VOETBALMONUMENTEN CENTRAAL BIJ DEN BOSCH - DORDRECHT'90
Een zonnige zomerse zaterdagavond in Den Bosch, een mooie gelegenheid om een potje te voetballen en vertrekkende spelers en trainers in het zonnetje te zetten.
Zo gebeurde het in stadion De Vliert, waar FC Den Bosch en Dordrecht'90 een 2-0 uitslag op het bord zetten, maar er vooral aandacht was voor het rumoerige en emotionele afscheid van de voetbalmonumenten Arnold Scholten en Nico Jalink. De wedstrijd zelf deed er daarbij niet zoveel toe. Beide teams kregen genoeg mogelijkheden om minimaal een handvol treffers binnen te werken, maar de teller stokte bij twee. Dordrecht'90 dat aantrad zonder de geschorste Marco Boogers, miste voorin een goaltjesdief om de niet geringe kansen om te zetten in doelpunten. Mark de Vries, target-man voorin bij de Dordtenaren, wist zich wel enkele malen op knappe wijze vrij te spelen, maar had net niet het vizier op scherp staan. En op het moment dat De Vries de grootste kans kreeg, speelde hij onbaatzuchtig over op Gene Overkleeft, die ook niet het leer achter Maikel Aerts kon schieten.
Aan de andere zijde kreeg de thuisploeg een flink dozijn aan kansen. Vooral Mourad had veel meer dan slechts één goal moeten scoren. De bal die er uiteindelijk inging, was niet eens een echte kans. Vanaf de zijkant van het strafschopgebied krulde de Bosschenaar de bal zo om de kansloze invaller-doelman Rody Hoegee heen. In de eerste helft had Bart van den Eede de thuisploeg al op 1-0 gezet door knullig verdedigen af te straffen met een simpel intikkertje.
Maar eigenlijk stond de wedstrijd aan Dordtse zijde dus voor een groot deel in teken van het afscheid van middenvelder Nico Jalink. De Rotterdammer debuteerde in 1983 bij het Kralingse Excelsior. Via omzwermingen langs RKC, AZ, Fortuna Sittard, Sparta en NAC kwam Jalink twee seizoenen geleden bij Dordrecht'90 uit. Het afscheid was slechts en gedeeltelijk vaarwel, want de 37-jarige is ook volgend seizoen veel te vinden aan de Krommedijk. "Als trainer-coach van het tweede elftal en als assistent-trainer kan ik bij Dordrecht'90 een nieuwe start maken," wist Jalink te melden.
Jalink kreeg diep in de tweede helft een publiekswissel en mocht door een erehaag - gevormd door spelers van Den Bosch en Dordrecht'90 - de dug-out opzoeken. "Ik ben zelf heel blij met de kans die ik krijg van Dordrecht'90 om hier mijn trainerscarrière te beginnen", vond Jalink. Een stap die volgens oefenmeester Harry van den Ham een verdiende stap is. "Nico heeft zeker wel potentie", stak Van den Ham bij Jalink een hart onder de riem. "Hij ziet het spelletje goed en kans als geen ander communiceren, wat enorm belangrijk is."
Over zijn eigen toekomst zijn plotseling weer onduidelijkheden ontstaan. Van den Ham, die rond is met de amateurs van Barendrecht, staat plotseling weer in de belangstelling van het Duitse Rot-Weiss Essen. "In principe kan het nooit kwaad met andere clubs te gaan praten", vond Van den Ham. "En ik sluit ook niet uit dat ik alsnog naar Duitsland ga."
Ook de toekomst van René Ponk aan de Dordtse Krommedijk is onzeker geworden. De lange sluitpost liet vorige week via de media al weten niet onwelwillend te staan tegenover een vertrek bij de Dordtenaren. "Als sportman ambieer je altijd het hoogste", begon Ponk. "En dat is in Nederland toch de eredivisie." FC Utrecht zou Ponk willen hebben, maar er wordt beweerd dat er meerdere clubs azen op de Mijdrechter. "We merken wel de komende weken hoe het gaat lopen, want ik sluit ook niet uit dat ik hier volgend jaar nog voetbal. Ik heb tenslotte nog een contract voor een jaar."
Ook aan Brabantse kant maakte de 2-0 zege weinig indruk. De Vliert was vooral goed gevuld om Arnold Scholten, alias 'de Witte Socrates', nog eenmaal te mogen zien schitteren. De middenvelder van onder meer Ajax, Feyenoord en het Japanse JEF United begon net als Jalinkin 1983, toen ook al bij FC Den Bosch. Scholten blijft ook aan zijn club verbonden, want volgend jaar treedt hij in dienst al tecnhisch directeur.
Ook vertrekkend trainer Jan Poortvliet werd flink in de bloemen gezet. Ondanks het kampioenschap dat hij met FC Den Bosch heeft behaald moet de oefenmeester naar een andere club uitzien en wordt hij opgevolgd door Wiljan Voet.
Voor beide vertrekkenden hadden de gastheren nogal wat in petto. Vuurwerk stond klaaar, confettikanonnen waren in gereedheid gebracht om er een feestje van te maken. Op het moment dat het laatste fluitsignaal geklonken had, werd achter één van de doelen, waar slechts een wal met gras staat, een groots vuurwerk afgestoken. Maar in Den Bosch had blijkbaar niemand rekening gehouden met het feit dat lang, droog gras ook wel eens wil branden en dus stond binnen vijf minuten de graswal over zeker dertig meter in brand en was De Vliert gehuld in een dikke rooklaag.
Scoreverloop: 1-0 Bart van den Eede, 2-0 Mourad Mghizrat.
Opstelling FC Den Bosch: Aerts; Faerber, Uneken, Van der Hoorn (Burg), Peelen; Scholten (Meye), Mghizrat, Wielaert; Van den Eede, Michels, Michi (Van Oudenallen).
Dordrecht'90: Ponk (Hoegee); Trustfull, Van der Net, Van Dalen, Sandvliet (El Khalifi); Jalink, Overkleeft (Bruggeman), Van der Woude, Van Aerde, Van Zundert; De Vries.
Bijzonderheden: Arbiter Herman van Dijk floot twee dagen eerder nog de bekerfinale, maar had het ook met deze wedstrijd totaal niet moeilijk. Voor een goedgevulde Vliert hield Van Dijk de kaarten op zak. De wissel van Jalink was overigens geen echte wissel. Omdat Dordrecht'90 reeds driemaal gewisseld had, kwam voor Jalink niemand in de ploeg toen hij op de schouders van Leon van Dalen en Mark de Vries het veld afgedragen werd.