond hij wel een paar keer op de juiste plaats", stelde Robert Verbeek, die er niet vanuit gaat dat hij op korte termijn een spits kan begroeten. "Alle clubs zijn op zoek naar een spits, AZ en Willem II zullen dat binnenkort ook wel gaan doen. Maar niemand laat spitsen gaan, al hebben ze er drie op de bank zitten. Om over de prijs nog maar niet te spreken."
Ook in de tweede helft ontbrak het Dordrecht'90 aan agressie, terwijl Kozakken Boys de schroom wat van zich afwierp. Malherbe kreeg zelfs een prima kans op de gelijkmaker, maar geheel vrijstaand kopte hij na aangeven van Jacco van Oord op goalie Peter van der Kwaak. Niet veel later was het aan de overzijde wel raak, toen Cor Lems uit een snel genomen vrije trap de diepte in werd gestuurd. Lems geselde de onderkant van de lat, maar de terugspringende bal werd door de attente Mischa Rook met het hoofd alsnog binnengewerkt.
"Bij die goal was Mario van der Ende een aanfluiting", bekritiseerde Kozakken Boys-trainer Danny Molendijk - vanwege een schorsing toekijkend vanaf de tribune - de vaderlandse toparbiter. "Hij liet ons tot drie keer toe een achterbal overnemen, omdat de bal niet stil lag. En nu was dat weer niet het geval en liet 'ie doorgaan."
Tien minuten voor tijd keerde zowaar de spanning nog terug, nadat Paul Malherbe uit een hoekschop van Frenk van der Kleij John Baven in de lucht aftroefde: 2-1. In de slotminuten was het voor Verbeek cs. nog flink billen knijpen, maar Malherbe en libero Ronald Visser (vrije trap) kregen de 2-2 niet meer op het bord.
"We hebben een uur lang te blasé gespeeld", besloot Danny Molendijk. "Het tempo van rondspelen bij Dordrecht'90 lag laag en daar gingen wij in mee. Het was voor ons wellicht beter geweest, wanneer zij meteen druk hadden gezet. Jammer, dat we zo lang verstoppertje hebben gespeeld, want op het laatst werd het toch nog een echte wedstrijd. Maar positief voor ons is, dat we geen kaarten hebben opgelopen en dat we qua organisatie op de been zijn gebleven. Dordrecht vond wel wat gemakkelijker de vrije man, maar dat vond ik niet zo erg."
Scoreverloop: 1-0 en 2-0 Mischa Rook, 2-1 Paul Malherbe.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Lankhaar, Baven, De Romijn; Arikan (Elliot), Lems (Myssing), Rook, Plug; Summerville, Van der Veen (Wasiman).
Kozakken Boys: Van der Werff; Van Hattum, Visser, Viveen (Bruggeman), Iwan den Haan (Van der Pijl); Sloots, Vorthoren (Gerard den Haan), Van Oord, Jaco Verbaan; Malherbe, Van der Kleij.
Bijzonderheden: Scheidsrechter Mario van der Ende hoefde niet naar het borstzakje te grijpen. Dordrecht'90 trad aan zonder Marco de Laat (kuit) en Dirk-Jan Derksen (beenbreuk). Kozakken Boys moest het stellen zonder Dennis van der Leij (scheenbeen) en de geschorste John Verbaan.