FEYENOORD MET BRAZILIAAN ALLESSANDRO IN BASIS, TE LIEF VOOR DORDRECHT'90
Stephen Laybutt heeft zich als enige aankoop van Feyenoord nog niet kunnen presteren in de hoofdmacht. De Australische centrum-verdediger arriveerde afgelopen zomer met een enkelblessure in de Kuip. Toen hij eenmaal fit was, stapte hij in het vliegtuig naar Sydney om met het Olympisch elftal deel te nemen aan de Spelen. Daarna kwam hij met het nationale team van Australië uit in een toernooi in Dubai. En dus hulde Laybutt zich gisteravond pas voor het eerst in het rood-witte shirt van Feyenoord 1, dat in een vriendschappelijk duel Dordrecht'90 met 3-0 versloeg. Laybutt, fors gebouwd en sterk in de lucht, speelde een uur mee en liet een redelijke indruk achter. in de wetenschap dat Feyenoord Kees van Wonderen de komende maand kwijt is, zou er veel voor te zeggen zijn om Laybutt zaterdag tegen Heerenveen voor de leeuwen te gooien. Maar de lange afwezigheid van de Australiër en zijn gebrek aan ervaring met het systeem van Feyenoord spreken niet in zijn voordeel. Laybutt gaf na afloop van het eenvoudig gewonnen partijtje aan de Krommedijk zelf toe dat hij nog te weinig speelminuten in het shirt van Feyenoord heeft. "Als ik hier al twee maanden volop had gespeeld en getraind, zou het voor de coach waarschijnlijk niet zo'n probleem zijn geweest. Maar ik ben nogal een tijdje weggeweest." Zelfs de oefenwedstrijd in Schotland, tegen Dunfermline (2-8) moest Laybutt aan zich voorbij laten gaan. Al met al heeft nog niemand bij Feyenoord een echte indruk kunnen krijgen van zijn werkelijke kwaliteiten. Toch staat Laybutt te springen om een kans. "Als de trainer mij zaterdag in het centrum van de verdediging neerzet, kan ik het aan. Op de Olympische Spelen heb ik naar mijn gevoel ook goed gepresteerd. Dat waren geen kinderachtige wedstrijden. Ook in Dubai heb ik, als ik het zelf mag zeggen, geel behoorlijk gespeeld in het Australische A-elftal," aldus Laybutt.


De Braziliaan Allessandro maakte gisteravond zijn officieuze debuut bij Feyenoord, dat met een schaduwelftal aantrad tegen Dordrecht'90. De jonge Zuid-Amerikaan toonde zijn snelheid en fraaie passeertechniek, maar op het punt van scoren gaf (ook) hij niet thuis.

Van Gobbel
Tegen Dordrecht'90 stond Ulricht van Gobbel naast Laybutt in het hart van de defensie. De donkere routinier maakt een grotere kans om straks de plaats van Kees van Wonderen in te nemen. Tegen Sparta viel Van Gobbel goed in en in het verleden heeft hij onder Wim Janssen en Wim van Hanegem ook naar behoren gepresteerd als voorstopper. Van Gobbel speelt bovendien zelf het liefst centraal.
Bert van Marwijk liet de coaching van Feyenoord gisteravond over aan John Metgod en Mario Been, maar hij was wel zelf aandachtig toeschouwer op de tribune. Van Marwijk zei na afloop dat hij zich de komende dagen nog zal buigen over de vacature Van Wonderen. "Ik had daar graag Jean-Pual van Gastel neergezet, maar voor hem komt Heerenveen nog te vroeg. Als we twee weken verder zijn, zou dat wel een optie zijn." Van Wonderen liet gisteren opnieuw foto's maken van zijn gebroken pols. Daarop was te zien dat het bot goed is gezet en de afgelopen dagen op zijn plaats i gebleven. Na het weekeinde wordt bekeken of er een lichte manchet kan worden aangebracht. Van Marwijk: "Als dat lukt, moeten we zien hoe prettig Kees zich daarmee voelt en of hij daarmee erder kan gaan spelen. Het zou ideaal zijn, want zijn blessure komt Feyenoord heel slecht uit. Feyenoord, dat alle basisspelers aan de kant hield, gaf over 90 minuten geen enkele kans weg. Dat het slechts 0-3 werd, was vooral te wijten aan de zee van kansen die Feyenoord verprutste. Eby Smolarek had zeker vier doelpunten moeten maken. Drie keer stond hij alleen voor de keeper, pas bij de vierde kans (aangeven van Brett Emerton) prikte hij raak.

Debuut
De man die aanzienlijk makkelijker het net vond, was Somalia. In het eerste kwartier tekende hij voor de eerste twee Feyenoordgoals. Ondanks de afwezigheid van Leonardo was Somalia niet de enige Braziliaan in de voorhoede. Op de rechterflank stond de 18-jarige Allessandro geposteerd. Hij maakte zijn officieuze debuut in het eerste van Feyenoord. Allessandro staat normaal op 'negen' of 'tien' in de A-junioren van de Rotterdamse club. Omdat Peter van Vossen licht geblesserd was en Allessandro zich zaterdag bij de jeugd opnieuwe goed had gemanifisteerd, kreeg hij als beloning een optreden in het eerste. Hoewel hij niet te vergelijken is met Leonardo, beschikt hij over een prachtige passeerbeweging en veel snelheid. Hij was een paar keer dicht bij een treffer, maar ook hij miste de koelbloedigheid om te scoren.