Peter van der Veen schreeuwt het uit, nadat hij Dordrecht'90 in het duel met Excelsior op voorsprong heeft gebracht. Uiteindelijk werd de nieuweling in Dordtse dienst met twee doelpunten 'matchwinner'.
PETER VAN DER VEEN 'T HEERTJE'
Het is het mooiste wat je als voetballer kunt overkomen: scoren tegen je oude club. Het overkwam Peter van der Veen gisteravond tegen Excelsior tweemaal. Hij leidde daarmee Dordrecht'90 naar een 2-1 overwinning en de bovenste regionen van de eerste divisie.
Vergeten was op slag het feit dat Dordrecht'90 voorin nog altijd niet bij machte is een vuist te ballen. Nog teveel is de ploeg afhankelijk van de ballen, die per ongeluk op de goede plek terecht komen.
Als je dan over een speler als Van der Veen beschikt, die bereid is om negentig minuten voor zijn kansen te knokken, mag je je dolgelukkig prijzen.
Robert Verbeek, die vond dat zijn ploeg toch weer een stap vooruit heeft gezet, weet dat maar al te goed en praatte reeds voor aanvang van de wedstrijd tegen Excelsior op de amateur in.
"Het is niet iets wat door ons is uitgevonden, maar het verleden leert gewoon dat een speler tegen zijn oude club altijd iets extra’s wil geven. Ik heb Peter dan ook voorgehouden dat het zijn wedstrijd kon worden en je ziet het, met twee doelpunten werd hij toch mooi de man van de wedstrijd."
Met de bos bloemen en het extraatje van de leden van de businessclub in zijn colbertje was Van der Veen het stralende middelpunt. "Het is een heerlijk gevoel", genoot de doelpuntenmaker met volle teugen. "Dit had ik in de voorbereiding tegen DCV, waar ik eveneens gespeeld heb, ook al. Nu tegen Excelsior was het nog leuker", vertelde Peter van der Veen, die zeker ook in het veld zijn blijdschap niet verhulde.
"De trainer had vooraf gezegd dat ik Excelsior maar eens moest laten zien wat ik waard was. Het was precies genoeg om me nog een tikkeltje scherper te krijgen."

Veel leren
Van der Veen beseft als geen ander dat hij er ondanks de twee doelpunten van gisteravond nog niet is. "Ik moet nog zoveel leren en kom, doordat ik vorig jaar niet heb gespeld, nog veel krach te kort. In Capelle had ik het niet meer naar mijn zin en kon toen via Gijs Zwaan bij Excelsior 2 trainen. Voor mij was het dus zeer verrassend, dat ik bij mijn terugkomst van vakantie bij Dordrecht'90 meteen bij de A-selectie aan de slag kon."
Door de blessure van Dirk Jan Derksen en het nog fit zijn van Marco de Laat kreeg Peter van der Veen al meer speeltijd dan hij bij voorbaat voor mogelijk had gehouden. "Het is natuurlijk rot voor Derksen, maar zo werkt het nu eenmaal in de voetballerij. Voor mij is het natuurlijk ook best zwaar, maar ik geniet echt van iedere minuut dat ik kan spelen."
Zo lijkt Dordrecht'90 een nieuw 'goudhaantje' te hebben. Of dat werkelijk zo is, zal uiteraard nog bewezen moeten worden, maar zeker is dat niemand Dordrecht'90 de drie veroverde punten op Excelsior nog afneemt.

Uitgangspunt
Het bracht de ploeg meteen terug in de vaart der volkeren en met de komende thuiswedstrijden tegen Eindhoven en Den Haag voor de boeg is dat een prima uitgangspunt.
Zeker ook omdat Dordrecht'90 ook gisteravond weer geen boeking hoefde te noteren en geen kwetsuren opliep. Het houdt ondermeer in dat Cor Lems de komende duels 'gewoon' beschikbaar is en alleen al dat gegeven biedt de clubs veel perspectief.
Lems blijft de strateeg waar het bij Dordrecht'90 allemaal m draait en dat daardoor een aantal spelers een stapje meer moet zetten, moet voor zoete koek worden aangenomen. Adel verplicht immers.
De 'kleine generaal' stond ondermeer aan de basis van de Dordtse openingstreffer tegen Excelsior. Op zijn inzet moest de verder excellente doelman Edwin van Holten het antwoord schuldig blijven, waarna Peter van der Veen precies op de goede plaats stond om de bal in het net te werken.
Met die 1-0 als ruggesteun, leek Dordrecht'90 een flinke bres in het afweersysteem van Excelsior te hebben geslagen. De Rotterdammers, die bewezen dat er in de toekomst nog zeker rekening met hen gehouden moet worde, waren van slag en eindelijk kon de thuisclub de pressie opvoeren. Van der Veen was daarbij dicht bij zijn tweede treffer en ook Richard Plug was met een ziedend afstandsschot dicht bijeen huldiging.
Onachtzaamheid in de teruglopende Dordtse defensie, deed de wedstrijd echter weer kantelen. Remco Heerkens mocht de bal zo maar voor zijn goede been leggen en afdrukken. Uiteraard was Peter van der Kwaak kansloos op de machtige uithaal: 1-1.
Zo moest Dordrecht'90 opnieuw beginnen en beleefde net na de rust nog hachelijke momenten, toen Excelsior-speler Sjaak Polak zelf schrok van de enorme kans die hij plotseling kreeg voorgeschoteld.

Dankbaar
Nadien herwon Dordrecht'90 weer het initiatief zonder dat dit overigens uitgespeelde mogelijkheden opleverde. Vandaar dat Hans van der Pluym bij Excelsior volledig door de grond zakte, toen Richard Plug vanuit een hoekschop de bal op het hoofd van Peter van der Veen plantte. "Van der Veen mocht natuurlijk nooit van zijn leven zo vrij staan", verzuchtte de Rotterdamse trainer.
Van der Veen was echter dankbaar voor de geboden ruimte en maakte zijn persoonlijke feestje compleet met zijn tweede en Dordrechts winnende treffer: 2-1.
Scoreverloop: 1-0 Peter van der Veen, 1-1 Remco Heerkens, 2-1 Peter van der Veen.
Bijzonderheden: de goed 1000 toeschouwers zagen de goed leidende arbiter Helmstrijd de kaarten op zak houden. Bij Excelsior is de komst van Gláucio met een week vertraagd.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Baven, Lankhaar, De Romijn; Van de Merwe, Rook, Lems (Myssing), Plug; Van der Veen (De Laat), Summerville.
Excelsior: Van Holten; Rijaard, Sol, Spork, Van Berkum; Conrad (Allach), Heerkens, Polak; De Haan, Fattouchi, De Waard (Stefanic).
[Lees ook: Excelsior weet weer wie Van der Veen is]