DORDRECHT'90 STIJGT MET STIP
Ze waren zaterdagavond met geen zeven stokken van het veld af te krijgen. 'Ze' zijn de spelers van Dordrecht'90, die in Maastricht uitbundig de 2-1 overwinning op MVV vierden.
Met deze zege bezorgde Dordrecht'90 niet alleen MVV de eerste thuisnederlaag van het seizoen, het was tevens voor de eerste keer in dertig jaar dat een Dordtse club in Maastricht won, het zette bovendien het eerste goede resultaat neer in de serie van vier lastige wedstrijden, die van de Dordtenaren de komende weken te wachten staat.
Gezien de manier waarop de pupillen van Robert Verbeek MVV om de oren tikten, kunnen de komende ontmoetingen tegen Cambuur, Veendam, Go Ahead Eagles en Emmen vol vertrouwen tegemoet gezien worden.
Dordrecht'90 straalt immers momenteel zoveel zelfvertrouwen uit, uiteraard opgedaan in de afgelopen vier wedstrijden waarin met twaalf punten honderd procent werd gescoord, dat het voor geen enkele tegenstander bang hoeft te zijn.
Go Ahead en Emmen, vooraf getipt als de kandidaten voor de titel in de eerstendivisie, laten immers her en der ook steken vallen en mede daardoor, en uiteraard de eigen meer dan voortreffelijke uitslagen van de afgelopen weken vindt Dordrecht'90 zich momenteel terug op een trotse tweede plaats op de ranglijst, met slechts een puntje achterstand op de koploper uit Deventer.
En wie had daar na bijvoorbeeld het échec in de beker van durven dromen. Wellicht alleen trainer Robert Verbeek, die een rotsvast vertrouwen heft in zijn spelersgroep. Hij stuurt wekelijks praktisch een identiek elftal de wei in. Zelden eerder gebruikte Dordrecht'90 zo weinig spelers en die vastheid begint momenteel duidelijk zijn vruchten af te werpen.
Was bijvoorbeeld de overwinning op Heracles nog met een tikkeltje geluk omweven, de 4-1 winst op Haarlem was een lekkere dikke zege en nu troefde Dordrecht'90 MVV vooral tactisch, in eigen huis nog wel, volledig af.
Het is mede een compliment voor Leo Koswal sr., de man die voor Robert Verbeek de tegenstander onder de loep neemt, al zal Leo jr. daar niet zo blij mee zijn. De jongste Koswal is in Maastricht immers heel hoog op een voetstuk geplaatst. Het is alles Leo wat de klok slaat. Ook tegen Dordrecht'90 begon het dik drieduizendkoppig publiek zijn naam al te scanderen, zodra MVV maar even in balbezit was.
Leo deed dan ook alles bij MVV. Hij verzorgde de inworpen, de vrije trappen en de hoekschoppen. Aan een ding kwam hij echter niet toe: voetballen. Wat dat betreft gaf Hennie de Romijn hem geen centimeter ruimte en speelde hij de oud-speler van Dordrecht'90 volledig uit de wedstrijd.
Het was voor Dordrecht'90 zaterdagavond dus puur genieten en dat terwijl de ploeg toch met een tikkeltje onrust naar Maastricht was afgereisd. De dit seizoen zo betrouwbare doelman Peter van der Kwaak was immers op de training dermate geblesseerd geraakt, dat hij zijn vaste stek onder de lat moest overlaten aan de nog net 19-jarige Jan Scheurwater.
De van de amateurs van ASWH afkomstige doelman werd dus in de topper tussen de nummers drie en vier van de ranglijst zonder bandjes in het diepe gegooid, maar hiel daarbij met opvallend gemak zijn hoofd boven water.
"Ik moet Jan een heel groot compliment maken", was trainer Robert Verbeek dik en dik tevreden over de stand-in van Van der Kwaak. "Het is immers niet gemakkelijk om in een dergelijke wedstrijd je debuut te maken, maar hij deed het meer dan voortreffelijk."
