SEIZOEN NU AL VOORBIJ
De onverdiende 0-1 nederlaag, die Dordrecht'90 tegen lijstaanvoerder MVV leed, betekende dat er voor de Krommedijkclub in de resterende zeven wedstrijden nauwelijks nog belangen op het spel staan.
Natuurlijk is de sportieve eer in wedstrijden tegen clubs als Emmen en Cambuur Leeuwarden wel wat waard, maar voor een prijsje is het elftal van trainer/coach Robert Verbeek zo goed als zeker uitgeschakeld. Via een hoge eindklassering in de reguliere stand van de eerstedivisie is de nacompetitie zeker niet meer te bereiken. En met één uit twee hoeft Dordrecht'90 zich ook in de strijd om de vierde periodetitel - mede gezien het loodzware programma - ook niet al te veel illusies te maken.
"Dit is heel schlemielig", sprak Robert Verbek na afloop. "Bij winst vandaag, en dat zat er met name in de tweede helft toch in hadden we het gevoel gehad dat er voor ons dit seizoen nog wat te halen zou zijn. We moeten komend weekeinde weliswaar naar Cambuur, maar krijgen daarna twee thuiswedstrijden. Nu zitten we met een kater."
Op het dramatisch slechte Dordtse veld (Verbeek: 'Er wordt veel te weinig zorg aan besteed') kende MVV afgelopen zaterdag het geluk van een koploper. Zo had uitgerekend de tijdens de lopende voetbaljaargang van MVV naar Dordrecht'90 overgekomen Rick Hoogendorp zijn oude club in de zevende minuut op achterstand moeten zetten. Na een pass van John Baven verscheen hij moederziel alleen voor MVV-doelman Rein van Duinhoven, maar zijn inzet was te gehaast en te zwak om succes te kunnen opleveren. Desondanks liet Hoogendorp zien dat hij voor Dordrecht'90, vooral wanneer Dirk-Jan Derksen naast hem in de spits is teruggekeerd, nog van waarde kan zijn. De oud-speler van ADO Den Haag bracht de Maastrichtse defensie, waarin Marco Gentile aanvankelijk veel te nonchalant opereerde, regelmatig in de problemen, maar Hoogendorp miste net dat beetje geluk in de afwerking. Bovendien kreeg hij weinig steun van zijn medeaanvallers. Peter van der Veen heeft een neusje voor de goal, maar komt (handelings)snelheid tekort en de wel keihard werkende Marco de Laat mist dynamiek voor de positie kort achter het spitsenduo.
Na de misser van Hoogendorp was MVV in het weinig hoogstaande deel één de iets balvastere ploeg, terwijl Dordrecht'90 z'n heil meestal in de lange bal zocht. Deze was vaak onzuiver maar leidde door het één-op-één spelen (van beide ploegen) toch af en toe tot kansen.
De beste was ontegenzeggelijk voor MVV, dat in de negentiende minuut van arbiter Ger Buiting een strafschop toegewezen kreeg. Een zware straf, omdat Roel Janssen zich in een duel met Cor Lems en Mischa Rook op de rand van het strafschopgebied maar al te graag liet vallen. De door nogal wat clubs gevolgde Dordrecht'90-doelman Peter van der Kwaak onderscheidde zich echter voor de zoveelste maal deze competitie door de elfmetertrap van MVV-captain Yvo Joordens stijlvol uit zijn doel te ranselen. In het vervolg van het eerste bedrijf vielen er kansen over en weer te noteren. Maar zowel de MVV'ers Leo Koswal (naast in doorgebroken positie) en Gentile (kopbal door Glenn Summerville van de lijn gehaald) als de Dordrecht'90-speler Rook (over) en De Laat (redding Van Duinhoven) konden hun handen niet in de lucht steken, of het moet van vertwijfeling zijn geweest.
Na de kantwisseling kreeg Dordrecht'90 duidelijk de overhand. MVV kon z'n koppositie geen moment meer waarmaken, grossierde in balverlies, sloot niet meer bij en de middenvelders kwamen er ook zelden nog overheen. Daarbij hadden de Dordtse verdedigers Summerville, Baven en Hennie de Romijn, die alle drie opbouwend trouwens te weinig brachten, de veelgeprezen Limburgse frontsoldaten Wilfred Bouma, Rick Platvoet en Leo Koswal volledig in hun zak. Mogelijkheden waren er voor Dordrecht'90 genoeg, maar daar werd te onzorgvuldig mee omgesprongen. Joop Lankhaar mikte na een knappe actie van Hoogendorp op de benen van Van Duinhoven, Hoogendorps striemende kopbal werd door de MVV-goalie overgetikt en Van der Veen, die in buitenspelpositie mocht doorgaan, legde verkeerd breed in plaats van zelf voor zijn kans te gaan.
In de 26e minuut kreeg Dordrecht'90, waar Richard Plug als rustbrenger en aanspeelpunt in de aanval node werd gemist, de rekening voor deze gebrekkige afronding gepresenteerd. Platvoet voelde Mischa Rook licht in zijn rug en wist niet hoe snel hij het gras moest opzoeken. Voor Buiting, die vier gele kaarten voor praten en het wegtrappen van de bal uitdeelde, echter aanleiding om net buiten de 'zestien' een vrije trap aan MVV toe te kennen. En daaruit krulde linkervleugelverdediger Edwin Hermans de bal langs de Dordtse muur en de aan de grond genagelde Van der Kwaak: 0-1.
"Ik vond die vrije trap onterecht, zeker met die dubieuze strafschop nog in het achterhoofd", bekritiseerde Robert Verbeek het optreden van Buiting. "Maar laat ik me zacht uitdrukken en zeggen dat we de scheidsrechter niet mee hadden."
Na de openingsgoal deed Dordrecht'90, waar de na rust wat meer naar voren spelende Cor Lems af en toe zijn fantastische traptechniek demonstreerde, er wel van alles aan om langszij te komen, maar slechts Hoogendorp kwam nog echt in de buurt van de 1-1. "We hebben het altijd moeilijk tegen clubs met twee spitsen. En we hadden het ons gemakkelijker moeten maken door die pingel te benutten. Maar ik vind onze zege toch verdiend", overdreef Frans Körver tot besluit schromelijk.
Scoreverloop: 71. Edwin Hermans 0-1.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Baven, De Romijn; Van de Merwe (90. Elliot), Lankhaar, Lems, De Laat (82. Leerdam), Rook; Hoogendorp, Van der Veen.
MVV: Van Duinhoven; Gentile, Einarsson; Plum, Janssen, Joordens, Landzaat, Hermans; Koswal (90. Lacroix), Platvoet (88. Buikema), Bouma.
Bijzonderheden: Voor de ogen van ruim 2000 toeschouwers gaf de matig leidende arbiter Buiting gele kaarten aan Marco de Laat, John Baven, Mischa Rook (allen Dordrecht'90), Marco Gentile en Leo Koswal (beiden MVV).