GOED HALF UUR SMAAKT NAAR MEER
Met een 2-1 nederlaag tegen RBC Roosendaal heeft Dordrecht'90 de aanloopperiode naar het nieuwe seizoen ingezet. Aan de uitslag werd weinig waarde gehecht door trainer Harry van den Ham en de zijnen, maar de herrinering aan een sterk eerste half uur tegen de verrassende bestormer van het hoogste nationale voetbalplateau werd daarentegen gekoesterd.Met vijf trainingen in de benen na de eerste voorbereidingsweek en dan een kersverse ingezetene van de KPN eredivisie tegenkomen in het eerste oefenduel is verre van ideaal in de opbouwfase. Van den Ham was weliswaar vooraf niet blij met de wedstrijd in Heerle geweest, maar kreeg in het Brabanste mini-dorp wel een indicatie waartoe zijn ploeg in staat is en waar de zwakheden liggen. Op het veld van zondag-vijfdeklasser HSC'28, waar zich ruim vierhonderd kijkers hadden verzameld, leverde Dordrecht'90 met het opvallende shirt zonder hoofdsponsor een goed half uur af dat naar meer smaakte. "We waren heer en meester, sprak Van den Ham achteraf zelfs zonder blikken of blozen.
De gewezen oefenmeester van Telstar en SHO wil zijn spelers heel snel overtuigen van zijn voetbaldenkwijzer en zette dat voorbije zaterdag kracht bij met een groot vel in de kleedkamer. Naast de uitvoerig beschreven handelingswijze bij dode spelsituaties was vooral het woord 'OVERTUIGING' geaccentueerd "Een sleutelwoord in mijn voetbalopvatting. We moeten durven voetballen als de gelegenheid daar is. Daar zijn wij het eerste deel van de wedstrijd prima in geslaagd." De nieuwe keuzeheer aan de Krommedijk bracht een weinig verrassende basiself binnen de lijnen. Mark de Vries(rug), Ramon Barendregt(heup) en Rogier Molhoek(lies) moesten verstek laten gaan. Doelman Réné Ponk, veel communicerend met zijn verdedigers, is een zekerheidje. Alex van Duijvenbode vormde het hart van de defensie samen met Marcel van der Net, Summerville en Sandvliet fungeerden als vleugelverdedigers, de routiniers Jalink en Van Aerde bivakkeerden in het middenrif van het elftal en werden aan de zijkanten bijgestaan door lichtgewicht Hans van der Woude en Michel van Zundert. Naast Marco Boogers opereerde Johan Bruggeman, die duidelijk aan het hoge(re) tempo moest wennen. Boogers was in de sterke Dordtse periode de absolute aanjager. Kritisch naar zijn ploeggenoten bij slechte passes, slim overtredingen uitlokkend en scherp op beslissende momenten. In de elfde minuut liet de geslepen spits Sebastiaan Stassin staan om vervolgens doelman Jörg van Nieuwenhuijzen heel koeltjes te passeren.
De treffer vormde de kroon op een sterke fase, waarin Dordrecht'90 diepte maakte op de juiste momenten, Summerville schroomde ook niet aanvallend zijn steentje bij te dragen, het middenveld stak goed in elkaar waarbij Van Zundert sterk terugverdedigde en RBC achter z'n opponent aanliep. Zienderogen sloop de vermoeidheid echter in de ploeg en werden ruimtes groter. "Ons aanvalspel kreeg hoe langer hoe meer weg van landje veroveren", aldus Van den Ham.
In deel twee, waarin Rody Hoegee de licht geblesseerde Ponk - aangeslagen na een uittrap - verving, zakte Dordrecht'90 ver weg. Aanvallend kon de formatie geen vuist meer maken , verdedigend stapelden de problemen zich op. Neal Fenn, eigendom van Tottenham Hotspur en op proef in Roosendaal, en Martijn van Galen maakten daar gebruik van en gaven de stand een ander aanzien. In vergelijking met RBC kwam met name de smalheid van de Dordtse selectie aan het licht. Waar Van de Ham bepaald niet alle posities dubbel heeft, kon zijn collega Robert Maaskant - wiens vader Bob een aandachtig toeschouwer was - na de pauze bijna een geheel nieuw elftal binnen de lijnen brengen. Daarbij kon de nieuwe kroonprins van het voetbaltrainersgilde nog eens niet over doelman Sieb Dijkstra, Jeffrey Kooistra, Pieter Huistra en Glenn Helder beschikken.Van den Ham had dan ook met enige jaloezie naar de keuzemogelijkheden bij de opponent gekeken. "Met de selectie die er nu staat, gaan we het seizoen in. Ik maak me er geen zorgen over. Pas als er zes spelers afwezig zijn, dan ontstaat er een probleem. In dat geval zullen we adequaat moeten reageren en zal ik ook zeker aan de bel trekken.
Scoreverloop: 0-1 Marco Boogers, 1-1 Neal Fenn, 2-1 Martijn van Galen.
Opstelling Dordrecht'90: Ponk(Hoegee); Summerville(Trustfull), Van der Net(Van Dalen), Van Duijvenbode, Sandvliet, Van der Woude, Van Aerde, Jalink(Wattamaleo), Van Zundert(Overkleeft), Bruggeman, Boogers(Elliot).
RBC: Van Nieuwenhuijzen, Van der Woerdt, Stassin, Orrit, Brunswijk, Van Helmond, Hertog, Heerkens, Fenn, Van Galen, Cales. Na de pauze kwamen Keller, Bakboor, Heije, Douglas, Kas, De Vet en Kortland binnen de lijnen.