Door de verandering van keeper had Dordrecht'90 overigens in eerste instantie wel zijn spelwijze enigszins aangepast. Het speelde iets behoudender en liet ook Cor Lems in de eerste helft verdedigender spelen. Dit was tevens bedoeld om de snelle Joordens en Vriesde beter te kunnen opvangen. Lems stond nu constant in contact met Joop Lankhaar en deze wisselwerking pakte uitstekend uit. Via Joordens en Platvloet kreeg MVV wel een paar kleine kansjes, maar echt in gevaar kwam Jan Scheurwater niet.
Op het gemak kon Dordrecht'90 MVV dus aanvallend uit laten razen, om vervolgens zelf meer en meer het initiatief te pakken. In het laatste kwartier van de eerste helft werd al duidelijk dat het Dordrecht'90 was dat meer inhoud ha dan de thuisclub, alleen tot doelpunten kwam het nog niet.
Die werden bewaard tot de eerste tien minuten na de rust. "In de pauze heb ik de spelers voorgehouden dat Jan had aangetoond dat ze volledig op hem konden vertrouwen en dat ze dus best een beetje meer durf in het spel mochten leggen. Dat werd goed opgepakt", grijnsde Verbeek na afloop.
Hij zag Mischa Rook zich al na vier minuten geweldig uitleven en zijn solo met een gave schuiver in de uiterste hoek bekronen, hetgeen de 0-1 betekende. Nog geen vijf minuten later veerde alles bij Dordrecht'90 opnieuw op. Glenn Summerville vond Peter van der Veen helemaal vrij bij de tweede paal en de topscorer van Dordrecht'90 faalde ook ditmaal met het hoofd niet: 0-2.
Het kon op dat moment natuurlijk niet op bij de Dordtenaren. MVV was volledig van slag, kon geen bal fatsoenlijk meer plaatsen en de overwinning leek in de knip.
De 3-0 voor Dordrecht'90 was helemaal dichtbij op het moment dat Cor Lems, hij steeg voorla na rust weer boven alles en iedereen uit, het in de 59e minuut op zijn heupen kreeg. Hij soleerde fantastisch door de defensie van MVV, maar alleen doelman Rein van Duynhoven was door de Dordtse uitblinker, over wie zelfs trainer Frans Körver een en al lof was, niet te omspelen.
Aangezien MVV geen vuist meer kon ballen en Dordrecht'90 heel koelbloedig stond te verdedigen, leek de wedstrijd met 0-2 te gaan eindigen. Desondanks stond Dordrecht'90 nog een aantal hete minuten te wachten. Nog nauwelijks was Cor Lems, een klein beetje aangeslagen op zijn benen, binnen de lijnen afgelost door André Wasiman of Jan Scheurwater moest de gang naar het net maken.
Yvo Joordens profiteerde van een moment van onachtzaamheid in de Dordtse defensie en gaf met zijn onhoudbare uithaal heel MVV de broodnodige moraal. Op dat moment waren er officieel nog drie minuten te spelen, maar iedereen kon er van uitgaan dat arbiter Jol, hij floot een voortreffelijke partij, nog een aantal minuten blessuretijd er bij zou trekken.
Vandaar dat MVV aan een gigantische belegering van het doel van Scheurwater begon. Het dwong, met de mee naar voren gekomen doelman Van Duynhoven, nog zeker vijf hoekschoppen af, waarbij Dordrecht'90 met het nodige geluk aan de gelijkmaker ontsnapte, voordat Jol het uiteindelijk welletjes vond en de mannen van Robert Verbeek van hun welverdiende overwinning kon laten genieten.
Scoreverloop: 0-1 Mischa Rook, 0-2 Peter van der Veen, 1-2 Yvo Joordens.
Opstelling MVV: Van Duynhoven; Janssen (Ahannach), Gentile, Vriesde, Hermans; Landzaat, Koswal, Buikema (Hoogendorp), Joordens; Platvoet en Mulder (Knarren).
Dordrecht'90: Scheurwater; Plet, Baven, Lankhaar, De Romijn; Van de Merwe, Rook, Lems (Wasiman), Plug; Summerville, Van der Veen (De Laat).
Bijzonderheden: gele kaarten: Landzaat, Joordens (MVV), Van de Merwe (Dordrecht'90).