EEN WEDSTRIJD VAN NIETS
Betaald voetbal is een vorm van passieve recreatie. Of anders gezegd: het publiek moet door de heren broodvoetballers verkaamt (kunnen) worden.
Vanuit dit oogpunt bekeken is het onbegrijpelijk, dat Telstar en Dordrecht'90 afgelopen zaterdagavond tussen de lijnen moesten verschijnen. Op het weliswaar egale, maar keiharde en gladde veld in Velsen-Zuid was normaal voetballen niet mogelijk. En de temperatuur van een graad of vijf onder nul, gecombineerd met een gure wind, maakte de gang naar sportpark Schoonenberg nog veel minder aantrekkelijk. Hoewel de nummer vijftien en dertien van de eerste divisie sowieso al niet vee liefhebbers nar het stadion zouden hebben gelokt, was het aantal van 675 - een club als Nieuw-Lekkerland trekt regelmatig meer toeschouwers - wel aan de heel karige kant.
Het sprak boekdelen dat uitgerekend de winnende coach Cor Pot, die zijn Telstar tocht met 1-0 zag zegevieren, het spelen onder deze omstandigheden in alle toonaarden hekelde. "Belachelijk om hierop te spelen", schamperde Pot, die op 21 januari aanstaande zijn contract bij Telstar met twee jaar hoopt te verlengen. "Hier dien je de sport absoluut niet mee. Er komt toch geen publiek. We hebben vandaag beide ook onder protest gespeeld. Er is in 1997 nog tijd genoeg om te voetballen. Maar ja, de richtlijnen van de KNVB hebben het alleen over een legaal veld. Zelf ga ik dan nog liever tot in juni door. Zeker na het wegvallen van Sport7 kan een club als Telstar elke cent gebruiken."
Had Cor Pot nog de troost van de drie punten, waar Telstar zijn Dordrecht'90-collega Robert Verbeek viel er helemaal niets te lachen. In de laatste acht duels verzamelde de Krommedijkclub welgeteld één puntje (0-0 tegen FC Zwolle). Bovendien incasseerde regisseur Cor Lems een rode kaart. In de dertiende minuut kreeg hij van arbiter Fred Sterk geel wegens praten en in de 70e minuut zag hij dezelfde kleur na een overtreding op invaller Raimundo Mendes. Bij elkaar opgeteld een zware straf, zo vond ook Verbeek.
"Ik heb met beide kaarten problemen", stelde de coach. "Cor wordt de laatste tijd vaak aangepakt door het publiek en nu werd hij ook weer voortdurend uitgescholden. Hij wilde de scheidsrechter en de vierde man dar op attenderen. Zo'n scheidsrechter en de vierde man daar op attenderen. Zo'n scheidsrechter moet dat toch veel beter aanvoelen. En die tweede kaart was inderdaad een overtreding, maar het was zijn eerste en dat nog op zo'n veld."
"Als er vanaf de tribune wordt gescholden, moet je daarboven staan. Want dan had ik al vijf keer rood gehad", repliceerde Cor Pot, die deze competitie door de aanhang van Telstar vanwege de teleurstellende resultaten ook tweewekelijks van alles naar zijn hoofd geslingerd krijgt.
Zoals gezegd stelde de ontmoeting niet veel voor. Telstar, met de bijna 36-jarige postbode Rini van Roon als aanspeelpunt voorin, had het meeste balbezit, maar kreeg slechts via diezelfde Van Roon kort voor rust een echte kans. Peter van der Kwaak redde echter bekwaam.
Dordrecht'90, dat het veld veel te lang hield en in de aanval kracht tekort kwam, legde pas na een half uur de matheid iets van zich af.
In de 56e minuut schrok de kleumende meute plots wakker, toen de amper 30 seconden eerder ingevallen Mendes op de paal schoot. Aansluitend caramboleerde de bal tot bij Robert van Dam, die de lat trof. In de daaropvolgende nastoot had Rini van Roon tenslotte kopend wel succes: 1-0.
