ROTTERDAMMERS GEVEN RIANTE VOORSPRONG BIJNA WEG TEGEN DORDRECHT'90

Glenn Summerville heeft David Connolly tegen het gras gewerkt. De Ier nam wraak door het scoren van een hattrick.
Vrolijk en opgewonden, zo had iedereen in en rond de selectie van Excelsior moeten zijn na de confrontatie met Dordrecht'90. Niet alleen was er na twee opeenvolgende nederlagen tegen de Rijnmond-opponent eindelijk weer gewonnen (5-4), maar, nog belangrijker, de koppositie van de eerste divisie was heroverd. Maar in het streven naar perfectie heerste ingetogenheid op Woudestein. De manier waarop Excelsior in de slotfase alsnog een riante 5-2 voorsprong dreigde weg te geven, stemde Adrie Koster somber. De trainer vond het zelfs een smet op de prestatie. "Dit mag niet gebeuren. In zo'n fase moet er rust in de ploeg zijn, moet de bal worden rondgespeeld," vond hij. "Maar in plaats daarvan liepen spelers uit hun positie om een zesde of zevende doelpunt te willen maken. Dat is niet nodig, want als je zakelijk blijft spelen, komen de kansen vanzelf." Koster gaf zelf ongewild het sein voor de terugval. Tien minuten voor het einde haalde hij John Feskens naar de kant. Met het vertrek van de verdediger verdween ook de corrigerende factor uit de Rotterdamse linies. "Er liepen zes jongens voor de bal," had de Tilburgse routinier vanaf de bank gesignaleerd. "Dat mag niet in zo'n situatie. Dat we dan ook nog twee doelpunten tegen krijgen is onprofessioneel. Ik weet niet of het met mij erbij anders was gelopen - ik stond ook in het veld toen we de eerste twee tegen kregen - , maar ik had er zeker iets van gezegd." De gemaakte fouten waren voor Feskens geen verrassing. In zijn tweede seizoen bij Excelsior zag hij een herhaling van feiten. "Dat is ook het probleem. Sommige spelers blijven dezelfde fouten maken. Elke keer wordt er iets van gezegd, maar verbetering blijt uit. Wat dat betreft kun je stellen dat de jongen in hun leerproces stilstaan. Ze willen toch naar de eredivisie? Nou, dan zullen ze zeker van deze momenten moeten leren. We spelen als ploeg één systeem, pressie. Mischien dat we dat bij een voorsprong een andere invulling moeten geven."
"Je kunt druk blijven geven, maar je iets verder laten terugzakken, " vulde doelman Carlo l'Ami aan. "Het is hetzelfde systeem, op een iets andere plaats op het veld. Het blijft in elk geval zaak om de posities te behouden. Dat gebeurde dus niet. Ik kan je verzekeren dat je in zo'n fase achterin gek wordt. Deze keer is het goed afgelopen, maar als we niet oppassen lopen we een keer tegen de lamp." Dat leek in het eerste kwartier op het natte Woudestein al te gebeuren. Na zes minuten krulde Marco Boogers de bal van zestien meter achter l'Ami, terwijl Glenn Summerville na veertien minuten binnen knikte: 0-2. De thuisclub raakte desondanks niet uit balans. De Kralingers creeërden kans op kans, maar vonden in die fase een dappere Rody Hoegee op hun weg. Pas vijf minuten voor rust keerde het tij. Marcel van der Net haalde David Connolly neer, waarna Sjaak Polak de strafschop benutte: 1-2. Nog even leek de gelijkmaker ver weg toen Dennis van der Pennen in navolging van Polak het aluminium raakte. In de daaropvolgende aanval prikte Thomas Buffel via het been van Jermaine Sandvliet alsnog de 2-2 binnen.

Dynamisch slot
De tweede helft begon rustiger, maar zou een even dynamisch slot hebben. Na 58 minuten begon David Connolly zijn show, maar niet nadat Carlo l'Ami invaller Mark de Vries vam de 2-3 had beroofd. Connolly was dan ook letterlijk ongrijpbaar voor zowel Van der Net als Jalink en kegelde de 3-2 achter Hoegee. "Hij werkt, hij sleurt en is moeilijk te bespelen in een-tegen-een-situaties," stak oud-spits en Dordrecht'90-trainer Harry van den Ham zijn bewondering voor de Ier niet weg. Connolly prikte ook de 4-2 en 5-2 binnen, alvorens de bezoekers via De Vries en Sandvliet nog angstvallig dichtbij kwamen.