DORDT'90 BEGINT PAS NA VERTREK LEMS TE VOETBALLEN
Hoewel Robert Verbeek na afloop iedereen met klem verzekerde dat Dordrecht'90 staartclub Excelsior van tevoren op geen enkele manier had onderschat, zat de trainer op Woudestein na de 2-1 nederlaag met de gebakken peren.
Dat de winstpartij van de Rotterdammers, die de laatste plaats met de derde zege van het seizoen aan Haarlem overdeden, op ietwat fortuinlijke wijze tot stand kwam, is een feit. Maar het geeft te denken, dat Dordrecht'90 pas begon te voetballen toen het door de zwakke arbiter Koopman in de vierde na rust van Cor Lems was beroofd.
Bij de tien overgebleven Dordtenaren stroomde toen opeens wel de adrenaline driftig door het bloed. Hetgeen vertaald werd in een veel betere tweede helft. Een levendig speldeel met alles erop en eraan, dat duidelijk veel beter beviel dan de tamme eerste omloop van Dordtse zijde. "Vorige week tegen VVV was de agressie er wel", verzekerde Robert Verbeek, "en nu in de eerste helft helemaal niet. "Verbeek zag ook de organisatie binnen zijn onervaren defensie - Joop Lankhaar is daarin van origine de enige echte verdediger - zo nu en dan haperen. Tot zijn leedwezen constateerde de ex-Spartaan tevens, dat zijn nieuwe rechtervleugelverdediger Glenn Summerville door de grillige linkerspits Raymond de Waard alle kanten opgestuurd werd. "Glenn staat weer met beide voetjes op de grond", stelde Verbeek droogjes vat. "Hij moet nog veel leren, maar vergeet niet dat Melvin Plet ook zo begonnen is. Wij moeten vertrouwen en geduld met hem hebben", liet Verbeek de als verdediger onervaren Summerville publiekelijk niet zakken.
Het optreden van Summerville, die diverse keren aan de verkeerde kant liep te dekken, leidde voor rust tot twee prima kansen van De Waard. De ex-LMO'er, eigendom van Feyenoord, vond een keer de goed reddende Peter van der Kwaak op zijn weg en vuurde een keer gehaast naast. Ali Fattouchi tekende voor de derde Rotterdamse kans, maar ook zijn inzet werd door Van der Kwaak getemd. "Dotten van kansen, waarvan er toch minimaal entje in moet", zuchtte interim-trainer John Metgod, die overigens nog steeds niet weet of hij het karwei op Woudestein als hoofdtrainer mag afmaken.
Dordrecht'90 stelde daar in deel één weinig tegenover. De sterk opererende Richard Plug, die als middenvelder veel verdedigend werk opknapte, schoot een paar keer van afstand, maar de gewezen SSS-goalie Mark Zegers liet zich niet verrassen. Dat liet hij zich wel bijna in de prille openingsfase toen hij te voor zijn doel stond. Tot zijn geluk zag Zegers de verre inzet van Mischa Rook de lat scheren. Mazzel had Zegers later ook nog een keer toen hij mistrapte op een effectvolle voorzet van Plug. De vrijwel op de doellijn staande Melvin Leerdam deed, totaal verrast, echter hetzelfde.
Deel twee begon met twee snelle gele kaarten voor Lems en een uiterst dubieuze strafschop - Summerville, die de situatie verkeerd inschatte, zou een overtreding tegen de prima door Sjaak Polak ondersteunde De Waard gemaakt hebben - uitermate slecht voor de Krommedijkers. Miroslav Stefanovic zette vanaf de witte kalkvlek Van der Kwaak op het verkeerde been en Excelsior op 1-0.
Met Rick Hoogendorp als eenzame spits beet het voortdurend de ruimte zoekende Dordrecht'90 zich fanatiek in de wedstrijd vast. Een situatie, waar het verkrampende Excelsior, duidelijk niet gewend een voorsprong te verdedigen, paniekerig op reageerde. "Dat deden wij niet goed", baalde John Metgod. Gelukkig voor de oud-speler van onder meer Real Madrid hield Mark Zegers wel zijn hoofd erbij. Zo omklemde hij knap een kopbal van Rick Hoogendorp pakte een 'knal' van diezelfde Hagenaar en ontfermde zich ook over een inzet van Eric van de Merwe. Machteloos bleek hij in de 65e minuut toen de volkomen vrijstaande Rick Hoogendorp, die eerder net niet bij een voorzet van Richard Plug had kunnen komen, de gelijkmaker inkopte.
Het opgeluchte Dordrecht'90 bleek echter niet in staat de 1-1 ongeschonden over de streep te brengen en ging door een gebrek aan ervaring alsnog de 'bietenbrug' op. Uitgerekend twee invallers, Remco Heerkens en Prince Polley, smeerden Dordrecht'90 verlies aan. Heerkens, die de overigens goed spelende Ivo Reemnet aftroefde, met de voorzet en bij de tweede paal door Eric van de Merwe vrijgelaten Prince Polley met de kopbal velden Dordrecht'90.
Opstelling Excelsior: Zegers; Schuurhuizen (Van Berkum), De Haan, Van Bremen, Rijaard; Pascale (Polley), Simons (Heerkens), Polak, Stefanovic; Fattouchi, De Waard.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Van de Merwe, Lankhaar, Reemnet; Leerdam, Plug, Rook, Lems; De Laat, Hoogendorp.