Bij Telstar sloop toen de angst in de ploeg en met een man meer liet het zich veel te ver terugzakken. Dordrecht'90 kreeg via de doorgeschoven Mischa Rook twee kopkansen, Summervile - de snelle vervanger van de teruggevallen Peter van der Veen toonde zich op dit veld veel gevaarlijker - had in kansrijke positie net niet voldoende controle en een goal van Eric van de Merwe werd wegens vermeend duwen van Rick Hoogendorp afgekeurd.
Drie minuten voor tijd kwam ook het in balverlies grossierende Telstar met tien man te staan. Na het toekennen van een vrije trap kregen invaller Orpheo Nok en Dordrecht'90-speler Richard Plug het met elkaar aan de stok. Het lichte handgemeen was voor Sterk voldoende om Nok uit te sluiten, terwijl Plug vreemd genoeg met de schrik vrij kwam.
"Wij hadden in de eerste helft meer moeite met het veld dan Telstar. Maar op basis van de kansen in de tweede helft, was een gelijkspel voor ons wel verdiend geweest", meldde Verbeek, die zijn middenveld niet in de wedstrijd vond zitten. "Maar scoren is gewoon ons probleem. In de laatste acht wedstrijden hebben we er vijf gemaakt. Wellicht dat Dirk-Jan Derksen na de winterstop z'n goaltjes weer gaat meepikken."
Terugkijkend op de eerste competitiehelft sprak Robert Verbeek: "We kenden een goede start, maar ik heb altijd al gezegd dat we boven onze stand leefden. Toen we tegen de vier toppers nul punten pakten, heeft dat doorgewerkt. En het wegvallen van Joop Lankhaar, waardoor ik onder andere met Mischa Rook moest gaan schuiven, is ook nadelig geweest."
"Maar ik blijf erbij", vervolgde de een doorlopend contract (nog één jaar) bezittende Verbeek, "dat we er, bijvoorbeeld in vergelijking met een Telstar, niet slecht voorstaan. De club is duidelijk in opbloei, ook nu de stadionplannen even in de ijskast zijn gezet. Vanochtend pakten de C-tjes nog PSV. Ik heb ook tegen Wim den Braven (bestuurslid technische zaken) verteld, dat hij het moet zeggen als er wat is. Maar ik heb tot nu toe nog geen wanklank gehoord. En binnen de spelersgroep is de acceptatie en het respect groter geworden. Ook na de gebeurtenissen rond Sport7 merk ik bij de jongens geen verschil in training of sfeer. En ik ben er ook van overtuigd, dat de club zich daardoor niet van de wijs laat brengen. De contracten met Plet, Lankhaar, Plug en Lems zijn al verlengd en met Hennie de Romijn wordt binnenkort gepraat. En het kijken naar versterkingen wordt ook nog altijd gedaan."
Wat dit laatste betreft zou vooral een fysiek sterke aanvaller niet misstaan, terwijl op het creatieve vlak niet wekelijks kan worden vertrouwd op een voortrekkersrol van de toch al 35-jarige Lems.
Opstelling Telstar: Kuysten; De Bruin, Panhuis, Cruijff, Fränkel; Regeer (55. Mendes), Amhaouch, Van Guine; Van Dam, Van Roon, De Jongh (46. Nok).
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Plet, Rook, Baven, De Romijn; Van de Merwe, Lems, Elliot; Hoogendorp, Van der Veen (58. Summerville), Plug.
Bijzonderheden: Bij Dordrecht'90 ontbraken Dirk-Jan Derksen, Marco de Laat, Joop Lankhaar en André Wasiman vanwege blessures. Telstar moest het stellen zonder Herman van Eekeres, Yuzo Funakoshi, Michel Kruyer, Oni Louhenapessy, doelman Arnold Nijkamp en de geschorste Rogier Koordes.