DORDRECHT'90 MOET ZWIJNDRECHTERS IN OEFENDUEL TWEE TREFFERS TOESTAAN

Robert van Popering(3) probeert namens Pelikaan in de baan van een schot van Marcel van der Net te gaan liggen.
Vrijdagmiddag nog een wildernis met meer dan enkelhoog gras en één, ietwat roestig doel, een etmaal later een keurig bespeelbaar voetbalveld met versgekalkte lijnen.Met vereende krachten werkte de selectie van Pelikaan in de uren voorafgaand aan het oefenduel met Dordrecht'90 nog aan het speelklaar krijgen van een in onbruik geraakt trainingsveld op sportpark Bakestein. De mannen van de Zwijndrechtse derdeklasser werden zaterdagmiddag beloond voor hun inspanningen met een alleszins redelijke 2-8 nederlaag.
"Er was hier eigenlijk helemaal niets meer, want er schijnt industrie op te moeten komen. Alles moest dus opnieuw uitgemeten worden. Maar ja, we willen graag voetballen, dus hebben we met z'n allen een beetje lopen klussen", zei Ab van Wijk over het veld achterop de accomodatie van ZBC'97. De Pelikaan-trainer had ondanks het vakantie-hoogseizoen nog zestien spelers tot zijn beschikking. "Een paar jongens zijn vandaag of gisteren teruggekomen en staan nu alweer op het veld, Sietse Deker zou vandaag vertrekken, maar heeft dat een paar uurtjes uitgesteld om nog mee te kunnen doen. Het blijft natuurlijk best aardig om tegen die gasten te spelen."
Het werd helemaal dikke pret voor Pelikaan toen Martijn Vliegenthart - na een pass van Raymond Blok en goed doorkoppen van Wouter Kraaijeveld - de Zwijndrechters al na vier minuten koelbloedig op 1-0 zette. Als of dat nog niet genoeg was, scoorden de amateurs, die donderdag voor het eerst even een beetje hadden getraind, een kwartier na rust een tweede treffer. Ditmaal speelde Vliegenthart Leon van Dalen makkelijk uit voor hij ook Rody Hoegee passeerde. In de slotfase kreeg nieuwkomer Derek Jap-a-Joe ook nog uitzicht op een derde goal, maar zijn inzet werd door Hoegee onder de lat vandaan getikt.
"We zitten nu nog in een fase dat we fouten kunnen en mogen maken, maar basisfouten is wat anders", vond Dordrecht'90 trainer Harry van den Ham. "Als je op dit niveu al zo makkelijk wordt uitgespeeld, wat wordt dat dan in de Toto Divisie? Alleen honderd procent inzet is niet genoeg, je moet ook in je hoofd honderd procent zijn. Zelfs tegen een derde- of vierdeklasser.
Maar goed, je moet mensen ook tijd en ruimte geven om een bepaald ontwikkeling te maken. Daarom wissel ik vandaag ook maar één keer. Dinsdag en donderdag spelen we weer, dan komen de anderen heus wel aan bod."
Ondanks de tegentreffers stond Dordrecht'90 zaterdag wel negentig procent van de tijd op de helft van de opponent, maar Pelikaan hield lang heel behoorlijk stand. Vier minuten na de openingsgoal kopte Marcel van der Net weliswaar een vrije trap van Michel van Zundert binnen voor de 1-1, doch daarna duurde het een tijdje eer Leon van Dalen - die zonder directe tegenstander vaak heel ver kon oprukken - kon profiteren van het feit dat Leonard Penning de bal na een kopstoot van Marco Boogers niet vast kon houden: 1-2. In de laatste tien minuten voor de pauze begon het door de acties van de flankspelers Van Zundert en Hans van der Woude even echt te lopen en zorgden Boogers, Van Dalen en Van der Net voor een 1-5 tussenstand.
In de tweede helft kwam Dordrecht'90 een minuut of twintig totaal niet uit de verf. Het tweede wapenfeit van Vliegenthart was onprettig, net als de tenenkrommende ruzie tussen Marco Boogers en Michel van Zundert - die bij afwezigheid van Johan Bruggeman(werd even rust gegund) en Ramon Barendregt(net terug van een blessure) een spitsenduo vormde met Nico Jalink - keerde Van Zundert steeds als deze in balbezit was demonstratief de rug toe en weigerde de Brabander een tijdlang aan te spelen. "Nee, ik vind het helemaal niet zo erg dat zoiets gebeurt. Ik heb dat zelf in mijn actieve periode ook wel meegemaakt. Het zijn nota bene maten van elkaar", haalde Van den Ham de schouders op over het voor iedereen zichtbare voorval.
Dat uiteindelijk alles ook weer min of meer goed kwam, bleek toen Van Zundert op aangeven van Boogers kort voor tijd de 2-8 mocht aantekenen. Dordrecht'90 was voordien weer in het zadel geholpen door een goedkope strafschop - Kees Noordermeer tikte Jalink lichtjes aan, Boogers scoorde vanaf de stip 2-6 - en een snoeiharde kopstoot bij de eerste paal van Alex van Duijvenbode na een strakke corner van Van der Woude. "Dat we vier keer scoren uit dode momenten is één van de goede dingen die ik heb gezien. Maar er gingen ook teveel dingen fout", besloot Van den Ham, wiens ploeg overigens nog wel vier keer paal en lat raakte. "Dan nog hadden we er gewoon tien moeten maken."
Scoreverloop: 1-0 Martijn Vliegenthart, 1-1 Marcel van der Net, 1-2 Leon van Dalen, 1-3 Marco Boogers, 1-4 Leon van Dalen, 1-5 Marcel van der Net, 2-5 Martijn Vliegenthart, 2-6 Marco Boogers(strafschop), 2-7 Alex van Duijvenbode, 2-8 Michel van Zundert.
Pelikaan gebruikte de volgende spelers:Leonard Penning, Anton-Pieter Wink, Robert van Popering, Sietse Dekker, Kees Noordermeer, Corbert Wisman, Rob van der Eijnde, Martijn Vliegenthart, Derek Jap-a-Joe, Wouter Kraaijeveld, Raymond Blok, Tim de Boer, Raymond van de Weg, Geert Pijper, Peter Leeuwis en Martijn Nouwen.
Opstelling Dordrecht'90: Rody Hoegee; Romeo van Aerde, Alex van Duijvenbode, Leon van Dalen, Jermaine Sandvliet; Hans van der Woude; Rogier Molhoek(Uriël Trustfull); Marcel van der Net, Michel van Zundert; Nico Jalink en Marco Boogers.