TWEEDE KEUS FEYENOORD STOEIT MET INCOMPLEET DORDRECHT'90

Ebi Smolarek, zoon van oud-Feyenoorder Wlodi, duikt gevaarlijk op voor doelman Rody Hoegee maar zal wederom falenin de afronding.
Zelden zal een oefenduel van Dordrecht'90 zoveel mensen hebben getrokken. De aankondiging dat Nederland populairste voetbalclub Feyenoord naar de Merwestad zou komen, lokte 2000 nieuwsgierigen naar het GN Bouw Stadion. Het duel dat zaterdag in allerijl op initiatief van Feyenoord was gearrangeerd, bleek echter een monster zonder waarde. De Kuipclub kwam met een tweede keus binnen de lijnen, die duidelijk te sterk was voor het Dordtse collectief zonder de vaste waarde Boogers, Van der Net en Ponk: 0-3. Geen sterren als Dudek, Tomasson en Kalou derhalve binnen de witte krijtlijnen. International Paul Bosvelt en Igor Korneev lieten wel hun gezicht aan de Krommedijk zien, maar woonden de partij 'in burger' bij en haastten zich een paar minuten voor tijd naar de uitgang. Het opgekomen publiek moest het derhalve doen met bekende gezichten als Ulrich van Gobbel, aanvoerder Jan de Visser, Arco Jochemsen, Somalia en Tininho en de Australische Olympiërs Stehphen Laybutt en Brett Emerson. Feyenoord trainer Bert van Marwijk was ook naar Dordrecht gereisd, maar bekeek de wedstrijd vanaf de tribune en nam geen plaats in de dug-out. "Het was een bewuste keus om hier een bijna compleet tweede te laten spelen", gaf van Marwijk na afloop aan. "Eigenlijk was het de bedoeling dat ook Peter van Vossen zou meedoen, maar een liesblessure zorgde ervoor dat hij niet kon aantreden. Omdat we zo min mogelijk in dit elftal wilden schuiven, heb ik Henk van Stee gevraagd of hij een geschikte speler vanuit het jeugdteam kon leveren. Dat werd Allessandro. Voor Jean-Paul van Gastel kwam deze wedstrijd nog te vroeg."
De succesvolle keuzeheer zit sedert de Rotterdamse derby van voorbij zondag door het wegvallen van Kees van Wonderen (polsfractuur) en Tomasz Rsaza (heupblessure) plotseling dun in zijn verdedigers. "Na vanavond heb ik echter nog geen beslissing genomen wie er zaterdag tegen Heerenveen speelt. Daarvoor is het nog te vroeg. Belangrijkste was dat vandaag nagenoeg iederen op zijn vaste positie speelde en de speelwijze die ik met Feyenoord voorsta ook uitgevoerd werd. Daarover ben ik tevreden." Trainer Harry van den Ham van Dordrecht'90 bracht ook niet zijn allersterkste elftal binnen de lijnen. Doelman René Ponk speelde reeds maandagavond in het tweede team met het oog op zijn aanstaande schorsing. Hij was vervangen door Rody Hoegee. De routiniers Marco Boogers en Marcel van der Net werden gespaard met het oog op het aanstaande competitieduel bij ADO Den Haag. Daardoor kreeg Rachid el Khalifi, regelmatig scorend in het tweede team, een basisplaats en was ook Romeo van Aerde er vanf de eerste minuut bij.
Die formatie kon amper een vuist maken tegen de Rotterdamse tweede keus. "in de eerste helft waren we veel te angstig. Ik heb in de pauze gezegd dat ik daar niks van begreep. IN zo'n entourage tegen zo'n tegenstander moet je genieten, maar wij hadden wel erg veel ontzag." Glenn Summerville maakte er helemaal een potje van. De rechtsback werd in het eerste kwartier bijna stelselmatig voorbijgelopen door handenbindertje Ebi Smolarek, de zoon va oud-Feyenoorder Wlodi. Smolarek bood na broddelwerk van Summerville Somalia de openingstreffer op een presenteerblaadje en Summerville fungeerde ook bij de assist van Tininho die Somalia perfect bediende voor zijn tweede treffer. Voor Van den Ham was daarmee de maat vol. "Speel je goed tegen FC Zwolle en dan begin je zo slap en ongeconcentreerd. Daarover zullen we donderdag no wel over spreken. Het is geen speeltuin. Hij doet zichzelf tekort, maar vooral het team", baalde van den Ham, die ook routinier Romeo van Aerde te weinig zag brengen. Dordrecht'90 kon vooral in aanvallend opzicht geen vuist maken. Het tweede bedrijf hoefde Feyenoord-goalie Cor Varkevisser, die Malek Malkowski was komen aflossen, niet éénmaal handelend op te treden. Zijn collega an de overzijde, Rody Hoegee, zag daarentegen om de haverklap Feyenoorders voor zijn neus opduiken. Smolarek en Allessandro misten tot grote hilariteit riante kansen. Smolarek haalde uiteindelijk een beetje zijn gram door de eindcijfers vast te leggen. Van den Ham hechtte weinig belang aan het oefenduel: "Het is leuk dat die jonge gastjes van het tweede eraan hebben mogen ruiken, maar ik heb hier geen lering uit kunnen trekken."
Scoreverloop: 0-1 en 0-2 Somalia, 0-3 Ebi Smolarek.
Opstelling Dordrecht'90: Hoegee; Summerville (Hafid el Khalifi), Van der Pennen (Overkleeft), Van Duijvenbode, Van Zundert; Van Dalen, Jalink, Van Aerde (El Boustati), Sandvliet; Molhoek, Rachid el Khalifi (Barendregt).
Feyenoord: Malkowski (Varkevisser), Emerton, Laybutt (Olfers), Van Gobbel, Tininho (El Akchaomi); Van Dieren (Swerts), De Visser, Jochemsen; Allesandro (Boutahr), Somalia, Smolarek.
Bijzonderheden: Mark de Vries was wegens privé-omstandigheden niet inzetbaar bij Dordrecht'90. Johan Bruggeman staat vanwege een buikblessure, opgelopen in de wedstrijd van het tweede team bij Roda JC 2, voorlopig buitenspel.